Klavertjes vier

Maken vijf kleine klavertjes-vier een groots geheel?
Neen, verre van, maar ze maken het wel ietsje groter.
En blijven bij.
Zelf plukte ik er deze week vijf.

 • Op zondagochtend word ik wakker met Christine Van Broeckhoven, professor Moleculaire Biologie en Genetica. Officieel op pensioen, maar ze blijft een grote steen bijdragen aan het onderzoek van Alzheimer. Zelf noemt ze zich verslaafd aan het werk, een nuchtere vrouw vol idealen. Voor vriendschappen is geen tijd, ze weet nog niet of ze het mist. Haar droom blijft de ziekte onder de knie krijgen, te weinig geld in combinatie met moeilijk te vatten hersens maakt een oplossing voorlopig onvindbaar. Vrijuit – “héérlijk” vind ik het als mensen eerlijk zwakke kanten durven tonen, en hebben we die niet allemaal?- spreekt ze over de zware depressie die haar onverwacht in zijn klauwen kreeg, en soms nog op de loer ligt. De uitdagingen van het werk hielpen haar vooruit.
  Voor Alzheimer bestaat geen medicijn, zo weinig mogelijk stoel-zitten, veel beweging in open lucht, gezond eten, je hersenen blijven uitdagen met een vreemde taal (neen, geen kruiswoordraadsels, voegt ze er vrolijk aan toe) kunnen kleine hulpjes zijn.
  Gretig geef ik gevolg aan die tweede tip, ik ga op wandel in de MOTregen en kom KLETSnat thuis, want hier veroorzaken vele kleine beetjes toch een groots geheel. Nat tot op het bot. Jas onder de haardroger, haren aan de wasdraad en schoenen in de droogkast. Mijn hersenen kregen een frisse duik.

 • Het wintertafereel staat klaar, het gezelligste hoekje in huis is weer druk bewoond door witte ventjes, uiltjes, sneeuwmutsjes en warme sjaaltjes, klaar voor de kerst, enkel de bollen moeten er nog in. Hoogtepunt (letterlijk én figuurlijk) is het prachtig witte takkenstelsel, vijf jaar geleden cadeau gekregen van lieve vriendin op mijn pensioen.
  De traditiegetrouwe sneeuwman is met glaskrijt getekend op het zijraam, hij nodigt koning winter uit, beseft alleen nog niet dat motregen daar niet echt bij hoort…..

 • Collega-vriendin klopt op het terrasraam, verdiept in de krant schrik ik me een bult. Ze wacht me op met een grote doos lekkere gebakjes én een fijne babbel, die zo’n deugd doet, nu onze maandelijkse afspraakjes met bijhorende lunch vervallen, al veel te lang….


 • Elke avond genieten we twee afleveringen van de schitterende mini-Netflixserie Queens gambit.
  ‘Een meesterlijke vertelling en een esthetische parel’.
  Het verhaal in een notendop. We spreken eind jaren ’50. Beth belandt op 9-jarige leeftijd in het weeshuis, waar ze zich in de kelder ontpopt tot een schaakwonder. Om de kinderen rustig te houden, krijgen ze dagelijks een portie kalmeringsmiddelen, waarbij het meisje hallucinaties krijgt op het plafond over geniale schaakzetten. Ze wint overaltijd, maar de roes zorgt tegelijkertijd voor verslaving. Hoewel een heel klassiek thema, spelen Beth en haar gekwelde pleegmoeder schit-ter-end.
  Rustige, spannende, boeiende, meeslepende TV. Geen flashy beelden, stilte en de tikkende klok spreken vaak boekdelen. Een dageinde om naar uit te kijken!

 • Een grote boswandeling staat op het programma met Beer. Beer is een hond. Beer en zijn baasjes. Zijn baasjes zijn zoon en schone dochter. Baasje gebruikt de wandelapp ‘Mapy’ om onooglijk kleine wandelpaadjes uit te dokteren in onze directe omgeving, waar ik het bestaan niet van wist. Een mens is nooit te oud om te leren, het eerste puntje hier indachtig.
  Als er aansluitend een dessertenbuffet wacht kan de dag niet stuk. De regen houdt zich koest, net als de hond, die nochtans immens geniet. Hij is een Friese waterhond, maar verkiest veruit het bos.
Beer

70 gedachten over “Klavertjes vier

 1. Wat een fijne gelukjes, nou zeg maar gelukken, heb je ‘geplukt’! Heerlijk! Van miezer kun je inderdaad kletsnat worden ja. Hier striemt dan ook nog eens de wind… maar niets zo lekker thuiskomen (mét kletsnatte hond!) dan bij de brandende kachel om te drogen en te warmen. Dat wintertafereeltje klinkt prachtig 💙 Fijne verrassing van collega-vriendin! Dat mis ik hier wel… Ik wens je nog heel veel van dit soort o zo belangrijke kleine geluksmomentjes ❤️

  Geliked door 1 persoon

  1. Kleine geluksmomenten zijn zo kostbaar in deze donkere (buiten) C-tijden. Ik ben ervan overtuigd dat het bij jullie nu zeer gezellig is rond de kachel en in het geld huis. Terwijl de wind rondom stevig te keer gaat.

   Geliked door 1 persoon

 2. Het zou voor de professor zéker een mega klavertje vier zijn mocht ze dé oplossing vinden. Soms vraag ik me wel af of sommige oudere mensen niet zo dement zijn omdat ze nog van alles doen óf dat ze van alles doen omdat ze nog niet dementeren. Henk wilde heel graag nog van alles maar het ging gewoon niet al heb ik hem wel heel lang zijn gang mogen laten gaan voor zever hij nog wél kon. Vooral de eerste 5á 6 jaar ( van de in totaal 9 jaar) hadden we nog best een goed leven waarin niemand wist wat er aan de hand en ik nog makkelijk kon sturen.
  Leuke hond, mijn vader had ooit een hond die óók beer genoemd werd, dat hoor je niet vaak..
  Leuk zo’n verrassing van een vriendin, bezoekjes zijn in dit coronatijdperk heel kostbaar.

  Like

  1. Of een medicijn dat de ziekte stagneert? Dat zou al een hele vooruitgang zijn. Na zoveel onderzoek staan ze hierbij nog compleet machteloos. De prof vertelde over een tienjarig onderzoek, dat de heel goede richting uit ging, tot plots werd geconstateerd dat het toch op niets zou uitdraaien. Ze noemde het tien verloren jaren. Ze zegt dat hersens een heel moeilijke materie vormen. Dat geloof ik graag.

   Like

   1. Dat is wel zeker ja, afremmen zou al heel wat zijn. Het is natuurlijk ook extra moeilijk dat juist in een later stadium de patiént zélf geen zinnige informatie kan geven. Dat maakt een onderzoek niet makkelijker. En in de tehuizen zijn er veel te veel verschillende verzorgers waardoor niemand een goed beeld van de patiént krijgt. Het verbaast me steeds weer dat men niet op zoek gaat naar partners die 24/7 mantelzorger zijn. Die kennen de patiënt heel goed en weten ook beter wat wel en niet gewoon is iemand. Ze laten dat heel erg liggen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Dat is zo. Eenzelfde verzorger in de mate van het mogelijke zou ook voor meer rust zorgen voor de persoon met dementie, voor wie afwisseling al erg moeilijk is

     Like

 3. Vijf klavertjes vier brengt geluk tot ver over de grenzen. Bofferd. Wat een allerliefst wintertafereel zal dat zijn. Daar zou ik wel een klein kijkje in willen nemen. Motregen spoelt de ziel schoon, omdat er niet aan te ontkomen valt en elk piezeltje bloot staat aan het doordrenken. Wat een heerlijke hond en wat lief dat je er een route bij krijgt. Soms verlang ik weer echt naar een trouwe viervoeter, zo een die je, net als poes, bij staat bij elke emotionele golf die langs komt. Maar dan is een ‘leen’hond zo gek nog niet, want dan ben je onbelemmerd in je bewegingen en kan je weg wanneer je wilt. Wat een lieve vriendin en wat een fijne afsluiting met het buffet. <3Die heerlijke zondag nemen ze je niet meer af

  Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad, soms is een leenhond beter. Dan houd je je vrijheid. Wij zijn zelf te vaak op trot om een hond te hebben. Maar naast 3 kinderen en 5 kleinkinderen hebben we nog 4 honden bij de kroost, meer dan voldoende dus😉
   Vandaag wens ik je een klavertje vier.

   Geliked door 1 persoon

  1. Wij hebben net deel 5 gezien. Nog 2 te gaan, ik vind de sfeer subliem en schilderend vertolkt.
   De sfeer van de jaren 60, zo overduidelijk aanwezig.

   Like

 4. Klavertjes vier of niet, volgens mij heb jij een hele goeie week gehad. Die serie “Queens Gambit’ lijkt mij ook wel wat, nadat ik er afgelopen week wat fragmenten van heb gezien. Punt is alleen dat we nog steeds geen Netflix hebben. Ik ben bang dat ik dan nooit weer bij de tv weg kom.

  Beer houdt me nog even bezig … natuurlijk is het leuk om te weten dat jullie daar zo’n mooi levendig Fries hondje hebben. Ik zit alleen nog even met de vraag wat voor hond het is, je noemt hem namelijk zowel stabij als waterhond. Het kan niet allebei zijn. We hebben twee Friese hondenrassen: de stabij en de wetterhûn. De laatste heeft meer krullen en is vaak wat groter dan de stabij. Naar jouw foto kijkend is Beer een stabij. 🙂

  Like

  1. Ik ben het nog eens heel correct gaan navragen bij de zoon. Je hebt gelijk, het is een kruising tussen deze beide rassen. Jij bent een kenner!

   Like

   1. Vanwege de kleine populatie Wetterhouns (1 van de meest zeldzame rassen ter wereld) zijn ze begonnen met het inkruisen van andere rassen, waaronder de Stabij.

    Like

     1. Om spraakverwarring te voorkomen. Waar ik in mijn vorige reactie schreef: “Dat laatste zou ik niet durven beweren, …” verwees ik naar jouw “Jij bent een kenner”.
      Je reactie “Vanwege de kleine populatie …” kwam gek genoeg nu net pas hier binnen. En wat je daar schrijft, betwijfel ik dus niet. Lijkt me een goed plan om te gaan kruisen met andere rassen om de populatie voor de toekomst wat te versterken. Ik vind het natuurlijk leuk om te horen dat de hond in jullie familie beide Friese rassen in zich heeft. 🙂

      Geliked door 1 persoon

       1. Ik ben de eerste levensjaren opgegroeid met de stabij van mijn opa, die dichtbij ons woonde. Prachtige hond, de stabij. Aafje en ik hebben het er ook wel over gehad om er eentje in huis te halen. Omdat het honden zijn die echt hun beweging nodig hebben, is het er nooit van gekomen. Ik hoop dat je zoon en schoondochter er lang en veel plezier van hebben.

        Geliked door 1 persoon

 5. Het zijn prachtige gelukjes, jouw klavertjes vier! Over die netflixserie heb ik nog ‘stoef’ gehoord. Denk dat ik ook eens ga kijken. En die Mapy, dat vind ik ook een toffe tip. Dankjewel Omabaard!

  Geliked door 1 persoon

 6. Heerlijk om jouw klavertjes te lezen. Je hebt me aan het denken gezet: je hoeft ze niet te plukken, je kunt ze gewoon zien (-: Ken je het blog van Rietepietz?
  https://rietepietz.wordpress.com/
  Zij heeft haar dementerende echtgenoot verzorgd tot het allerlaatste moment… Ze heeft veel steun aan bloggen en bloggers. Dat doet zo goed om te lezen. Om op afstand toch dicht bij iemand te kunnen zijn.
  Beer is een Friese Stabij. Dat zijn intelligente honden!
  Ik wens je nog ontelbare klavertjes vier!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja ik volg haar blog al vrij lang. Ook jullie super Sinterklaasactie vorig jaar voor hen heb ik intens beleefd. Toen voelde ik hoe warm de blogwereld kan zijn.
   Dank voor dat ontelbaar aantal 👍

   Like

 7. Hoorde een stukje op radio2, als mantelzorger, op weg naar een zwaar-dementerend-Alzheimer-iemand…
  Gezellig -> wintertafereel, en ‘echte’ vriendinnen!
  Tv/films heb/hoef ik niet…
  Lie(f)s.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ja binnen en rondom huis het maar gezellig maken.
  Mooie hond vind ik dat…wij hadden een Ierse Setter en Blonde Labrador…ook jachthonden en zo lief 🙂
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 9. Wat een mooie hond is Beer. Het wintertafereel laat ik voorlopig aan me voorbij gaan. Ik ben nog lang niet ‘in the mood’ en tegen dat het kerst is ben ik het beu gezien.

  Geliked door 1 persoon

 10. Een sfeervol logje. Ik heb ook zo genoten van de serie The Queens’s Gambit.
  Ook leuk om hier nog eens iets te lezen over Christine van Broeckhoven. Ik zag haar ooit op t.v. in Zomergasten, over haar zoektocht naar een middel tegen dementie. Boeiende vrouw.
  Wat leuk dat je zo werd verrast door een vriendin. Dat moet deugd doen deze dagen.
  Beer is een heel leuke naam voor deze leuke hond.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ze kan enorm boeiend vertellen. Destijds in zomergasten was ze vier uur aan het woord en mocht ze haar favoriete film- en televisiefragmenten laten zien. Vandaar dat ik haar vanop verre afstand ook wat ben blijven volgen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Sorry Neeltje, ik ben het nog eens correct gaan navragen bij de zoon. Hij is een kruising tussen een Friese Waterhond en een stabij.

     Like

     1. Vanwege de kleine populatie Wetterhouns (1 van de meest zeldzame rassen ter wereld) zijn ze begonnen met het inkruisen van andere rassen, waaronder de Stabij.

      Like

 11. een Friese waterhond die het liefst in het bos is hihi
  ja wandelen doet goed , maar ik zal nooit met regen weg , krijg ik onderweg een bui , zeg ik pech gehad
  als ik zo lees , vermaak jij je wel met al die vrije tijd

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.