Dijken trappen

Heerlijk geïnspireerd door de prachtige fietsblog in de Zak van Zuid-Beveland van Matroos Beek, kiezen ook wij een zon-trap-vrij-dag uit.

Als vurige fans van de ANWB fietsgidsen hebben wij alle acht exemplaren in ons bezit (voor geen geld). De boekjes dekken samen volledig Nederland, elk met ongeveer 30 prachtige (de eerste tegenvaller moeten we nog doen?) fietsroutes via het knooppuntennetwerk.
Wij lijken wel een levende reclame, fietsvrienden kopen ze nu aan, na een route met ‘onze kennis’.

De keuze valt, je weet wel, met dank aan Bea, op de Bloemdijkenroute, die wat kort uitvalt (34 km), we breiden ze dus zelf verder uit tot een mooie 50 km.

Snel een parkeerplaats zoeken in ’s Gravenpolder, vlak aan de kerk, de fiets opwippen en vertrekken onder een stralend blauwe hemel. We hebben er echt zin in.
Doorheen rustige polders en kleine dorpjes vinden we een rust-eet-plekje bij Koek en Leut in Nisse, met een beschermd dorpsgezicht op het groene kerkplein en een prachtig oud centrum. De klokken van het mooie kerkje verwelkomen ons feestelijk.
De oude Vaete, de vroegere dierendrinkplaats, is er nog steeds.
Even heel jammer als een stevige motard de rust komt verstoren, tot de man heel erg sympathiek blijkt te zijn, en we de lawaaierige aankomst best wel willen verdragen. Daar gaat het vooroordeel….

I love Zeeland

De vele dijken zijn stille getuigen van de verovering van de mens in de middeleeuwen op de zee.
Kleurrijke bermen verklaren de naam van deze fietsroute.
In Ellewoutsdijk, in het Zeeuws Ellesdiek, bleven -ondanks het oorlogsgeweld- nog oude woningen over, die het dorpje heel sfeervol maken. De stilte is hoorbaar. We luisteren, staan stil, muisstil, genieten pure rust. Geen kat te bespeuren, op die oude grijze na, die even komt flikfooien, blij met een levende ziel. Waar zijn de meer dan 400 inwoners?!

Buiten het dorpje gaat de weg steil omhoog met een weids uitzicht over de schorren en de Westerschelde als beloning. Terneuzen, Vlissingen en Breskens aan de skyline.

Via Oudelande, Baarland en Hoedekenskerke fietsen we de Brilletjesdijk over. De Welen, in het verleden ontstaan door dijkdoorbraken van de zee, liggen er als brillenglazen rustgevend naast elkaar. Bijzondere vogels kan je er spotten.

Geen Zeeland zonder een terras aan het water. “De Landing’, in het meest Zuidelijk punt van zuid-Beveland, wacht ons gastvrij op met het mooiste tafeltje op de eerste rij (wie even geduld heeft, wordt altijd beloond) en een prachtig uitzicht over de Westerschelde en zijn grote (vooral) MSC gevaarten.
We besluiten tot aan het water te stappen, de golfslag te horen. Vanop ons zitje zagen we hoe andere mensen het ons voordeden. Het lijkt veilig. Dat diezelfde mensen hun schoenen hebben uitgedaan was ons ontglipt. We wagen ons steeds verder, tot we bijna volledig wegzakken in het dikke slib, op kousenvoeten keren we snel onze kar. Schaarse graszoden doen dienst als schoen-oppoets, het mag niet baten, het lukt matig, wat.een.viezigheid!
Schuren over de pedalen helpt ook een beetje.
We vermijden de meewarige blikken in onze richting…..

Langeweegje (wat een mooie dorpsnaam) brengt ons terug naar de auto.
Het dagje zee, groen, polders, veel fruitteelt waar de peren in grote houten kisten zomaar voor het grijpen liggen, wij gedragen ons!, de frisse lucht, benen in voortdurende beweging, schaapjes in alle maten en gewichten, knusse dorpjes en heel veel dijken hebben ons meer dan aangenaam verrast.
Samen met de blog van matroos en de boekjes een échte aanrader.

De grote starters H als klein bewijsje dat ik de nieuwe blogoutfit met vallen en opstaan begin te snappen. En de grote L kreeg ik zomaar, gratis voor niets bij, en krijg ik niet meer weg…..
Om dan te ontdekken dat bij lezen op de smartphone de beide grote letters zelfs compleet verdwijnen…. Begrijpe wie kan.


49 gedachten over “Dijken trappen

 1. Wat heerlijk om zo buiten te zijn en Nederland te verkennen. En het is nog gezond ook. Ik vind routes ook altijd geweldig. Ze geven zo fijn structuur en helpen je nieuwe plekjes te ontdekken.

  Like

 2. Zeeland moet je inderdaad op de fiets verkennen, dan zie je meer dan met de auto. Wij waren er een jaar of 8 geleden voor een week maar moesten die week voortijdig afbreken dus heb lang niet alles gezien van Zeeland.

  Geliked door 1 persoon

  1. Zeeland is veel water en verre uitzichten over de polders. Al fietsend zie je meer dan tevoet of met de auto. Daarenboven ligt wandelen me niet zo sterk.

   Like

 3. Een mooi beeldend verslag van deze fietsroute over de Zeeuwse dreven.
  Vooral van je beschrijving van de buitendijkse wandeling heb ik genoten. Dat heb ik hier aan de Waddenzee bij Paesens-Moddergat ook eens zien gebeuren bij een keurig gekleed stel. 🙂
  Knap dat je de nieuwe editor van WP onder de knie begint te krijgen. Je bent al verder dan mij, ik blijf volhardend met de oude WP-admin werken.
  Maak er een mooie zondag van!

  Like

  1. Genoten van onze vuile vieze waaghalzerij :-). De zolen staan er nog steeds niet keurig bij hier, maar die ziet alleen de grond.
   Moddergat, zo kon het daar ook worden genoemd!
   Heel traagjes hoor, dat wennen, altijd een extraatje uitproberen. ik denk dat ik toch zeker al 3% onder de knie heb.
   Enjou the SUNday.

   Like

  1. Ik wist niet van deze blog, maar ga zeker eens kijken. Vooral omdat Elkesdiek me zo sterk heeft aangesproken. Maar gezien heb ik hem niet, niemand trouwens, behalve de grijze kater. Maar dat was John niet😉

   Geliked door 1 persoon

   1. hahahaha, nee… ik denk dat hij toevallig die dag aan het klussen was.. maar hij woont er, al heeeeeeeeeel erg lang 😉 Ik zou zeker zeggen, en reactie bij hem, betekent altijd reactie terug 😉

    Geliked door 1 persoon

 4. wat een heerlijk en mooi rondje in het Zeeuwse land
  je vertelt er mooi en goed over in je verslag omhult met mooie foto’s , dank je wel

  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

   1. ja een eind weg hoor pppffftt
    vorig jaar ben ik Zeeland gaan bewandelen , zou dit jaar verder , had al hotelletje geboekt maar dat virus deed de boel op slot 😦

    Geliked door 1 persoon

 5. Wat leuk dat je er ook was omabaard! En je noemt hier plekjes die we ook nog eens willen zien volgend jaar. Graag zouden wij ook tijdens de bloesemtijd de bloesemroute doen. Een heerlijke fietstocht op de rand van land en water. We keren zeker terug!

  Geliked door 1 persoon

 6. Ja, heel mooi daar. En de peren kan je gewoon eerlijk kopen. Er staat overal wel een bakje om een bijdrage in te stoppen.
  Tip: ook tijdens de bloesemperiode heel mooi. Het is geen Haspengouw maar even goed de moeite waard.

  Like

  1. Tijdens de tocht besloten we dat we daar volgend jaar de bloesems gaan spotten, eens een andere locatie dan Haspengouw, waar ze overigens ook heel mooi zijn.
   Ja, veel kraampjes met ‘te koop’, vooral uien en aardappelen. De perenplukkers waren nog aan het werk.

   Like

Reacties zijn gesloten.