Eerste overnachting buitenshuis in 2020

Traditie is een gids en geen cipier. (W S Maugham)

Die gids leidt mijn mannen op de fiets doorheen Nederland, waar het schitterende weer én omgeving hen opwacht. Dit jaar wordt het de Utrechtste Heuvelrug, de streek van de Hollandse vriendin van de zoon.
Ik heb geen dochter om een dergelijke traditie in te bouwen, daarom ontroert de jaarlijks terugkerende driedaagse me telkens opnieuw warm (figuurlijk, en deze keer ook letterlijk!)

Maar de drang om bij te benen is groot, ik ga hen een nachtje vervoegen. Een groot treinavontuur wacht. En dat het niet goedkoop is!, maar de moeite waard voor de mannen, of is het wishfull thinking? 🙂

Vier hete kilometers stap ik bepakt en bezakt richting station. De fiets was welkom geweest, maar ik moet dringend eerst het systeem van de bewaakte bergplaats napluizen, iets met vingerafdrukken.

Drie volle treinuren met mondmasker. Gelukkig adem ik her en der wat aircolucht in, vooraleer ik volledig versmelt in een plasje zweet.
Mondkapjes hoeven blijkbaar niet op het perron in Nederland. Dat bevrijdt bij het wachten. De sprintertrein (leuk woord bijgeleerd!) heeft vinnige kleurtjes én rijtempo. Ik blijf op de hoogte van buiten en binnen en kom aan, in het bloedhete station in -jawel- een ander land. Lang geleden!
wp-15930735574758394282901896705.jpg
Het manvolk is nog aan het puffen, een me-to-myself-traktatie met fris drankje en haastig ijsje dringt zich op, vooraleer het dorpje in te duikelen.

De dag heeft een verrassing in petto, een lunchafspraak op een schaduwrijk terras met de moeder van de vriendin van de zoon (kan je nog volgen?), in het prachtige Groene Hart van Nederland, in de polder van Kamerik.
Perfect bereikbaar met de fiets, waar we nog een lusje aan willen koppelen, het worden er onverwacht 70, prachtig maar heet.  We slingeren rond de Vecht, romantisch, lekker warm, lieflijk in de zon, zilveren schittering op het wateroppervlak. Villaatjes met  boot als vervoersmiddel, misschien moeten we toch een verhuis overwegen?
Mensen duiken kopje onder in het frisse water en nippen koele glaasjes op het dek van de vele bootjes. Daar voelt het écht vakantie aan. Zoveel vrolijkheid, zoveel plezier.
wp-15930736104448197066830622970774.jpg
We lunchen met het gemengde koppel, de eerste kennismaking met de moeder verloopt vlot, fijn, Nederlanders zijn open, spontane, joviale mensen, en hopelijk deden wij niet onder? Zij fluistert ‘je zoon is zo lief voor haar’, haar enige dochter, ik voel nattigheid.
Het koppel krijgt onze toestemming, alsof dit op hun lijstje staat?!
Een toffe ‘aangename kennismaking’, voor herhaling vatbaar.

Nummer 9 kondigt zich binnenkort in onze familie aan.

 

wp-15930735856175228831475791883374.jpg
Beer, de Friese stabij meets wetterhoun

We zijn vijf klein-kinderen én vier klein-honden rijk!

 

 

69 reacties op ‘Eerste overnachting buitenshuis in 2020

     1. Ooit .. ging ik met een vriendin vanuit Twente naar de Efteling. De eerste trein was stuk.. daardoor misten we de 2e… de 3e moesten we voor op een ander spoor zijn.. maar ik had een buggy met kind.. dacht dan maar met de lift.. achter mij hoorde ik gefluit…maar ik keek niet om..
      In de lift.. uit de lift aangekomen op het juiste perron… trein weg! Staat er een conductrice… kijkt mij aan ” wilde u met deze trein?” Ik zeg ” ja”… zegt ze ” ik heb nog naar u gefloten. ”

      $#$%%^^&,,,”-
      Ik werd zo boos🤣🤣
      Vloepte er uit.. ” als ik naar iedereen moet kijken die naar mij fluit, heb ik daar een dagtaak aan.” 🙈🤣🤣 ze liep boos weg!
      4 uur later waren we in de Efteling.🙏 nooit meer!

      Geliked door 1 persoon

      1. Zolang ze naar jou blijven fluiten 🙂 🙂
       Ik heb ook een paar nare herinneringen aan treinreizen, maar de meeste waren toch eerder positief, gewoon je laten rijden, genieten van het voorbij vliegend landschap, een boek lezen, dromen en denken zonder op het verkeer te moeten letten, en dat allemaal zonder de minste inspanning.

       Geliked door 1 persoon

 1. Wat een lange treinreis, dan is een fietstochtje, nou ja zeg maar tocht, wel een heerlijke afwisseling. Dat gebied ken ik niet zo goed maar het moet er heel mooi zijn . Gelukkig dat “de moeders”het goed konden vinden, dat is altijd een plus voor een stelletje.

  Geliked door 1 persoon

 2. ….Bergambacht – Stolwijk – Haastrecht – Oudewater – Montfoort – Linschoten – Woerden – Kamerik… Mijn woonplaats zet ik hier niet neer, maar vanuit huis een rondje Kamerik is precies 100 km op de fiets.
  De Vechtstreek is normaal gesproken overbevolkt maar nu goed te doen. En ze gaan nog naar Friesland. Mazzelaars (-: Vandaag zou de Tour de France starten in Nice. Duimen dat-ie in augustus doorgaat. Ik kan niet zonder…
  Fijn dat je genoten hebt! Sommige Nederlanders vallen best mee, haha.
  Lieve groet ♥

  Geliked door 1 persoon

 3. ja rust is zo ie zo al waar ik van geniet , nu is het van levens belang
  als er zijn die jou reactie lezen en zich afvragen of het klopt
  ja ik ben een wijs man
  je bent de 1ste die het door hebt
  dank je wel
  fijn weekend groet

  Geliked door 1 persoon

 4. Een mondkapje heb ik nog steeds niet gedragen en ben het ook niet van plan 😉 Gelukkig hoeft dat normaal gesproken ook niet want ik kom nergens waar dat verplicht is.

  Hoe dan ook… je hebt het prachtig beschreven en ik vind het dapper dat je je er zo doorheen hebt geslagen en zoveel leuke dingen op de koop toe maken het ‘zwaardere’ deel van deze reis wel de moeite waard gelukkig.

  Fijn weekend

  Like

  1. Afzien om daarna te genieten, zo was het, maar meer dan waard.
   Die mondkapjes zijn verplicht op de trein, zolang er airco is, is het leefbaar, anders neig ik naar ademnood.
   Ook voor jou een prettig WE!

   Like

 5. Oh ja, de Vechtstreek, is ook prachtig mooi, ik zit er niet al te ver vandaan, moet hem oversteken als ik naar Amsterdam wil, maar dat is niet zo representatief stukje van de Vecht 😀

  De trein, niet op het perron? Ik dacht van wel, maar goed, velen laten het los hier. De temp, in de trein, iets fijner dan buiten, hahahaha heerlijk zo’n eerste trip weer, wij gaan dit weekend voor het eerst weer trippen, maar dan aan boord van de Wilhelmina!

  X

  Like

 6. wat een pracht verhaal , ja het is te doen met mondkapje te reizen , prettig is anders , maar het gaat
  je fietste in een mooie omgeving en ja de Vecht is een veel beschreven rivier
  warme groet

  Geliked door 1 persoon

 7. Heerlijk Lieve, je was vlakbij. Ik woon in een dorp bij Utrecht.. Dapper van je om zo ver met kapje te reizen. Ik heb een turkse schoondochter en een franse schoonzoon. Zoveel leuker als je over de grenzen heen kan ❤ Heerlijk de lommerrijke Vecht. Daar ben ik mee opgegroeid. ❤

  Like

 8. Een gezellig blog om te lezen met het warme weer hier en met mondkapje reizen lijkt mij al niets dus begin ik er maar niet aan omdat de brilglazen steeds beslaan. en fijn dat alles verder heel gezellig was.

  Like

 9. Wat leuk dat alles zo mooi samenkomt en uitpakt na een lange en ongetwijfeld warme en benauwde treinreis. Ik kan me voorstellen dat dat naar meer smaakt nu de coronacrisis voorlopig is bedwongen. En je zult merken, hoe noordelijker je komt, hoe leuker ’t volk wordt. 😉

  Geliked door 1 persoon

 10. Gelukkig zijn de treinen in Nederland comfortabeler dan in België. Als ik zie wat er hier in mijn dorp soms voorbij rijdt … daar wil je echt niet in zitten bij een temperatuur van 30+ graden.
  Fijn dat de kennismaking meeviel, en dat je – vrouw zijnde – toch nog een stukje hebt mogen meepikken van het mooie Nederlandse landschap. Dat smaakt naar (veel) meer, vind je niet?

  Geliked door 1 persoon

  1. Naar veel meer. Er staan al 4 meerdaagse met fiets gepland in Nederland voor deze zomer. Naar alle windstreken. Ook nog eens naar de buurt van Volendam, Friesland, Veluwe, NO. van hiervoor Nu nog goed weer😉.
   Je ziet, we halen onze schade in.

   Geliked door 1 persoon

   1. Wij ook hoor! We wilden ook nog een week rond de Bodensee (grens Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland) fietsen, maar juli en augustus wordt afgeraden omwille van de hitte en de hoge luchtvochtigheid. Misschien in september … Voorlopig houden we het dus bij Nederland.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s