fantasie en werkelijkheid

Dreigend komt het wolkendek op me af. Vijftig tinten grijs, spannend en betoverend.
De eenzame kraan kent geen angst, dé getuige van het scheepsbouwverleden in Temse, ondertussen kreeg hij de titel van beschermd monument dat hulde brengt aan schoonvader, twee schoonbroers en nog vele andere boelwerf-arbeiders.
Voor wie te bezorgd zou worden, empathie kan grenzeloos zijn, net intijds geraak ik veilig binnen vooraleer de bui met volle kracht over me losbarst.

wp-15982797887801030470438279986511.jpg

Kleinzoon is jarig, een feestje in beperkte kring, rond de tuintafel. Ik heb -uiteraard- het cadeautje mee, een vermompakje. Hij is vurige fan, vooral van het brilletje en staat er schattig grappig mee. Ook de chocoladetaart rond hetzelfde thema smaakt heerlijk zoet en heeft écht betoverende kracht. Laat kinderen maar rustig  verdrinken in idolen.

wp-15982797900398923700418924487756.jpg

De bijhorende toverstokken van de wijze jongen met bril worden uitgepakt, hij spreekt vreemde klanken, het voelt Engels aan. Ondertussen weet ik hoe ik moet ‘verdwijnen’, wanneer Harry zijn beschermdier oproept met Expecto Patronum. Ook Riddikulus of iets dergelijks klinkt vrolijk  uit zijn eeuwig kwebbelend mondje. Ik leer bij. zelf ben ik geen HP-fan, meer nog, noem me gerust een analfabeet in die fantasiewereld.

Nonkel heeft een (echte) hond die Beer heet, nonkel geeft een (pluchen) beer die Hond heet. Ze mogen beiden op de foto.

 

Bij de uitstap naar Duinrell geniet hij een grote suikerspin, zalig zoet, een pure marteling voor de gave tandjes. Geen  bestraffend Gods oog boven mijn keukentafel, oma is de zondebok, gelukkig geloof ik stellig in de wijze woorden van de Romeinse keizer Aurelius, toen al, bijna 2000 jaar geleden, “Niet alleen doen, maar ook laten kan zonde zijn“.
En Multatuli maakt het af. “Er is maar één zonde, gebrek aan hart“, en daar zondig ik dan weer niet tegen. Maak ik mezelf graag wijs.
Heerlijk vrij gepleit.

 

58 gedachten over “fantasie en werkelijkheid

 1. Oh Harry Potter, ja heerlijk, ik heb toevallig? eergisteren de laatste twee films weer eens gezien, we hebben de hele serie op DVD, en het startte ooit al met de boeken toen ik ziek werd overigens. In 2000 of 2001 vond ik het, kocht het eerste deel, was sceptisch, maar, meteen verslaafd! Kortom tot deel 3 was toen uit, en daarna zat ik net als iedereen in de wachtrij. het meest mooie? Mijn dochter is links en heeft net als ikzelf dyscalculie, maar het is soms bekend dat een linkshandige cijfers en letters gaan spiegelen tijdens het schrijven, dus kwam er eerst.. ze heeft dyslexie… en ik zei.. nee ze is linkshandig net als haar oma… ze heeft net even wat meer oefening nodig, en echt, gelukkig, dat mijn moeder dus ook links is… maar ook met lezen, ze kwam niet goed mee…

  harry potter kwam intussen uit op cd’s voorlezen, ik heb voorzichtig gekocht, heb het boek erbij gepakt en het bleek echt letterlijk voor gelezen te worden, dus zette ik haar lekker neer, zette de cd op, boek in haar handen, ik keek even mee, ze hoorde, ze las hetzelfde… rustig en op haar gemak… al snel pakte ze het op zelf en ze wilde meteen door naar deel 2, dat ging al met koptelefoon en in haar eigen kamer op bed… en deel 3? Ik hoefde de cd’s niet te halen, nee hoor mam, hoeft niet, ik kan het nu zelf lezen!!!!

  Daarmee, is ze zelfs nu nog, net zo’n boekenverslindster als haar moeder en oma, en overgrootoma, en overgrootopa… dit is dan wel weer echt van mijn kant, haar vaders kant had er niets mee, boeken lezen 😉

  Kortom HP, is bij ons van groot belang geweest, en nog altijd, we hebben elke film, zelfs de laaste 2, ook al was ze al student en de deur uit, samen gezien in de bios. 😀
  X

  Like

 2. ik duim voor een magisch jaar voor dat manneke!
  zijn idool daar heb ik nog niets van gezien of gelezen, er zijn er dus nog 🙂
  twee lieve beren, daar ben ik zeker van

  Geliked door 1 persoon

 3. Gefeliciteerd met je wonderlijke kleinzoon (-: Ik hoop dat het een magisch jaar voor hem wordt. Je hebt zijn dag onvergetelijk gemaakt.
  Alle HP-boeken heb ik verslonden.
  Mooi, dat eerbetoon aan je schoonfamilie. De kraan laat zien dat her hard en hoog werk is verricht.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik duim mee voor dat magische jaar👍. Voor iedereen, niets leuker dan realiteit doorspekt met magie.
   De kraan als ‘simpel’ symbool van wat ooit was.

   Like

 4. Gefeliciteerd met de verjaardag van je kleinzoon. Fijn mee te mogen wandelen aan de hand van je kleinkinderen en de wereld meebeleven door hun ogen. Het grote genieten.

  Like

 5. Er zijn de herinneringen aan de grote verkleedkist voreger toen de kinderen klein waren. Hele verkleedpartijen en rollenspel vloeiden er uit voort. Een mooie manier om van alles te bewereken. Magie is hemels voor een kind en een onvervalste chocoladetaart natuurlijk niet te versmaden. Wij oma’s zorgen voor evenwicht tussen fantasie en werkelijkheid. Ik vind Nonkel ook gaaf, met een hond die beer heet en een beer die hond heet. Harry hebben we verslonden, de jongste en ik, toen hij daar aan toe was, bij het zevende deel was het wel klaar. Ontgroeid. Zo gaat dat. Maar Oma’s vervelen nooit!

  Like

  1. Heerlijk om je mee onder te dompelen in de magie van de kinderen. Als ik toveren, kon toveren……. Herman VV zong het al.
   Ja Beer is gaaf en hond ook, en omgekeerd 🙂

   Geliked door 1 persoon

 6. Gefeliciteerd met je kleinzoon.
  Nog heerlijk in dat magische denken leeftijd. Ik doe met hem mee (ben groot HP-fan). De taart zal inmiddels op getoverd zijn? Of verschijnselt hij een stukje naar mij? (Mjam).

  Like

 7. Gefeliciteerd met je kleinzoon! Wat een schitterende Harry Potter taart is dat. En heerlijk dat je hem zo verwent met die suikerspin : ) Daar zijn oma’s ook voor!

  Like

 8. Onze kinderen zijn echt opgegroeid met heel dat HP gedoe 😂, wij keken dus ook alle films en vinden ze stiekem nog leuk ook.

  Like

 9. Gefeliciteerd met de kleinzoon. Oma weet precies waar ze hem mee kan verwennen.
  Wie wil nu niet zo’n oma en een oma vol met wijsheden.

  Like

 10. Natuurlijk moet je wel leven naar de wijsheden van vroeger , daar zijn oma’s toch voor, zo kind zou anders geen verschil zien tussen mama en oma!
  Gefeliciteerd met de jarige HP liefhebber, de taart zal evengoed wel gesmaakt hebben. Hoop dat je niet hoefde voor te lezen, het zijn rampzalige boeken om voor te lezen ontdekte ik destijds.

  Like

   1. Dat dacht ik al te zien aan de foto, maar heel verstandig om er niet uit voor te lezen. Ik deed het toen de kleinzoon rond de 10 jaar was en enige tijd ziek was, het is een verschrikkelijk boek. Gelukkig hadden ze later de CD’s voor in de auto op lange vakantieritten .

    Like

    1. Hij kijkt, maar begrijpt nog niet veel en doet de oogjes toe bij ‘enge’ voorvallen. De magie trekt hem vooral aan. en dat toveren 🙂

     Like

 11. Ha, daar heb je jezelf op een heel mooie manier vrijgepleit 🙂 Gefeliciteerd nog met de jarige. En wat al eerder is opgemerkt hier: je bent een lieve oma! Ik heb dankzij mijn bonuskinderen ook heel wat van Harry Potter meegekregen – zij wensten alle boeken en die las ik later ook; ik vind (vond) het echt magisch!

  Like

   1. Ik kan me voorstellen dat de films je niet bekoren. Als je een boek leest, ‘voelt’ het anders. Dan is er nog ruimte voor je eigen fantasie. Misschien toch eens proberen ja! 😉

    Geliked door 1 persoon

 12. Gefeliciteerd met de jarige kleinzoon.
  Als wij naar Duinrell waren, dan kocht ik altijd een emmer met suikerspin en die at ik helemaal alleen leeg. De rest lustte dat niet.

  Like

 13. oh zo zalig! Lekker kopen voor de kleine man waar jij zin in hebt! En ik ben zelf ook helemaal pro verkleedkleren! Ze kunnen er eindeloos in fantaseren En in mijn geval is het nog makkelijk om op te sturen. En ik ben het ondertussen afgeleerd om te vragen aan de ouders wat ze willen voor de verjaardag. Want vorig jaar vroegen ze gordijnen voor haar kamer en dan moest het kind nog een dikke merci uitspreken aan mijn adres. Dik tegen haar goesting! Maar ik had gelukkig ook een paardrijbroek en bijhorend jasje opgestuurd, zodat ze fier op haar pony kan zitten!En

  Like

 14. Geweldig en mooie foto’s daarbij en een suikerspin.. jammie lust ik ook graag hoor echt heel lang geleden voor mij. en ach 1x mag je ook wel ongezond doen toch?

  Like

 15. ik ken die HP ook niet , maar voor een jonge fan , had je een schitterend kado
  en ja wat lekkers hoort bij een verjaardag , dat is geen zonde , dat is lekker

  Like

 16. Eva heeft alle boeken van Harry Potter. Voor de rest weet ik er niets van.
  Zonde om iets te laten wat leuk of lekker is. Daar ben ik het mee eens.

  Like

 17. HP, het is een wereld die ook ik niet ken. Mijn nichtje en haar man (allebei dertigers) organiseren ieder jaar HP weken voor kinderen. De wachtlijsten worden ieder jaar langer.

  Like

Reacties zijn gesloten.