Wist je dat…..

…… de Utrechtse heuvelrug een schitterend landschap sierlijk openvouwt.
Dat het er heerlijk verkoelend fietsen is langs kronkelende bospaden.
Dat er een lekker pannenkoekenhuis is met manliefs naam en woorden, de moeite waard om drie keer te herlezen. Doen! Herdoen! Aandachtige lezer?

wp-15975816297163767246968662428012.jpg

…….dat houten soldaten de historie van oorlog en vrede bewaken in de Grebbelinie. Wie een woordje extra uitleg wil, kan hier even klikken. Indrukwekkend.

wp-15975816814907127893164944895161.jpg

……..dat je in ‘De Fietser’ in Ede de meest recente fietsen van verschillende grote  merken kan testen op de grote indoorfietsbaan onder begeleiding van experts. Klik.
Op de voormalige Enka-fabriek – waar vroeger kunstzijde werd gemaakt-  is nu naast het testcenter een mooie nieuwe woonwijk gebouwd, omkaderd met de historische gevel van de oude fabriek. Oud en nieuw verweven tot een prachtige eenheid.

wp-15975817074012431178581588531362.jpg

……..dat ons loslopend wild werd beloofd, en we enkel een eenzaam paard ontdekten.

…….dat Ede in juli 2019  een prachtig monument in Cortenstaal ‘Vensters op het verleden’ van Karin Colen onthulde middenin  de Ginkelse Heide. De vredige natuur en wrede historie ontmoeten elkaar op die plek. We worden stil, heel stil, het leven gaat door.

wp-15975816536615062716130667931346.jpg

…….het heerlijk fietsen is vanuit Wijk bij Duurstede langs de slingerende Lek, het fijn uitrusten is (van zon en geleverde inspanning) in Culemburg met imposante gebouwen, om dan energievol  verder te trappen via prachtige grootse landhuizen.

…….dat de theetuin, de moestuin en het prachtig rosarium uit de 19e eeuw in de historische tuin van Bartiméus in Doorn meer dan een bezoekje waard is. Je kan er plukken, beleven, genieten. Mensen met een (vaak visuele) beperking komen er een handje toesteken. Tijdens de vele Coronamaanden was het voor hen de enige uitlaatklep. Van dergelijke projecten word ik warm, de zon stak een gul handje toe.

wp-15975826245125332831573476486197.jpg

……dat we eindigen, zoals we gestart zijn, met een pannenkoek met vele ingrediënten, om met volle maag te constateren dat mijn fietsband compleet lek staat, de Lek wil zijn invloed laten gelden.

…….onze VAB-fietsverzekering terstond mijn band heeft opgelapt. En neen, ik word hier niet gesponsord voor enige reclame. Maar desondanks, pure luxe!

…….dat de 15-jaar oude kater gelukkig kon inslapen bij zoon, vandaag op zon-dag, en dat er veel traantjes vloeien bij kleinzoon. Poes was zijn beste maatje…… Slik.

47 gedachten over “Wist je dat…..

 1. ja fietsen en koersen zijn 2 verschillende dingen , maar beide op een fiets 🙂
  ik heb nooit gekoerst , heel veel grote tochten gereden , weken lang onder weg , heerlijk
  maar dat gaat niet meer
  ja de Camelia is een pracht om van te genieten hé
  slaap wel groet

  Like

 2. gevaarlijke pannenkoeken 🙂
  wat zag je mooie boeiende dingen
  en gezellig een theetuin, omringd door moois die je dan nog mag plukken ook
  jammer van Poes, altijd moeilijk afscheid te moeten nemen

  Like

 3. Heerlijk om al je wederwaardigheden mee te mogen maken. Alles wat je beschrijft os bekend, maar het klinkt weer als niewu, vanuit jouw blik en jouw ervaringen. Wat mooi dat beeld van cortenstaal, dat kende ik nog niet.
  Een kleine maand geleden hebben we ook de oude poes van de drie kleinzonen begraven in de tuin. Hij heft een mooi plekje met een prachtige malve erop. Dat hielp. ❤

  Like

 4. Zonder jou zou ik bijna vergeten hoe mooi de Veluwe is (-: En de Grebbelinie, Een rondje Culemborg vanaf mijn huis is 130 km. Je komt steeds dichter in de buurt!
  Het monument op de Ginkels Hei heb ik nooit eerder gezien. Wat prachtig. Het blijft me ontroeren dat mensen hun leven gaven voor onze vrijheid…
  Heel verdrietig dat Poes is overleden. Maar hij had wel jullie als baasje gehad…Beter had hij het niet kunnen treffen.
  Lieve groet en sterkte ♥

  Like

  1. Ik kom steeds dichter… straks kom ik op de koffie 🙂
   We ontdekken prachtige gebieden in Nederland.
   De katers thuis was bij de zoon, de kleinzoon blijft er verdrietig onder.

   Like

 5. Mijn stiefbroer woont in Ede, al jaren, maar eigenlijk ben ik er nooit… dus nee ik wist dit allemaal niet, hij wel denk ik zomaar 😉 Ik ken het gebied zeker wel, mijn oudste oom was daar ooit gelegerd in zijn diensttijd, voor mijn geboorte natuurlijk maar toch, de verhalen gaan nog rond.

  Van zoon en kleinzoon… 😦 Heel veel sterkte, ook al is de leeftijd daar, het is hel voor een kind als zijn of haar beste thuis maatje ineens weg is … i know…

  X

  Like

  1. Dan moet je daar in de omtrek zeker eens gaan fietsen! heel erg mooie omgeving, met heide en bossen en monumenten.
   De kleinzoon leert omgaan met leven en dood, een kind staat daar (gelukkig!) niet bij stil.

   Geliked door 1 persoon

   1. Dat hebben we wel gedaan vroeger, vanuit Ermelo, lang geleden, dit is allemaal nieuw. 😉 Ik denk dat het dan eerder met de auto wordt overigens en even bij stiefbroer op bezoek, hahaha

    Like

 6. Ja ik weet dat de Utrechtse heuvelrug heel mooi is en ook groot en dat er altijd wel wat et ontdekken en te zien is. En ja de historische tuin van Bartiméus in Doorn heb ik ook eens een bezoek gebracht en het mooie
  Rosarium daarbij en ook eens een artikel erover geschreven. Fijn dat je het ook zo naar de zin had en bedankt voor je mooie blog en de kater heeft toch mooie leeftijd ontvangen. Wens je fijne nieuwe week.

  Like

 7. Je was wel erg dicht bij mij in de buurt. Ede is mijn habitat, de Ginkelseheide mijn favo wandel gebied en de bossen rondom die heide de perfecte plekmis om wild te speuren.
  Fijn te lezen dat het je hier beviel en volgens mij weer heel veel kilometers gefietst.

  Like

  1. Nu weet ik hoe prachtig jij woont. De omgeving daar is zo mooi, zo rustig, zo tof om door te fietsen of wandelen. Misschien passeerde ik je wel!?

   Like

 8. Waar vind je het nog gratis parkeerruimte. Wat een prachtige dag weer met op z’n tijd een natje en een droogje.
  Maar veel verdriet bij een het verlies van een trouw poezenvriendje. Wat zou je ze dat graag besparen.

  Like

 9. Mooi nieuws en minder leuk nieuws. Prachtige foto’ van jullie uitstappen . En een huisdier verliezen is een goeie vriend verliezen en dat doet idd heel veel pijn.

  Like

 10. Oei, nog niemand…, ik dus wel…
  Apart wonen!
  Loslopend wild…, dat durf ik niet te schrijven, maar ‘k denk wel…
  Hemelsmooi, zo’n tuin!
  Oesje, lek/Lek, maar opgelost!
  Ocharme Poes en kleinzoon…
  Lie(f)s.

  Like

 11. Een aantal dingen wist ik (Wijk bij Duurstede, de Utrechtse Heuvelrug). Een aantal ook niet. Goeie tips! Dat de poes in vrede mag rusten. Hugo is liberaal met taal. Wel, helaas tegenwoordig, correct pannenkoeken, die dan wel weer moeten worden genuttigd in een afgebrand restaurant tussen onthutste bruiloftsgasten. Toegegeven, het hééft wat. Het kan allemaal, in Veenendaal. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 12. Dat zouden wij graag in de herfstvakantie doen, als het kan.
  Wat triest voor je kleinzoon. Ik kan mij het verdriet om het verlies van zijn kat levendig voorstellen.

  Like

 13. wat heb je die mooie streek mooi beschreven
  je zal het met me eens zijn , als ik zeg dat het een echte aanrader is
  om te fietsen , maar ook om te wandelen 🙂
  sterkte met het verlies

  koers groet

  Like

   1. ja weids is het gelukkig nog
    ik had gister in Artis 1 bui , was gelukkig net ergens binnen 🙂
    vandaag ben ik in het gebied Salland , en nergens plek om te schuilen hihi
    geniet de dag

    Geliked door 1 persoon

 14. Mooi.. ik fietste in gedachten mee😊 och arme kleinzoon 😥 dat is verdrietig van poes.. 15 jaar is mooi. Maar je kan ze eigenlijk niet missen. Sterkte voor allemaal

  Like

 15. Het “mooie” mooi omschreven, dat is jou wel toevertrouwd.
  Ook het inslapen van Poes, al hoe verdrietig nu ook, is mooi want het dier heeft het mooi gehad en mag op zijn eigen tijd op een mooie reis.
  Sterkte evengoed met dat verlies.

  En mooi nagenieten!

  Like

Reacties zijn gesloten.