The colors of the rainbow so pretty in the sky (The Wizard of Oz)

Op de trein – in veilig mondkapje gesnoerd, vooral omdat de enige medepassagier op minstens 10 meter afstand van me verwijderd zit- ontdek ik de intense regenboog, een dubbele voor het geoefend oog. Zeven kleuren tekenen de skyline. Rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet.
In een vorig leven werd de volgorde er-in-ge-stampt, mét resultaat, 50 jaar later nog steeds opgeslagen in het lange-termijn-geheugen.
Indigo heeft me altijd geïntrigeerd, wie verft muren in die onbestemde kleur?
Indigo is geen primaire, noch secundaire kleur, Newton bezorgde hem die sierlijke naam, zwevend tussen blauw en violet.
What’s in a colorname?

wp-15928202527603323779440765939505.jpg

Wie de regenboog wil zien, moet de regen trotseren, beiden zijn welkom, het gras oogt groener, er hangt zuivere koelte in de lucht.
De trein zweeft op wolkjes richting huis, de dag was fijn tussen enthousiaste gezichtjes, die een omadagje genoten met knutsels en knuffels, Jabbertje (klik) zorgt voor de nodige inspiratie, gezellige spelletjes, samen voor kok spelen, nog net een droge wandeling met step en voeten.

De bloei van het ballonklokje, prachtklokje, Chinese klokjesbloem (what’s in a flowername?) zorgt voor opwinding, voor de tweede zomer op rij. Aanvankelijk leek de plant het violette loodje erbij neergelegd te hebben, wééral te enthousiast gesnoeid . Terwijl ik op het punt sta de ‘dode’ wortels met de badaarde weg te gooien en ruimte te maken voor nieuw groen op het terras, bespeur ik plots een heel klein teken van leven, het 0.5-cm-scheutje in het aardedonker, je weet wel een geoefend oog doet soms wonderen. Heb ik dan toch groene vingers?!

Binnenkort ontploft mijn Platycodon, samenvoegsel van platys (plat) en kodon (klokje).
Vorig jaar kocht ik haar (of hem? Naar mijn voelen past een zij bij deze kleur) en passant voor anderhalve Euro, wat niet baat, niet schaadt, want niet bloeit, niet groeit, maar vooral een poging waard.
Eens de rijkdom in de pot ontploft, beloof ik een nieuw plaatje, want ja, mijn enthousiasme en ongeduld kennen even geen grenzen….

wp-15928202241868805185023417703761.jpg
mijn platte klokjes in wording

46 reacties op ‘The colors of the rainbow so pretty in the sky (The Wizard of Oz)

 1. Indigo is prachtig lastig te vangen als je met verf aan de slag wilt. Mooi in de regenboog, en soms zie ik ze nu, over de landerijen verschijnen, daar waar de boeren met grondwater bezig zijn 😉

  Klinkt als een heerlijke dag ook, die is geweest 😀

  X

  Geliked door 1 persoon

  1. De kleur is moeilijk te definiëren, vind ik. Ergens tussenin, maar dat mag er ook zijn!
   Bij het bespuiten van de akkers zie je ook vaak prachtige regenbogen, alleen geven die me het gevoel van ‘minder naturel’

   Geliked door 1 persoon

   1. Dat is zeker waar, minder naturel, ik zag het gisteren zelfs binnen bij mij thuis, dankzij een glazen ei, waar ik plantjes in heb staan, hahaha op de vloer.. ik dacht, oh ja.. zo kan ook 😉

    Like

 2. Prachtig, de platte klokjes. Kleur in de natuur vind ik ook altijd genieten. Hetgeen Neeltje schrijft, herken ik ook wel een beetje bij aquarel, daar meng ik de kleur vaak met donkerbruin en een beetje paars om een heel donkere kleur te krijgen. lieve groetjes, Hanneke

  Geliked door 1 persoon

 3. t was een prachtige regenboog, k had nog nooit zo’n mooie felle gezien, en zo lang dat ze daar zat
  jammer genoeg geen mooie foto’s van te nemen tussen appartement, daar moet je landelijk voor zijn

  perfecte afsluiter van een mooie dag bij je kleinkinderen
  en dan nog een soort van indigo bloemetjes, als dat niet tof is

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja ze bleef maar duren, daarom ruimschoots de tijd om mijn smartphone te zoeken.
   Indigo, weet ik nu, is een kleur die me ligt. Warm.

   Like

 4. ‘k Zag heel veel fotootjes van de regenboog, maar ‘k zag ‘m niet ‘live’.
  Een super-geniet-dagje voor jou!
  En zie je wel -> groene vingers!
  Lie(f)s.

  Geliked door 1 persoon

 5. Die klokjes had ik ook, ze kwamen na een zachte winter weer fijn terug. Dit jaar ‘dankzij’ de verbouwing is er veel verdwenen uit de borders, helaas

  Like

 6. De klokjes zijn prachtig en zeker voor 1,5 euro mee gegrist. Zo leuk om te zien dat ze weer op komen na de winter. Jij hebt weer een fijn dagje kleinkinderen gehad. Fijn dat het weer kan.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik ben een echt kleurmens. Ik word zo blij van mooie kleuren. Ik ben ook altijd geneigd om felle kleren te dragen en drukke prints. Een nachtmerrie voor vrouwen die van klassiek houden. Ook mijn haar mag al eens een pittig kleurtje hebben. Maar geen groen of blauw hoor. Dat is er dan weer over.

  Geliked door 1 persoon

 8. Mooi die regenboog! Ik vind dat toch al;tijd weer iets magisch hebben als er ineens zoveel kleurenpracht in de lucht verschijnt.
  Je bloemenpracht is trouwens niet minder mooi. Ook ik leer hier weer nieuwe dingen: prachtklokjes, platte klokjes … ze zijn echt mooi. Ik had er nog nooit van gehoord. Maar dat zegt dus blijkbaar niets. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik had er tot vorig jaar ook nog niet van gehoord, tot ik het gewoon mee pakte op mijn weg naar de kassa, aan die 1.5 euro kon ik niets verliezen.
   Regenbogen vind ik schitterend. Deze was echt heel intens, met jouw fototoestel was dit natuurlijk een heel andere foto geworden, maar toch 😉

   Geliked door 1 persoon

  1. Prachtige bloemen, ook als ze nog niet zijn open gebarsten tot klokje en nog in hun ballonnetje zitten.
   Geniet rustig verder daar👍

   Like

 9. mooie blommen , ja je moet wat geluk hebben , en veel geduld
  regenbogen zijn schitterend om te zien , welke dure namen men er ook aan geeft 🙂
  dus op de trein met mondkapje voor
  moet hier ook voor , maar wel in de trein
  fijne middag groet

  Like

  1. Een regenboog maakt je dag goed. Dan zie je hoe iedereen hiervan geniet.
   Mondmaskers moeten in de trein, op het perron en in het station hier.

   Like

  1. Omdat jij schildert, ken je meer af van het gebruik en de namen van kleuren. Zelf kan ik me er niet echt iets bij voorstellen.
   Blijkbaar dus geen kleurmengeling? Anders zou het een secundaire kleur zijn.

   Like

   1. Indigo is geen primaire of secundaire kleur. Deze kleurstof wordt uit planten gemaakt. Wordt veel gebruikt voor het kleuren van spijkerbroeken.

    Geliked door 1 persoon

 10. In plaats van indigo hebben ze er bij mij paars ingestampt, en verhip, het blijft hangen, hè? Indigo heeft iets zwoels, iets geheimzinnigs. De kleur klinkt mooier dan paars (-:
  Beeldschone planten en foto’s!

  Geliked door 1 persoon

  1. Indigo zal wel soort paars zijn, maar fijner verwoord. Voor een kind wel lastiger om te onthouden, ik struikelde telkens opnieuw over dat vreemde woord.

   Like

 11. Kijk, zo leer je weer eens wat. Indigo. Het onderwijs dat ik 50 jaar geleden genoten heb heeft me geloof ik niet de precieze kleuren en volgorde van de regenboog bijgebracht. En dat Newton die naam heeft bedacht al helemaal niet. Toch zit het woord Indigo al heel lang in mijn hoofd. Dat liedje: Mood Indigo. In 1930 geschreven door Duke Ellington. Iedereen van onze generatie zal de tune wel herkennen. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Jazz is niet zo direct mijn ding, maar ik herken de tune wel.
   Ik struikelde telkens opnieuw bij de kleur indigo als kind, een vreemd woord waar ik me niets kon bij voorstellen, maar het woord klinkt mooi. Zou gerust mijn voornaam mogen zijn😉

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.