Ontdekken met grote O.

Er wacht een drukke planning. Too much to do.
Limburg heeft zoveel te bieden, de oudste kleinkinderen zijn er klaar voor, klaar om te ontdekken, te kijken, sorry zien, te genieten.

De lange rit is er nog net iets teveel aan, maar als je ergens wil geraken, moet je ‘afzien’. Ze knikken braaf. Het gezag van om/pa.
De Kennedytunnel richting Antwerpen zet haar beste beentje voor, er is uitzonderlijk geen file.

Wandelen op ‘fietsen tussen de bomen’, wandelen in ‘fietsen tussen het water’, het Bokrijkpark en Labiomista staan op het programma. Klik en klik.
Too much to do voor één dag, daar hoort een overnachting bij, altijd super, ze krijgen een eigen kamer, uitgebreid ontbijt, en voelen zich groot.

In Bokrijk spelen we het interactieve Bruegelspel, ontdekken we hoe het verleden bewaard blijft in dit prachtige openluchtmuseum en weids park. Jammer dat Corona een stokje steekt voor het beoefenen van oude ambachten. Enkel de bakkerij is open, het bananenbrood is een échte aanrader!

wp-15987807867566931329439074722110.jpg
Bokrijk

Kleindochter is heel verrast bij de wandeling ‘fietsen doorheen het water’, papa en mama zwaan en de zes spruiten komen heel dichtbij, blazen flink van zich af als een hond in de buurt komt, het is er niet druk en zalig zen genieten.

wp-15987808487586090832644253984981.jpg
in de bubbel blijven

In een TV-programma leerde ik onlangs Koen van Mechelen uit Genk kennen, kan je nog volgen?
Hij werd beroemd bij het kruisen van kippen over heel de wereld.
Zijn 24 ha openluchtmuseum/park Biomista is gebouwd op de voormalige mijnsite Zwartberg (sinds 1910) en vervolgens  de private Zoo (sinds 1970), waar mishandelde dieren uit circus en failliete dierentuinen werden opgevangen. Dieren konden er vrij rond lopen, maar subsidies ontbraken, de deuren moesten toe…..
Tot  Koen er zijn kunstenproject, onder vorm van beelden en levende dieren, waar maakt. Het park opende één jaar geleden de deuren.

Een tuin van orde en chaos, een arena van cultuur en natuur. Vanmechelen’s wonderlab.”

Architectuur, kunst, wetenschap en  natuur gaan er hand in hand. Een kunstig geheel over de mix van het leven in voortdurende evolutie.

Met een audiofoon leer je het project begrijpen, ook al blijft kunst voor interpretatie vatbaar. In het park gaat de natuur zijn gang, struikgewassen en bomen krijgen er vrij spel, dieren hebben ruimte, veel ruimte op het oude dierenpark.
De alpaca stamt af van de dromedaris, deze heeft een dubbel immuunsysteem, en zou dus goed bestand zijn tegen virussen, ook “het” virus? De vraag blijft hoe deze immuniteit over te brengen op de mens?
Alles wordt door de meester himself duidelijk uitgelegd, ook de kinderen begrijpen én onthouden. Want op weg met mensen uit het onderwijs betekent gegarandeerd een toets als toetje.

Hij wil locaal globaal maken, en hoopt glocaal te bereiken.

Het park staat voor rust, boeiende levensvragen, overheersende natuur, kunst die mooie plekken krijgt én aanspreekt, prachtige bruggetjes, een leerrijke kuierdag.

wp-15987808970012629403852959179751.jpg
Kruising tussen aap en uil. De aap staat voor vrolijkheid en elegantie, voor gevoel, de uil waakt en straalt intellect uit. Kruisen en verbinden staat centraal in Koens denken. Op de achtergrond zie je villa UpUnDi, de Open University of Diversity

 

wp-15987810238717520351786756708478.jpg
Laat kinderen SPELEN! Een noodzakelijk gebod.

 

54 gedachten over “Ontdekken met grote O.

 1. ja ik trof het daar nog met de heide zo mooi in bloei nog
  een heel fijne wandeling om te doen
  ben blij dat de foto’s er een goed beeld van geven

  Geliked door 1 persoon

 2. Hej, ik kan geen reactie achterlaten op je nieuwste blog. Jammer, maar je zal er een reden voor hebben.
  Prachtig fietsklokje. Geeft niets van het dopje (flesje zag ik pas nadat ik erover las) Het echte leven is ook niet perfect.
  Lieve groet.

  Geliked door 1 persoon

  1. En ik ben geen perfecte fotograaf 😉.
   Ik wil altijd reageren als mensen de moeite doen om te reageren, wat ik fijn vind. Bij een klein logje vind ik het wat overbodig, maar ben toch dankbaar met jouw reactie😉

   Geliked door 1 persoon

 3. Limburg is zo mooi. Mijn man en ik hebben er veel gefietst en gewandeld.
  Het is mooi als kinderen iets kunnen ontdekken met een grote O. Met eigen ogen de wereld verkennen tijdens een leuke vakantie. Beseften ze maar dat ze boffen (-:

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik weet het, NL Zuid Limburg, vaker op vakantie geweest in mijn tienertijd. Belgische kant dan wat minder, of niet… geen idee eigenlijk, ik stapte in de auto en reed mee omdat het vaak moest 😉

    Like

     1. Zuid Limburg is gewoon mooi, ben er ook wel later geweest, maar eerder en mee rop campings met zwembad, en eigenlijk kwam je amper het terrein af, of we gingen toeren over de grens etc. maar dan meer en vaker richting Duitsland of Luxemburg.

      Geliked door 1 persoon

 4. Fantastisch, wat een leuke uitstap voor groot en klein. Dat moet ik doorgeven aan kleindochter Jennifer , reuze leuk én leerzaam voor Levi en Amber.

  Like

   1. Nee, in Zoetermeer maar ze rijden veel makkelijker dan ik een flink eind voor iets leuk en pakken wel eens een lang weekend of midweek in een bungalowpark en dat kan overal zijn.

    Geliked door 1 persoon

 5. Ahhh Bokrijk, daar was ik als klein kind met mijn ouders. En ik ging vijftig jaar later terug omdat ik het altijd onthouden had. Zonder kinderen, maar wel met mijn partner op de fiets. Het is er mooi. Fijn om te fietsen ook.

  Like

  1. Ook ik was er als kind al en het park liet een diepe indruk bij me na, we zijn al een paar keer teruggekeerd met eigen kroost of kleinkroost.
   De omgeving is inderdaad prachtig om te fietsen, nu staat de heide volop in bloei.

   Like

 6. Wat ziet het er daar heerlijk uit. Een aanrader voor de kinderen, lijkt me. Niet te ver van hier. Misschien eens te doen met de drie grootste mannen. Fijn om bij ze te zijn. Kunst en natuur, broodnodig. Dank voor de tip, het verhaal en de mooie foto’s Lieve. Ik heb genoten. ❤

  Like

 7. dat waren heel fijne tijden daar samen met de kleinkinderen op avontuur
  ja ik zag heel veel meer dan de camera hoor 🙂

  koers groet

  Like

   1. ja ik volg de koers
    ik kijk al wandelend veel rond , door het hele land
    zelf woon ik naast de hei in Hilversum , maar ga al jaren naar de Veluwezoom om te wandelen tussen Dieren en Velp , het is daar zo mooi glooiend land , met 2 bergen zelfs de ene Posbank +90 NAP en dan nog de Zijpenberg van +104 NAP
    ja en het treffen van de schaapskudde is dan als de kers op de taart

    Geliked door 1 persoon

 8. De kleinkinderen boffen maar weer.
  Heerlijke tijd geweest. Tja corona blijft ons dwars zitten maar we blijven zoeken naar andere mogelijkheden.

  Like

  1. Maar het park opende wel heel veilig. ik vind het tof hoe iedereen er creatief mee omgaat. Een nieuwe, andere wereld opent zich. Maar deze hoeft toch niet meer te lang te duren.

   Like

 9. Wat een heerlijke dagen weer. Dat hopen wij over enkele jaren ook te kunnen doen met Wannes. Met dat verschil dat we hem niet zullen onderwerpen aan een toets. 😊

  Like

Reacties zijn gesloten.