Breda

We ontdekken Breda met hele brede lanen en prachtige omgeving. Buiten is het snikheet, hoogzomer in september, maar tussen de vele bossen is het aangenaam fietsen.

De ‘lekkere’ bloemen tronen me binnen in de gezellige foodmarkt met mooi interieur. Bierflesjes krijgen dubbel doel, eerst lekker, vervolgens kleurrijk.

Zelf heb ik een zwak voor begijnhoven, er straalt rust en sereniteit. Je even terug wanen in wat voorbij is garandeert een nostalgische sfeer. In België vinden we er nog in vele steden, Nederland heeft er nog amper twee, Amsterdam en Breda. De huizen staan rond de ‘bleekweide’, waar in een ver verleden eigen linnen én voor derden werd gebleekt. Onder invloed van de zon krijgt het linnen een frisse geur en blanke kleur.
Nu is die ruimte omgetoverd tot een door de stad perfect onderhouden kruidentuin, meer dan 300 soorten met bijhorende naam. Het rozenkransje of Antennaria dioica ligt er op zijn heilig plaatsje.
Er wonen nu enkel vrouwen, gescheiden, single, weduwe…..
Op de foto zie je de laatste twee begijnen.
De glazen bol weerkaatst de stilte.

Het is prinsjesdag in Nederland, de halve bevolking kleeft aan het scherm, vandaar de rust in de stad wellicht. We waren ons ‘van geen kwaad’ bewust.

We laveren doorheen het prachtige Mastbos, méér dan een bezoekje waard! de verdere heidebossen, die beschermen tegen de soms ongenadige zon.
We hebben reuze-dorst in Dorst, we vinden er niet direct een rustplekje, tot onverwacht houten zetels opduiken, de overburen van deze schaars bewoonde wereld hebben die er geplaatst voor de vermoeide bezoeker, tafeltje incluis. De joviale bewoners zitten in eigen hof aan de overkant, roepen ons toe ‘geniet het prachtige plekje’, en dat is het!, en ‘de koffie komt er zo aan’, maar die blijft uit.
Een babbel leert ons dat er een connectie is tussen onze stad Sint-Niklaas en Breda, via het oorlogsverleden. Vele vluchtelingen trokken in 1940 tevoet! uit Breda hierheen om in een school onder te duiken, tot Duitse bommen de school volledig vernietigden, veel te veel slachtoffers.
Het monument in de Gasmeterstraat, dat wij nog nooit ontdekten, schande!, als stille getuige.

In de voormalige boswachterij (in Dorst, jawel) botsen we op Beum, een monumentaal pand met mooie tuin, waar lekkere kokosijs en ananas ons wordt aangeboden door mensen met een licht verstandelijke beperking, die moeilijk een plaatsje op de arbeidsmarkt vinden. Het initiatief is meer dan een stop waard.
Het blijft een stille droom om op zo’n locatie vrijwilligerswerk te kunnen doen….

61 reacties op ‘Breda

 1. ik ben blij dat de foto’s een aardig beeld geven van deze mooie wandeling
  ik zag veel nostalgie als ook veel moois in de natuur
  ja dat project met die bloemen is geweldig , ik zie steeds vaker mooie akkerranden
  ook hier nu bewolkt en wat regen , prima weer om uit te rusten 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Gelukkig is het het probleem rond de begijnhoven opgelost. Ik was verbaasd te lezen dat er maar 2 waren, kan me er meerdere herinneren.
  Het was een prachtige dag dinsdag. Ook wij zaten op de fiets met nadien een bezoek aan een wokrestaurant. Altijd goed.

  Geliked door 1 persoon

 3. Naar ik aanneem bedoel begijnen hofjes waar nog echt begijntjes wonen, want in Nederland zijn nog veel meer steden waar begijnen hofjes zijn , in Leiden zijn er genoeg, In Den Haag zijn er ook meerdere waaronder het grootste van Nederland, Als zoon Ruud in Nederland verblijft woont hij daar bij zijn vrouw die er al jaren woont maar dus géén begijntje is. even zien of de foto er bij wil lukken. https://rietepietz.files.wordpress.com/2019/07/hofje-1.jpg

  Like

   1. Normaal zijn er geen bezoekers hoor, dit was op een open monumenten dag , Het is inderdaad niet meer goedkoop om er te wonen en er zijn nog steeds wel wat regels waar je aan moet voldoen. Er zijn enkel woningen waar je als echtpaar mag wonen maar kinderen is dus niet de bedoeling, ook geen huisdieren al maken de bewoners onderling soms in overleg huismeester wel eens een uitzondering. Zo ook voor Ruud, omdat zijn vrouw er lang woont , omdat er geen 2pers.woning vrij is en Ruud ook vaak weg is doet niemand moeilijk zolang er geen 2 pers, vrij is. En hij past zich natuurlijk aan.

    Geliked door 1 persoon

 4. Het zou je passen Lieve, dat vrijwilligerswerk. Wat een heerlijke dwaling door dBreda en omgeving, nemen jullie de fietsen mee op de auto? In utrecht heb je er ook nog enkele, die begijnhoven. Daar had ik er graag een van willen veroveren. Maar ja. Heerlijke stad, Breda. Ik kom er bijne elk jaar voor de presentatie van de dansers van de Stilte. Loop dan terug naar het station, altijd de moeite waard. Wat doen jullie dat goed, genieten… ❤

  Like

 5. Ben er ooit 1x geweest volgens mij, Breda, ik herinner mij de kerk nog wel, de witte, of staat die in een andere stad, ik weet het niet eens meer.

  Over de Belgen en de oorlog, weten jullie dat er in Amersfoort een Belgenmonument is? Dat heel veel Belgen in de tweede WW daar terecht zijn gekomen?

  En Amersfoort… dat is mijn stad, binnen de muren dan, de oudheid, de geschiedenis. Nog mooier dan Amsterdam, en ja ook daar is een begijnhof. Op mijn blog kun je de categorie Amersfoort aanklikken, dan komt alles naar voren over en in Amersfoort en erom heen.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgenmonument_(Amersfoort)

  X

  Geliked door 1 persoon

  1. Blijkbaar was er een wisselwerking tussen België en Nederland, mooi toch. Bedankt voor de info.
   Het pijnlijke in WO 2 was dat de school gebombardeerd werd toen de vluchtelingen hier net een dag schuilden.
   Oorlogen zorgen voor vreselijke tijden.

   Geliked door 1 persoon

 6. Dat klinkt als opnieuw een gezellige en geslaagde buitenlands fietstripje.
  Sinds enkele weken zie ik op een Vlaams blog wekelijks foto’s van fietspaden daar bij jullie voorbij komen. Nu begrijp ik des te beter waarom ons land zo in trek is. 🙂
  Het fietsweer lijkt nog wel even aan te houden, geniet ervan!

  Like

 7. Bij ons kunnen er in de nabije toekomst ook mannen wonen in ’t Begijnhof. Stad Brugge kocht… Er zal véél veranderen, misschien wel helaas…
  Niet zover hiervandaan is er een ‘kruiderie’ waar licht verstandelijk gehandicapten werken. Soms verpotten ze, op eigen tempo, slechts 5 plantjes per dag. Heerlijk dat het kan/mag… Ze voelen zich nuttig.
  Lie(f)s.

  Like

   1. ja het Mastbos aan de ene kant en de andere kant op het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen
    kan je wel wat kilometertjes maken

    ik zag dat je er een u-tje afhaalde , nou dan valt het wel mee met die zuurpruim 🙂

    Geliked door 1 persoon

 8. Breda is inderdaad een leuke stad. Volgens mij zijn er in NL nog heel veel steden met begijnhoven, zgn. ‘Hofjes’. Haarlem, Leiden, Den Haag,… Je kan er hele mooie Hofjes wandelingen doen.

  Like

   1. Wat traditionele begijnhoven betreft zal je wel gelijk hebben, maar what’s in a name? De Hofjes in Haarlem, Leiden, enz. zijn ook een verzameling van huisjes. Begijnen hebben er misschien nooit gewoond. Voor zover ik goed naar de gids geluisterd heb woonden in deze (vaak prachtige) hofjes arme alleenstaande vrouwen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s