L L L L

Welke raad we onze  22-jarige ik zouden willen meegeven, met de wijsheid van de voorbije jaren in pacht?
De vraag wordt onverwacht op tafel gegooid.
Vele kilometers zitten in de fietsbenen, polders, vergezichten,  stille dorpjes en de brede Westerschelde worden gesmaakt. Paal grenst aan het Verdronken Land van Saefthinge. de kleine haven valt grotendeels droog bij eb.
Eb en vloed, de getijden in het leven.
Vorige week nog vaarde de nieuwe, grootste (ter wereld) Koreaanse containerreus Algeciras er voorbij, 400 meter lang, met plaats voor 24000 containers. Ongelooflijk!
We hebben het schip  -jammer- gemist.

Enthousiast worden we meegetroond naar een mooi plekje op het ruime terras van ’t Schor. Klik. Een schitterend gelegen paviljoen.
Er is een kleine ‘maar’, de elektriciteit is uitgevallen, geduld is een schone deugd. We hebben tijd zat.
Het prachtige uitzicht helpt. De babbels razen over en weer, eerst droog, de tongen komen losser bij een frisse fruitige Kriek en iets zwaarder voor de mannen, de koelkasten hielden dapper vol, nog even later vindt ook de uitgehongerde maag zijn meug. We lachen, eten, babbelen, halen herinneringen op, genieten en plots is daar die filosofische vraag, vlotjes, voor de vuist weg.

Hij zou ambitie intomen om meer écht aanwezig te zijn bij vrouw en kinderen.
Waar bij de kinderen tijd vaak ontbrak, investeert hij  nu volop in de kleinkinderen. Maar het verleden blijft wringen, hij ligt er soms wakker van, ondanks de rijkdom van een fantastische loopbaan, twee uitgegeven boeken en vier prachtige dochters.

Zij zou de job in de verpleging niet meer opgeven voor de carrière van de man. De voldoening van eigen prestaties, buiten diezelfde 4-koppige meisjeskroost en het huishouden om, heeft ze hard gemist.
Ik weerleg even, ze is creatief, sociaalvoelend. Het komt uit haar diepste hart.

Hij wil de jongere ik de raad geven vaker de sprong te wagen. Hij liet de ambitie juist meer los, omdat hij vooral een aanwezige papa wilde zijn. Hij zou meer middenweg zoeken, laat nu zijn aspiratie los in de nieuwe hobby, maar blijft een zeer aanwezige papa en opa.

En ik? Lieve L, je staat aan het begin van een heel nieuw leven, een spannend nieuw leven, een verrassend nieuw leven. Je kan en moét niet overaltijd perfect zijn, noch voor jezelf, noch voor de ander, til andermans zwaarte niet mee op je smalle schouders, aanvaard wat je overkomt, ook de ontgoochelingen en tegenslagen, leer ermee leven, en blijf genieten, want ook daar ben je een krak in.
Leef als een kind, ik geef je graag mijn vierkoppige L mee. Laat Los Leef Licht.

wp-15922388413234499941859379878029.jpg
Geen ontgoocheling omdat door Corona de voetjes nu niet in het water kunnen….. 

Nu ben ik toch lichtjes benieuwd of jullie ook zo’n goede-raad-dingetje willen meegeven aan je jonge ik? Hebben vrouwen niet de naam van nieuwsgierige Aagjes?

 

73 gedachten over “L L L L

 1. ja we gaan warme dagen tegemoet , maar een gemoedelijk wandelingetje door Blijdorp moet kunnen , dacht ik 🙂 , ja afkoelen bij de Pinquins en Ijsberen hihi
  wandelen echt zal er niet van komen
  fijne avond groet

  Like

 2. Ik denk dat het laatse gezegd tegen mijn middelste dochter nog staat. Afgestudeerd.. Nieuwe studiekeuze.. totaal iets anders…Volg je hart.. je moet doen waar je gelukkig van wordt❤

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een mooie. Nu moest ik toch even van de computer wegstappen en erover nadenken.
  En ik denk dat ik naar haar zou willen luisteren, geen adviezen geven maar haar verhalen de ruimte willen geven en daarover praten. Grappig, dat probeer ik bij de kinderen ook te doen. En ineens denk ik; wat zou ik mijn 80-jarige ik willen vertellen? Dank je wel voor deze mooie vraag. lieve groetjes, Hanneke

  Like

  1. Een mooie ‘raad’, gewoon luisteren, heel erg nodig.
   Misschien moeten we als 80-jarige ook gewoon blijven luisteren naar iedereen rondom? Echt luisteren schept verbondenheid.
   Lieve groetjes

   Like

 4. ja ik mag Elvis graag horen
  maar laat het dansen nu wel aan jou over 🙂
  jullie overstromingen door de regen , hier viel er maar heel weinig
  de leeftijd is wat het is , we doen het er maar mee 🙂
  fijne avond groet

  Like

 5. Mooie vraag, ik zou meegeven dat de keuzes die ik maak vanuit mijn hart altijd de goede keuzes zullen zijn. Dan scheelt een hoop twijfels en nachten wakker liggen. Uiteindelijk kwam het altijd goed. Nu weet ik dat ook, maar kostte soms wel hele worstelingen. Toch zou ik het nergens anders hebben willen doen. Mijn zegeningen zijn zeer talrijk. Ik ben een gelukkig mens.

  Geliked door 1 persoon

  1. Heel fijn om je een gelukkig mens te noemen. Twijfels bij beslissingen, niet weten welke weg in te slaan, nachten wakker liggen, het overkomt ons allen. Beseffen dat de keuze vanuit het hart altijd de beste keuze is zou inderdaad veel rust kunnen brengen. Heel mooie én wijze raad, Neeltje.

   Like

 6. nee dan hoef ik niet meer , ik vind het schitterend zo tussen de dieren
  en die 2 dames zijn goed gezelschap
  ben blij dat je de foto’s mooi vind
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 7. Jazeker wel… maar aan een dan nog jongere versie “geef je dromen niet op, laat je niet weerhouden, alles kan totdat het tegendeel bewezen is’

  Geliked door 1 persoon

 8. Leef voluit en laat je door zo weinig mogelijk beperken.
  Mijn leven heeft door de bekende omstandigheden vanaf mijn 25e al op de rem gestaan. Spijt van mijn keuzes heb ik beslist niet maar er zijn teveel periodes geweest waardoor ik geen kant op kon. Dus als het kan leef voluit en laat je niet beperken door dingen die er voor jou eigenlijk niet toe doen.

  Like

  1. De beperkingen komen vanzelf in het leven, die kan je niet vermijden. Maar je kan er inderdaad op vele manieren mee omgaan. Fijne raad om te krijgen op je 22!

   Geliked door 1 persoon

 9. Dit zijn van die vragen, als dan… maar toen ik 22 was, lag ik in scheiding.. dus komt er… wat als ik niet met hem was gaan samenwonen en dit kindje had gekregen. Wat als ik wel stewardess was geworden wat mijn andere wens was.

  maar dat is heel wat anders dan wijze raad mee geven, dan is het toch, inderdaad, het loslaten wat ik nu zo goed kan, een dingetje wat ik toen al had willen weten, de lasten van anderen minder dragen. Er zijn voor anderen, leer NEE te zeggen, dan ben je ook nog leuk en lief.

  Ik denk dat.. maar ja, nu komt het ook zo bij mij binnen die vraag, en meestal, heb je daar wel even tijd voor nodig om je gedachten erop los te laten, verder, is het toch wel, leer nee te zeggen, en laat los! Dat je dan lichter leeft, komt in mijn ogen dan automatisch.

  En dat doe ik nu, gelukkig al zeker 10 jaar, maar goed, de bijna 30 jaren ervoor ervoor had ook wel fijn geweest.

  X

  Like

  1. Goed voor de laatste tien jaar dus.
   Met ouder worden leren we veel bij. Het zou fijn zijn als we deze raad konden geven op de springplank van het leven aan onze jonge ik.
   Zuiver dromen natuurlijk, misschien moeten we wel door de onbezonnen stadia heen om zo ‘wijs’ te worden?

   Geliked door 1 persoon

   1. Misschien wel, maar tegelijk, geef ik het mijn dochter al jaren mee, vanaf de tienertijd weer…. Het punt is, wat ik wil zeggen, dat ik dit soort wijsheden niet mee heb gekregen, maar misschien omdat het toen ook weer anders was. Wel, ouder en wijzer… weer een jaartje.. of dat moet je zelf uitzoeken. Ik heb mijn dochter vooral mee gegeven, volg je hart, vertel wat je wel wilt! Zie wat je wel kunt! Alleen die wijsheden, maar daar worden we nu ook mee geconfronteerd op social media overal en nergens, het positieve denken. dat had ik toen niet, kreeg ik ook niet zozeer mee. Daar werd niet over gepraat? Geen idee, geen verklaring voor eigenlijk, hahaha

    Like

    1. Kijken waar je sterk in bent. En waar je je goed in voelt. Ik werd daarin heel goed begeleid door mijn ouders. Maar ik wilde alles voortdurend té goed doen. En dat geeft stress ….

     Geliked door 1 persoon

     1. Ja, het perfectionisme, ik teken en schilder ook nog weleens, periode heel veel gedaan, en dan leer je dat wel loslaten, althans.. als je de lessen goed tot je neemt, hahaha Dat is dus een hele goede therapie voor mij geweest ook. perfectionisme bestaat niet…

      Geliked door 1 persoon

 10. Ik weet het niet. Waarschijnlijk zou ik de dingen anders doen, niet meer zoeken naar zekerheid die achteraf als een gevangenis om je heen sluipt. Meer genieten van het jong zijn en wat meer en langer studeren.

  Like

 11. Poe hee … wat een vraag …
  Ik zou op zich niet zo gek veel anders doen, denk ik. Misschien had ik alleen zo tussen mijn 15 en 25e ietsje minder ‘los’ had moeten leven. Tja, en een paar jaar voordat er MS bij me werd geconfronteerd, heb ik een principiële keuze gemaakt die me achteraf bekeken nu financieel nogal wat scheelt. Maar daar staat tegenover dat ik wat dat betreft een schoon geweten heb, en dat is ook wat waard.

  Geliked door 1 persoon

  1. Van los leven kan je toch geen spijt hebben? Tijdens mijn studentenjaren heb ik genoten voor 2 neen 4; daar krijg ik nooit spijt van, heerlijke tijden, echt jong en zorgeloos mogen zijn.
   Een zuiver geweten hebben vind ik heel belangrijk, anderzijds natuurlijk…. 🙂

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik heb ook niet gezegd of geschreven dat ik er spijt van heb. Ik had het mezelf alleen wat makkelijker kunnen maken als ik m.n. school net wat serieuzer had aangepakt. Maar spijt … neen.
    Had ik vooraf geweten dat ik halverwege de 40 MS zou krijgen, dan had ik voordien m.n. in vakanties misschien nog wel wat andere keuzes gemaakt. Maar ja … weet alles maar eens van tevoren … 😉

    Like

 12. dat vind ik een wijs motto
  en zou ik mezelf wel kunnen opdragen aan m’n toen 22 jarige ik
  meer loslaten en minder zorgen maken om alles, toen en nu

  Geliked door 1 persoon

 13. Jij geeft zoveel warmte en wijze raad daar heb ik nauwelijks iets aan toe te voegen.
  Toen ik 22 was, sloot ik een heel nare periode af. Ik wil/kan er niet over praten.
  Ik wens haar alle oprechte liefde die ze op haar pad kan vinden!
  Lieve groet

  Like

  1. Zo jong al zoveel narigheid ondervinden. Het zou niet mogen gebeuren, maar helaas….
   Liefde en warmte ondervinden is wat een mens nodig heeft.
   Lieve groet (letterlijk😉)

   Like

 14. Laat los, leef licht. Dat vind ik mooi en ik zou het zo maar mijn motto willen maken. De moeilijkheid met dit soort raadgevingen is natuurlijk dat je geleefd moet hebben voor je de waarde ervan kunt bevatten. En 22-jarigen móeten eerst nog leven. Dit is ook de tragiek van de opvoeding, pas wanneer het niet meer nodig is dalen de adviezen in. 🙂 Als ik mezelf een raad zou moeten geven dan luidt die: 1. Denk altijd zelf. En 2. Realiseer je dat alles een prijs heeft. (In de betekenis van: elke keuze heeft consequenties, ten goed of ten slechte, dat moet je zelf bepalen, en dan is raadgeving 1 weer van toepassing 🙂 )

  Like

  1. Ik droom soms dat ik mijn leven mag herdoen met de huidige kennis, dan zou ik me veel minder druk gemaakt hebben, maar ja, die wijsheid komt pas met de jaren.

   Een heel goede raad, als we jong zijn, leven we soms teveel in en door en voor de ander. Misschien is ons brein dan nog te onzeker?

   Ervaring is een prachtig middel om de beslissingen te overdenken.

   Maar iedereen moet eerst door het jong zijn. Of eerder ‘mag’😉

   Geliked door 1 persoon

 15. ’t Zou een momentopname zijn…, dan/daar zou ik het weten…
  Lie(f)s.
  @De groene vingers… Voor ’t eerst in mij leven heb ik sinds 3 jaar een tuinTJE. Met vallen en opstaan leer ik…

  Geliked door 1 persoon

  1. Een moment kan belangrijk zijn in het leven.
   Heb je nu meer dan een pottentuintje? Zo fijn! Je zal steeds meer opstaan 👍

   Like

 16. Ik zou wel weten wat ik haar moet zeggen.. maar ik vrees dat ik dan ook een beetje droevig zou worden omwille van oud zeer dat ik niet meer wil of kan oprakelen.
  ‘T Schor in Paal, wat een plek hé! Dat is precies 21 km fietsen vanaf de plaats waar ik volgend jaar zal wonen. We spreken daar dan weleens af! Ik kom op de fiets en kijk er al naar uit.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dan moet je dat vooral niet oprakelen, dat is nooit mijn bedoeling.
   Prachtig idee om eens in Paal af te spreken. Ik denk dat het van hieruit ook zo’n goede 20 km fietsen is. Weer iets om naar uit te kijken👍

   Geliked door 1 persoon

 17. Ik heb mijzelf een tijd geleden, al een goede raad gegeven (vind ik) maak je vooral niet druk om zaken waar je geen invloed op kunt uitoefenen.
  Verder ben ik van mening, dat je vooral moet doen waar je je goed bij voelt, degenen die van je houden, zullen daar begrip voor hebben.

  Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad, pas nu heb ik het besef dat je niet overal grip op hebt en dat je druk maken om zaken die niet kunnen veranderen, eigenlijk enkel verloren energie is. De theorie ken ik perfect 😉

   Like

 18. Maar wél een leuke vraag. Tja…. wat zou ik mezelf voor goede raad geven , 2 jaar… toen was ik zwanger van ons tweede kindje, de dochter waar ik nu zo vreselijk veel steun aan heb ( wat niet wil zeggen dat de zoon er niét voor me zou zijn hoor) Terugkijkend geloof ik echt dat ik mezelf geen goede raad zou geven. Alhoewel ik misschien wél alsnog had willen leren voor bijv het onderwijs, heb ik pas toen de kinderen volwassen waren de gemiste educatie ingehaald.
  Maar géén spijt van want wat wás het mooi om die kleintjes te mogen zien opgroeien tot de mooie mensen die ze nu zijn.Misschien zou ik iedere ander 22 jarige de raad geven, “geniet van “het heden van je kinderen” en verlang niet steeds naar ”áls ze maar eenmaal 3 zijn, of 5, of 8″ dát kan ik van harte aanbevelen want mens, wat héb ik ervan genoten.

  Geliked door 2 people

    1. De grote stappen zou ik ook herdoen, maar ik heb mezelf teveel stress aangedaan door te perfectionistisch te willen zijn.

     Like

Reacties zijn gesloten.