Wolkom yn Fryslân

Er komen veel slecht-nieuws-berichten binnen in Blogland. Hier had ik geen rekening mee gehouden…. dat het lot van ‘ongeziene’ mensen je zo hard kan raken. Ik aarzel….
Ook de negatieve berichten over het hardnekkige spookvirus doen twijfelen…..
En toch vertrekken we, richting  Noorden, samen met onze vrienden.
Zoals ooit afgesproken in betere tijden.

De eerste stop is Mildam. Jan (klik) maakte me met zijn sfeervolle fotokuiers enthousiast en benieuwd naar de Ecokathedraal. En als je daar de kunstenaar van prachtige beelden zélf mag ontmoeten, is het plaatje compleet. Een aangename kennismaking volgt.
Op dinsdagnamiddag zijn er geregeld vrijwilligers aan het werk, Jan vertelt hen over Vlamingen met interesse, spontaan besluit een man ons rond te leiden. Ik kijk even vertwijfeld naar Jan, was dit de bedoeling? Neen dus, blijkt achteraf, maar de man is trots als een pauw en enthousiast als een kind op de vooravond van de Sint.
We ontdekken een subtiele én sublieme balans tussen natuur en architecturale kunst, tussen bouwmaterialen en wildgroei van groen.
De  filosofische tuinman Le Roy was zijn tijd ver vooruit toen hij in de jaren ’70 van de vorige eeuw ecologisch ging recycleren met bakstenen, puinmaterialen, dakpannen, autobanden en stoepranden. Alles wordt gestapeld, van cement is geen sprake, zo kunnen natuur en dier volop hun eigen gang gaan.
Een chaotische structuur of een gestructureerde chaos.
We klimmen en dalen avontuurlijk.
Tevens een never ending story, het project wordt, na zijn dood,  verder gezet door vrijwilligers of groepen met een te bestendigen droom.
Bij meer tijd had ook ik er graag mijn handelsmerk achter gelaten, de zere rug na het vele sjouwen zou ik er voor lief bijnemen.
Ik begrijp dat Jan er tot rust komt, je voelt je ver van de bewoonde wereld, de vogels charmeren de stilte. Zolang er geen kinderen verstoppertje spelen of mensen kappen en bouwen. Maar ook dit heeft charmes. De bouwwerken zijn prachtig. Genieten met hoofdletter!

Een fijne, maar véél te korte babbel op een terrasje volgt. Het gezicht ontdekken achter de schitterende foto’s en verhalen, is heel boeiend. Heel graag had ik Jan nog wat persoonlijker leren kennen, ik zet het op mijn to-do-list, ook al is de afstand tussen ons groot, letterlijk. Dank je Jan voor de boeiende kennismaking met het bouwwerk en de mens achter je logjes.

We rijden verder richting Leeuwarden. De stad ontgoochelt een beetje, wellicht ontdekken we niet de juiste places to be. Het vooraf gereserveerde etensuur speelt ook een rol.

De volgende dag oogt grijs, maar met droog zijn we al dik tevreden. Manlief heeft een fietstocht uitgestippeld door het schitterende  Alde Feanen, eeuwenoude venen spelen hier de hoofdrol. Veel water, evenveel pontjes, riet, uitgestrekt grasland, Earnewâld, terrasjes aan rimpelend blauw, haventjes waar gezelligheid heerst en boten met toffe namen die zo mooi onze trip vertalen. Veel wind, tien druppels nat en een zuinig zonnetje.

wp-15963614885642307853446498904704.jpg

De overvolle – daar hadden we niet echt op gerekend, ondanks de waarschuwing van Jan- veerboot vol mondkapjes voert ons ‘veilig’ naar het kleinste, maar mooiste waddeneiland Schiermonnikoog.  Na de chaotisch gemaskerde  rit komen we spontaan in een oase van  rust en stilte. Veel mensen kiezen voor de uitgestrekte stranden, bakken en braden is niet ons ding, de fiets brengt ons naar plekjes met de hoge gele stalkaars,  prachtige lamsoor kleurt de kwelder (waar regelmatig zout zeewater overstroomt) paars, gele leeuwenbekjes lachen ons uitbundig toe en het grijze zee-alsem zorgt voor verrassende effecten tussen groen gras en koeien.
Anders dan anders, en schitterend in de heerlijke zon.

wp-15963634367156730869728928922066.jpg

Onze laatste vakantiedag trappen we stukjes van de Elfstedentocht via ‘Fier op Friesland’ met Happen en Trappen.  De schitterende zon en helblauwe luchten maken overaltijd vriendelijk. We genieten typisch Friese beelden met boten in de Sneekse meren.
Workum en Ijlst spannen de kroon waar het om idyllische  charme gaat.

Tegelwijsheden met vergezichten pikken we graag mee richting ons huis.

wp-15963636073375848645982592383234.jpg

Deze houterige lekkernij in een appeltuin in Grou wil ik jullie niet onthouden.

wp-15963645859587843475595720350942.jpg
Oant Sjen!

 

59 gedachten over “Wolkom yn Fryslân

 1. Het genoegen van de kennismaking was geheel wederzijds. Je had goed ingeschat dat ik me de rondleiding net iets anders had voorgesteld. Maar toen de vrijwilliger zo spontaan begon te vertellen, heb ik het maar zo gelaten. Een beter verhaal over achtergrond en werkwijze in de kathedraal konden jullie tenslotte niet krijgen. En hij wist ieders’ aandacht goed vast te houden, volgens mij.
  Het vervolg op het terras was niet minder gezellig en geslaagd. Tot nu toe heb ik alleen maar positieve ervaringen met Vlamingen, jullie zijn daarop geen uitzondering. Fijn dat de rest van jullie korte verblijf hier ook goed zijn bevallen. Kom gerust nog eens terug. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Fijn je hier te lezen, nu kan ik je levendig voorstellen😉.
   Het was een leuke ontmoeting, Neder- en Frieslanders vallen ook bij ons altijd mee.
   De herinneringen zijn heerlijk. Daar teren we nog even op. Benieuwd naar de foto’s 😉

   Geliked door 1 persoon

  1. Ik denk dat we gewoon te weinig tijd hadden om de stad deftig uit te pluizen.
   Jan is de tweede blogger die ik in het echt ontmoette. Twee keer werd het een fijne, te korte ervaring.

   Like

 2. Medebloggers ontmoeten is altijd leuk, hahahaha Super gaaf!

  Friesland is gewoon mooi en jouw rondje, heb ik toevallig afgelopen zaterdagavond gereden, we moesten even naar het starterseiland van Sneek, eigenlijk jammer dat het skûtjessilen niet door ging dit jaar, anders hadden jullie het helemaal top gehad!

  X

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik woon er tijdelijk middenin, hahaha ja… ik wil nog fietsen ook als alles voor mij mee zit 😉 Alde Feanen, liefste zijn ouders hadden een boot, en die lagen daar vaak en graag… (hun as is daar ook verstrooid). ❤

    Like

    1. Zo mooi om in die prachtige omgeving verstrooid te worden. Ik vond het heel verrassend om zien dat zoveel mensen daar een eigen boot hebben en genieten op het water. Daar zou ik ook best zin in hebben

     Geliked door 1 persoon

     1. Liefste heeft geen eigen boot meer, zijn ouders hadden er wel eentje, zelf gebouwd zelfs door zijn vader, een schilderij ervan hangt hier. Maar de wens was.. verkopen nadat ze er niet meer waren en dat is gebeurd, zelfs in het buitenland, waar het nu is, en of het er nog is, weten we niet. Wel dat het naar ierland is gegaan. En Liefste kan absoluut varen! Zeilen ook, dus dat is het niet. Een boot is ook onderhoud en heel veel kosten 😉

      Geliked door 1 persoon

      1. Met een liefste als kapitein moet het heerlijk varen zijn. Ik zei nog grappend tegen mijn man dat als ik het moest herdoen ik een vriend met boot die vlot kan varen zou kiezen 😉

       Geliked door 1 persoon

       1. hahahaha, ja snap ik, maar goed, er is geen boot, dus is het voor ons ook met anderen mee, maar er zijn mensen die wel een eigen hebben en vrienden zijn, dus wie weet 😉

        Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb jarenlang mijn zomervakanties varend en zeilend in Friesland doorgebracht. Jouw mooie verslag roept die fijne sfeer weer op en doet me verlangen naar.

  Like

 4. die ecokathedraal moet wel heel boeiend zijn om te zien, ik wist er het bestaan niet van
  en ook een blogvriend ontmoeten is altijd gezellig
  Dat moet een heerlijke tijd geweest zijn in Friesland

  Geliked door 1 persoon

 5. Heerlijk om te lezen hoe jullie genieten van dat weidse Friese land.de ecokathedraal lijkt me zeer de moeite waard. Heerlijk om het platteland en Schier af te struinen.. Alle vakanties in mijn jeugd hielden twee weken voor friesland in. Leuk idee, de fietselfstedentocht. Iets voor de zussen. Wat goed dat je gegaan bent Lieve. En ja, de verhalen zijn sos ontluisterend, maar het kleine geluk brengt houvast. Openbaar Vervoer met mondkapjes schrikt me af. Maar ja, overzwemmen is ook weer zowat 😉

  Like

   1. Ik kan niet alles meer, maar fietsen met de ebike was een openbaring. Ik fiets veel in de omgeving hier(utrecht e. o. ). Wandelen doe ik ook heel graag, maar tegenwoordig op een eigen tempo, toch gauw zo’n vijf tot zeven kilometer. Heerlijk. Fryslan is prachtig. Schoonzus woont daar in een klein dorp ❤

    Geliked door 1 persoon

 6. Als iémand weet hoe in logland meegeleefd wordt met mensen die je nog nooit ontmoet hebt dan ben ik dat wel.
  Het is zó fijn dat ook dát bestaat op het soms zo verguisde internet. Maar natuurlijk gaat ook het gewone leven door.
  Je “beschrijvingen” van dit soort dagen zijn altijd een genot om te lezen,
  Schiermonnikoog is het enige waddeneiland waar ik nog niet geweest ben maar daar kan ik mee leven.
  Het Noorden is een mooi stuk Nederland dat op het moment ook een goede vakantiebestemming is omdat het er minder dik bevolkt is. Goede keuze toch?

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja het was een fijne keuze. Friesland is heel mooi en niet te heet. Terwijl het hier 36 graden was, telden we er daar 28 en konden we een grote fietstocht genieten.
   Ja mooi om zien hoe er met jou wordt meegeleefd, op vele fronten. Jij bent dan ook een blogkoningin! 🙂

   Geliked door 1 persoon

 7. Elke dag sterven mensen, en worden nieuwe wereldburgers geboren. Feest en rouw gaan hand in hand, en is zeker geen reden om je leven erdoor te laten beïnvloeden.
  Heel mooie plaatjes uit Friesland, hopelijk kunnen we dit ook ooit eens bezoeken.

  Like

 8. Schitterend. Je doet me likkebaarden. In onze periode van plan A tot plan F voor we naar Frankrijk vertrokken, maakte Friesland ook deel uit van onze plannen. Ooit, als we onze eigen mobilhome hebben, gaan we er zéker heen. Heel mooi verslagje!
  (vraag jij je ook dagelijks af hoe het met Myriam zou gaan??)

  Like

 9. Het mooie Friesland. Ik was er al twee keer. Vorig jaar hadden manlief en ik de eer om rondgeleid te worden door Jan in de Ecokathedraal. Een heel aangename ontmoeting op een zeer interessante locatie.
  Vier jaar geleden vaarden we of het Friese meer gedurende een midweek eind oktober. Toen hebben we ook aangemeerd in Grou. Het mooie was dat het toen overal zo verlaten en stil was. Wat hebben we toen genoten. Friesland ontdekken vanop het water is onvergetelijk. Gelukkig hadden we toen ook goed weer. Leeuwarden hebben we ook bezocht en dat is ons zeer bevallen, maar ja… andere tijden…
  Mooi verslag omabaard. Fijn om hier nog eens in Friesland te zijn!

  Like

  1. Friesland ontdekken vanop het water is een must voor de kapitein en zijn matroos. Ik kan me heel goed voorstellen dat het een geweldige ervaring zal zijn, maar of dit er hier in zit??
   Het was een fijne kennismaking met Jan en de indrukwekkende locatie.

   Geliked door 1 persoon

  1. Dan ken jij de toffe plekjes in Leeuwarden op je duimpje? Wij hadden wat gebrek aan tijd én vonden de must-see niet direct….

   Like

 10. mooi Friesland het land van mijn mem 🙂
  jullie troffen een medeblogger las ik , en zijn mooie kunstwerken van allerhande bouwmaterialen
  kunstwerken op zich zag ik wel
  ja de omgeving van Leeuwarden is in mijn ogen mooier dan de stad , al zijn daar ook mooie gebouwen en zo meer te zien , maar ik verkies het platteland
  en ja Schier , ik wandelde daar vorig jaar , is schitterend hé
  en op weg terug langs Workum en IJlst , ja puur genieten is wat jullie deden

  rustige zondag groet

  Like

   1. en ik als geboren en opgegroeid in Amsterdam kan dat enkel maar beamen 🙂
    tot ’79 werkte ik op de boerderij 🙂
    ja er komen heel hete dagen aan , dus de dinsdag maak ik een mooie wandeling
    en nadien ben ik in de rustmode 😁

    Geliked door 1 persoon

 11. Fijnv oor jullie als jullie de stap durven nemen Leuke foto’s en rare kunstwerken, heel speciaal. Het wordt nog mooier als alles overgroeid zal worden. Toch zou ik er voorzichtig rond wandelen als alle stenen los liggen . Wij gaan volgende week twee dagjes naar zee, omdat er normaal een bijeenkomst gepland was van onze groep van Zuid-Afrika. Ik koos de goedkoopste optie om een kamer te boeken, maar nu kan ik niet annuleren Ik hoop dat ik niet te veel zal lijden onder coronastress. Ik kan niet wachten tot we een vaccin kunnen halen!

  Like

  1. Gewoon genieten en afstand bewaren, het kan vaak perfect.
   Jij hebt Zuid-Afrika al gezien, dat moet prachtig zijn!
   Klein PSje, heb jij ook een blog? Ik vind hem niet direct?
   Altijd welkom hier!

   Like

Reacties zijn gesloten.