fantasie en werkelijkheid

Dreigend komt het wolkendek op me af. Vijftig tinten grijs, spannend en betoverend.
De eenzame kraan kent geen angst, dé getuige van het scheepsbouwverleden in Temse, ondertussen kreeg hij de titel van beschermd monument dat hulde brengt aan schoonvader, twee schoonbroers en nog vele andere boelwerf-arbeiders.
Voor wie te bezorgd zou worden, empathie kan grenzeloos zijn, net intijds geraak ik veilig binnen vooraleer de bui met volle kracht over me losbarst.

wp-15982797887801030470438279986511.jpg

Kleinzoon is jarig, een feestje in beperkte kring, rond de tuintafel. Ik heb -uiteraard- het cadeautje mee, een vermompakje. Hij is vurige fan, vooral van het brilletje en staat er schattig grappig mee. Ook de chocoladetaart rond hetzelfde thema smaakt heerlijk zoet en heeft écht betoverende kracht. Laat kinderen maar rustig  verdrinken in idolen.

wp-15982797900398923700418924487756.jpg

De bijhorende toverstokken van de wijze jongen met bril worden uitgepakt, hij spreekt vreemde klanken, het voelt Engels aan. Ondertussen weet ik hoe ik moet ‘verdwijnen’, wanneer Harry zijn beschermdier oproept met Expecto Patronum. Ook Riddikulus of iets dergelijks klinkt vrolijk  uit zijn eeuwig kwebbelend mondje. Ik leer bij. zelf ben ik geen HP-fan, meer nog, noem me gerust een analfabeet in die fantasiewereld.

Nonkel heeft een (echte) hond die Beer heet, nonkel geeft een (pluchen) beer die Hond heet. Ze mogen beiden op de foto.

 

Bij de uitstap naar Duinrell geniet hij een grote suikerspin, zalig zoet, een pure marteling voor de gave tandjes. Geen  bestraffend Gods oog boven mijn keukentafel, oma is de zondebok, gelukkig geloof ik stellig in de wijze woorden van de Romeinse keizer Aurelius, toen al, bijna 2000 jaar geleden, “Niet alleen doen, maar ook laten kan zonde zijn“.
En Multatuli maakt het af. “Er is maar één zonde, gebrek aan hart“, en daar zondig ik dan weer niet tegen. Maak ik mezelf graag wijs.
Heerlijk vrij gepleit.

 

58 reacties op ‘fantasie en werkelijkheid

 1. Oh Harry Potter, ja heerlijk, ik heb toevallig? eergisteren de laatste twee films weer eens gezien, we hebben de hele serie op DVD, en het startte ooit al met de boeken toen ik ziek werd overigens. In 2000 of 2001 vond ik het, kocht het eerste deel, was sceptisch, maar, meteen verslaafd! Kortom tot deel 3 was toen uit, en daarna zat ik net als iedereen in de wachtrij. het meest mooie? Mijn dochter is links en heeft net als ikzelf dyscalculie, maar het is soms bekend dat een linkshandige cijfers en letters gaan spiegelen tijdens het schrijven, dus kwam er eerst.. ze heeft dyslexie… en ik zei.. nee ze is linkshandig net als haar oma… ze heeft net even wat meer oefening nodig, en echt, gelukkig, dat mijn moeder dus ook links is… maar ook met lezen, ze kwam niet goed mee…

  harry potter kwam intussen uit op cd’s voorlezen, ik heb voorzichtig gekocht, heb het boek erbij gepakt en het bleek echt letterlijk voor gelezen te worden, dus zette ik haar lekker neer, zette de cd op, boek in haar handen, ik keek even mee, ze hoorde, ze las hetzelfde… rustig en op haar gemak… al snel pakte ze het op zelf en ze wilde meteen door naar deel 2, dat ging al met koptelefoon en in haar eigen kamer op bed… en deel 3? Ik hoefde de cd’s niet te halen, nee hoor mam, hoeft niet, ik kan het nu zelf lezen!!!!

  Daarmee, is ze zelfs nu nog, net zo’n boekenverslindster als haar moeder en oma, en overgrootoma, en overgrootopa… dit is dan wel weer echt van mijn kant, haar vaders kant had er niets mee, boeken lezen 😉

  Kortom HP, is bij ons van groot belang geweest, en nog altijd, we hebben elke film, zelfs de laaste 2, ook al was ze al student en de deur uit, samen gezien in de bios. 😀
  X

  Like

 2. Gefeliciteerd met je wonderlijke kleinzoon (-: Ik hoop dat het een magisch jaar voor hem wordt. Je hebt zijn dag onvergetelijk gemaakt.
  Alle HP-boeken heb ik verslonden.
  Mooi, dat eerbetoon aan je schoonfamilie. De kraan laat zien dat her hard en hoog werk is verricht.

  Geliked door 1 persoon

 3. Er zijn de herinneringen aan de grote verkleedkist voreger toen de kinderen klein waren. Hele verkleedpartijen en rollenspel vloeiden er uit voort. Een mooie manier om van alles te bewereken. Magie is hemels voor een kind en een onvervalste chocoladetaart natuurlijk niet te versmaden. Wij oma’s zorgen voor evenwicht tussen fantasie en werkelijkheid. Ik vind Nonkel ook gaaf, met een hond die beer heet en een beer die hond heet. Harry hebben we verslonden, de jongste en ik, toen hij daar aan toe was, bij het zevende deel was het wel klaar. Ontgroeid. Zo gaat dat. Maar Oma’s vervelen nooit!

  Like

 4. Natuurlijk moet je wel leven naar de wijsheden van vroeger , daar zijn oma’s toch voor, zo kind zou anders geen verschil zien tussen mama en oma!
  Gefeliciteerd met de jarige HP liefhebber, de taart zal evengoed wel gesmaakt hebben. Hoop dat je niet hoefde voor te lezen, het zijn rampzalige boeken om voor te lezen ontdekte ik destijds.

  Like

   1. Dat dacht ik al te zien aan de foto, maar heel verstandig om er niet uit voor te lezen. Ik deed het toen de kleinzoon rond de 10 jaar was en enige tijd ziek was, het is een verschrikkelijk boek. Gelukkig hadden ze later de CD’s voor in de auto op lange vakantieritten .

    Like

 5. Ha, daar heb je jezelf op een heel mooie manier vrijgepleit 🙂 Gefeliciteerd nog met de jarige. En wat al eerder is opgemerkt hier: je bent een lieve oma! Ik heb dankzij mijn bonuskinderen ook heel wat van Harry Potter meegekregen – zij wensten alle boeken en die las ik later ook; ik vind (vond) het echt magisch!

  Like

 6. oh zo zalig! Lekker kopen voor de kleine man waar jij zin in hebt! En ik ben zelf ook helemaal pro verkleedkleren! Ze kunnen er eindeloos in fantaseren En in mijn geval is het nog makkelijk om op te sturen. En ik ben het ondertussen afgeleerd om te vragen aan de ouders wat ze willen voor de verjaardag. Want vorig jaar vroegen ze gordijnen voor haar kamer en dan moest het kind nog een dikke merci uitspreken aan mijn adres. Dik tegen haar goesting! Maar ik had gelukkig ook een paardrijbroek en bijhorend jasje opgestuurd, zodat ze fier op haar pony kan zitten!En

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s