Wissenschaft kann nur gedeihen in einer Atmosphäre des freien Wortes. (A Einstein)

Ik ben vurige fan van Jabbertje, de figuurtjes zijn simpel én ook fijn om na te tekenen met de kleindochter. De tekst eenvoudig en actueel. Op facebook reken ik me graag tot één van de 83.570 medevolgers.

Neen, ik wil het niet hebben over de waarheid achter “ikdoewelmee” of ‘ikdoenietmee”.
Hier In België is het chaos troef, politiekers spreken zichzelf dag na dag tegen, herformuleren de eigen woorden voortdurend alsof ze telkens opnieuw dé waarheid verkondigen, virologen gaan in stiltestaking, je zou voor minder het Noorden kwijt raken. Zo ver ben ik dus momenteel….

Maar Jabbertje zou mijn onderwerp worden, Jabbertje met een duidelijke mening, altijd warm, zacht en eigenwijs, vrolijk vertolkt door het meisje met de schattige sprietjes.
Facebook is een medium waar je kan goedkeuren, afkeuren, meedenken, gal spuiten.
Uiteraard ben ik voor vrije meningsuiting,
we leven in een democratie,
maar
als je dit leest
dan vraag ik me toch af

reacties op facebook

of die taal echt niet anders kan
waarom de manier waarop gereageerd wordt niet met respect kan gebeuren
zelf word ik er ongemakkelijk van
en dan heb ik de meest aanvallende ‘rijke woordenschat’ nog veilig op het medium achter gelaten

Ik blijf haar trouwe volger, reageren doe ik nooit, reacties lees ik niet langer.

Een fijn, kletsnat WE! Voor de natuur een voltreffer.

44 gedachten over “Wissenschaft kann nur gedeihen in einer Atmosphäre des freien Wortes. (A Einstein)

 1. Ik sta soms ook met mijn oren te klapperen door de agressie en het taalgebruik dat je soms tegenkomt op internet… Het is zowel zorgelijk als huiveringwekkend. Nou schijnt het ook weer te komen door het medium, maar fraai is het niet.

  Geliked door 1 persoon

 2. mensen voelen zich stoer achter hun scherm en reageren vaak heel stout
  zonder beetje respect naar anderen toe

  fb, daar heb ik enkel mensen toegelaten die ik ken of min of meer ken en dus blijft dat lief en beschaafd
  behalve m’n blogaankondigingen zet ik er niet veel meer op, want er kruipt ook veel tijd in reageren en zo
  De onbeschofte dingen lees je in reacties op nieuwsberichten of tv-berichten, maar dat volg ik niet veel dus hoef ik me ook niet veel te ergeren aan al die onbeschoftheid
  Mooie zondag omabaard

  Geliked door 1 persoon

  1. Zelf zet ik niets op facebook. Ik volg graag een paar ‘mooie mensen’. De reacties lees ik zelden, nu dus toevallig wel een paar, en ik ben echt geschrokken. Hoewel het blijkbaar vaak gebeurt.
   Ook voor jou een fijne, winderige zon?dag.

   Like

   1. Je moet geen verantwoording afleggen en ziet niet wat het effect van je woorden op anderen is. Ik vermoed dat dat meespeelt. En sommige mensen zijn gewoon erg bot en denken niet ver na …

    Geliked door 1 persoon

 3. Goede manieren zijn geen goede eigenschappen op sociale netwerken. Daar toont men de mens op zijn laagst. Ik doe er niet aan mee en gebruk Twitter en FB hoofdzakelijk om een link naar mijn blog te maken.

  Like

 4. Het blijft een haat liefde verhouding wat mij betreft met Facebook. Toevallig had ik dit van Jabbertje ook gedeeld. Reacties lees is zo weinig mogelijk en als het met te opruiend of schofferend wordt gooi ik de site of persoon eruit.
  Er zijn zoveel mooie en interessante pagina’s die ik graag zie of lees dat ik er geen afstand van wil doen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Mensen hebben soms een woordengebrek en ik heb geen fakebook hoor en doe ook niet er aan mee aan al die gekte. Blijf je zelf en beperk wat je schrijft. De taal die men soms spuwt naar andere vertelt meer over de persoon zelf. Scheldwoorden gebruiken of andere grove taal moeten ze eigenlijk ook maar gaan verwijderen. Je kan het ook op normale manier schrijven zonder kwetsende woorden. Ik hou best wel van humor maar dan op de goede manier. En ik heb eens zo een kaarten set gehad van Jabbertje en vind ze ook best wel mooi. Men zal eens meer de woorden moeten lezen zoals ze schreef: Als je niet weet wat je zeggen moet doet een arm om een schouder ook heel goed.
  Hier schijnt een klein zonnetje maar het heeft wel flink geregend v8t maar is goed voor akkerbouw en andere gronden want die zijn veel te droog. Wens je mooi gezellig weekend toe en ach de wind laat ook menige blaadjes weer dansen en dat is ook wel een mooi gezicht.

  Geliked door 1 persoon

  1. Die kaarten van Jabbertje zijn ook leuk. Altijd fijn om er zo eentje te versturen of te ontvangen. Ze zegt simpele dingen, in eenvoudige woorden en een leuk figuurtje erbij. Zij maakt mij blij.
   En ja hoor, ondertussen schijnt hier de zon.

   Like

 6. Jabbertje is net als Charlie Mackesy mijn grote houvast in bange dagen. Gezegdes waar te overpeinzen valt, filosofie mee te behalen is, dieper gaat, verrijking brengt.

  en heerlijk om iedere dag een spreuk tot je te nemen. ❤ De regen komt weer als geroepen. De chaos in Nederland is net zo heftig. 😦

  Like

 7. Einstein en Jabbertje hebben ht bij het juiste eind
  ik heb wel smoelenboek , maar heb net als al het andere nieuws over dat virus niet gevolgd , om 20:00 uur het nieuws op tv en daar doe ik het mee

  koers groet

  Like

   1. ik volg een paar leuke fb sites en wat oud collega’s
    nee we kunnen niet om al de berichten heen , maar 1 x nieuws per dag is mij genoeg

    nu anderen hebben het al prima verwoord hoor hihi
    jij koerste zelf terwijl manlief koers keek 🙂 moet kunnen

    Geliked door 1 persoon

 8. Ik heb nog altijd geen Facebook, en dat wilde ik ook maar mooi zo houden. Jabbertje kom af en toe eens op een plaatje tegen, maar ik volg haar dus niet.
  Ik ben uiteraard ook een voorstander van het vrije woord. Het is alleen zo jammer dat het ook in woord zo verhard tegenwoordig. Het kan op zich geen kwaad om social media te gebruiken, maar zelf doe ik het wel selectief. Bij Twitter duik ik b.v. zelden of nooit in de reacties, want die zijn net als bij Facebook vaak te ziekmakend om er aandacht aan te besteden.

  De meeste mensen houden zich hier in Fryslân waar mogelijk nog altijd tamelijk goed aan de maatregelen. Maar ook hier loopt het aantal coronabesmettingen de laatste dagen helaas snel op. Ik blijf voorlopig maar wat voortsukkelen in de eigen beperkte bubbel, dat lijkt me het best. Gelukkig is er tegenwoordig weer veel wielrennen en andere sport voor tv, dat is in een troost in donkere dagen.

  Maak er een mooi weekend van!

  Geliked door 1 persoon

  1. Niet gemakkelijk en het duurt (te) lang, dat leven in de eigen bubbel……
   Gelukkig kijk jij graag sport.
   Ongelooflijk jammer toch dat het respect voor elkaar zo weg valt als het op ‘meningen’ aankomt.
   Maar…..ondertussen schijnt hier de zon, ze fleurt op, ik stuur ze je door.

   Geliked door 1 persoon

   1. Dat zxal ongetwijfeld, het gaat om grote aantallen en die kunnen nooit allemaal slecht zijn. Ik kom er nooit omdat je zelf óók een FB moet hebben om er rond te kunnen kijken.
    Maar natuurlijk is er niets mis mee als je zélf een beetje in het oog houdt wat onzin is en wat niet.
    Maar ik ben heel tevreden met mijn eigen “log wereldje”

    Like

     1. In ons kringetje in ieder geval wel, misschien niet overal. Maar je vindt onder bloggers meer “schrijvers” en volgens mij op FB meer “doorlinkers” . In de begintijd heb ik heel even een FB gehad maar kon er m’n draai niet vinden.

      Geliked door 1 persoon

 9. Ik denk dat het verstandig is de reacties de reacties te laten. Je hóeft gelukkig geen kennis te nemen van alles wat er zoal geuit wordt. Het bespaard veel ergernis en vooral verbijsterd het hoofd schudden. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Je hebt gelijk Peter. Gewoon Jabbertjes positiviteit volgen, en de reacties laten. Dat lukt me toch niet hoor om ze allemaal te lezen, daarvoor heeft ze écht teveel volgers. Ik las er een paar, en was inderdaad verbijsterd.

   Geliked door 1 persoon

 10. Het digitale medeum wordt zo uitgebuit om er gal te spuwen, elkaar te verwijten. Ale woorden kunnen daar? Je mag zomaar iemand mongolen noemen. Vreeeeeeeselijk vind ik dat. Ik ben zelf van nature uit een flapuit, maar ik ben tot de jaren van verstand gekomen. Ik zeg nog steeds wat ik denk op een beleefde manier als ik iets fout vind. Maar ik ga nooit mensen verwijten met kwetsende woorden. En ik ben het niet altijd eens met ons Maggie, maar ik ga nooit een duimpje plaatsen op spottende topics over haar. Ik hou niet van dat soort humor, als je het tenminste humor kan noemen. Er zijn er al menigen van mijn fb gegooid, die constant racistische moppen verkopen, of constant de draak steken op een pijnlijke manier. En dan heb je nog de eeuwige klagers,. Die mijd ik ook als de pest!
  Fijn weekend en hou je vast aan de takken van de bomen.

  Geliked door 1 persoon

  1. De wind valt hier héél goed mee nu, bijna windstil. En zon, heerlijk dus. De takken kan ik nog even (?) loslaten.
   Grrrr, van racistische opmerkingen kan ik ook zo balen.

   Like

Reacties zijn gesloten.