DD

Vandaag besluit DD het van me over te nemen.

De nacht was woelig, de ochtend regenachtig en grijs, en het altijd-zelfde-stramien-gevoel hangt me soms de keel uit.
Ik mis ontzettend, heel hard, te hard, maar ben gezond. Geen reden tot klagen dus?
Maar Dip Dag denkt er anders over, ik zing een klaaglied. De enige trouwe toehoorder is manlief, hij begrijpt me als geen ander, en vertrekt stilletjes naar de bakker  om een taartje met marsepein (mijn grootste zoete zonde), want zoet fleurt op, mij toch, en enige verwenning heb ik volgens hem wel verdiend, lief toch!
Ook aan zijn moeder en zichzelf heeft hij gedacht. Hij springt de fiets op, taartjes wankelend in de fietstas en brengt het kleine gelukje tot bij haar, 10 km verderop. Hutsepot smaakt ook.

Onder een gitzwart wolkendek vertrek ik voor m’n wandeling, combinatie van natuur en zoet moét wonderen doen.
De zon komt piepen, eerst sporadisch, steeds langer, lentegroen ontploft.
De man zit op de rollator voor zijn huis, hij zwaait vriendelijk, ik kom wat dichterbij en begin een praatje. Hij is alleen, vrouw stierf 7 jaar geleden én was 7 jaar jonger, de benen willen niet meer mee, maar de geest werkt nog perfect, hij is 87. Altijd boer geweest, hij kan het niet laten, ’s morgens vroeg gaat hij nog asperges uitsteken, verslaafd aan het boerenwerk, daarna wacht hem de hele dag om te bekomen.
We babbelen gezellig, hij kent me niet, vraagt waar ik woon, zo’n vier km verderop, en of ik asperges lust. Uiteraard, wie niet?
Wacht even, hij verdwijnt op zijn erf, en komt even later rollend terug met een grote zak, kersvers, deze morgen zelf uitgestoken. Zo blij met de babbel, glimlacht hij.
Ik stotter woorden dat dit niet hoeft, hoeveel mijn kost is, terwijl ik geen rosse duit op zak heb, teveel gewicht. Jij moet enkel nog genieten, zegt hij, dan geniet ik mee.
Ik beloof hem te vertellen hoe ze gesmaakt hebben op mijn volgende date, daar maak je me zo blij mee, ik zit hier bijna dagelijks, hij lacht vrolijk.

De verdere kilometers weegt mijn hand zwaarder door.  Een koppel vraagt waar ik ze kocht, want ze zien er super vers en mooi uit, doorzichtig verpakt, iedereen weet wat nu op de menu staat.
Ze lachen ‘en nu doen wij op onze beurt een praatje met jou’….  Stille hint, maar mijn vingers klemmen om de schat.

Thuisgekomen vraagt manlief waar ik het witte goud gekocht heb.
Gekregen van een man.
Van een super lieve gentleman.
Zomaar, gratis voor niets.
Wellicht vond hij me sympathiek.
Ik deed een uitgebreide babbel met hem.
Ik heb beloofd hem terug te zien.
Hij is 87.
Zie ik daar enige sporen van ontspanning? Uiteraard niet, hij  zal  gewoon mee genieten.

 

 

54 reacties op ‘DD

 1. lieve man heb je, hij weet wat je nodig hebt

  en jij getrakteerd omdat je iemand z’n dag opfleurde, mooier kan niet

  Like

 2. Je hebt door je praatje de man aandacht gegeven en dat waardeerde hij zeer. Ontzettend lief dat hij je de asperges gaf. Het was voor jullie allebei het hoogtepunt van de dag…
  Lieve groet en een goede bekomst (-:

  Geliked door 1 persoon

  1. Vandaag bracht ik hem als bedanking wat pralinekes. Hopelijk heeft hij geen suikerziekte!? Hij was niet thuis of op zijn erf?, ik heb ze bij de voordeur gelegd met een briefje en groetjes van de wandelaar.

   Like

 3. Ach wat liefffff allemaal, nu zt ik met een brok in de keel…. en net als jij met dat witte goud… kreeg ik die streepjes gekleurd goud van boven

  Geliked door 1 persoon

 4. Dat zijn de dingen die je dag goed maken. En niet alleen de jouwe maar ook die van die oude meneer. De asperges zijn “bijvangst” geen hoofdzaak maar erg leuk omdat ook dát de man vreugde gaf dat hij ze jou kon geven.Leuk plan om om hem met een aardigheidje te gaan verwennen al zal dat voor hem óók “bijvangst”zijn, hoofdzaak is “jouw aandacht”

  Like

  1. De diepe kern is inderdaad de babbel. Die man was zo blij dat hij mij kon blij maken. En nu laat ik zeker nog weten dat ze heerlijk waren👍, want dat waren ze.

   Like

 5. Zo’n mooi verhaal! Oude eenzame mensen snakken naar een praatje. Dat was voor de corona niet anders, alleen valt het nu meer op. Ik heb het heel mijn leven al gedaan, praatjes met de oude mensen die ik tegenkwam en vaak nieuwsgierig in hun deurpost stonden of in hun voortuin onkruid wegkrabbend dat er niet was… Ik luister graag naar hun verhalen. Fijn om deze blog te ontdekken via Thomas Pannenkoek 🤗

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoe mooi de dag toch nog kan worden ondanks een dipje bij het opstaan.
  In asperges heb ik ook zin. Die moeten op het menu binnenkort. Ik hoop dat ze jullie gesmaakt hebben.

  Like

 7. Oef, das lekker. Vers geplukte asperges. Een babbel langs de straat kan soms zo goed doen. Vroeger liep ik altijd met de hond en kon soms helemaal opgemonterd thuis komen door een mooi of fijn gesprek langs de kant van de weg.
  We hebben het nu allemaal wel gebruiken. Jouw mannetje hoeft niet bang te zijn hoor.

  Like

  1. Hij is niet bang hoor 🙂
   Een hond is vaak de ideale gelegenheid voor een nieuwe babbel. Net zoals een baby.

   Het werd een mooie dag, na een trage start.

   Like

 8. Oh ja, dat is zo goed voor de moraal. Geniet van de fantastische asperges.

  Like

 9. Wat is dat toch mooi geschreven. Je slaagt er weer in me te ontroeren met je verhaal. Het zal die mens zo deugd gedaan hebben, een babbeltje te kunnen doen en zijn heerlijke asperges met jou te delen. Ik hoop dat je hem kan vertellen hoe ze gesmaakt hebben, en dat jij dat ook aan ons wil vertellen, hoe dat ging.

  Like

  1. Ik ga zeker nog wandelen langs daar! Wie weet neem ook ik een kleinigheidje mee voor hem. Een heel lieve man.
   En een logje over dat uitje zal dan moeten volgen😉
   Vooral die man kon je ontroeren, ik deed enkel mijn verhaal, we zijn het niet meer gewoon, dat simpelweg krijgen van vreemde mensen.

   Geliked door 1 persoon

   1. Het is juist, het is vooral de man die me ontroerde. Maar ook jouw verhaal. Je weet het perfect op te bouwen van DD naar iets dat heel positief is. Mooi 🙂
    Ik ben benieuwd naar het vervolg! Een kleinigheid zal hem wellicht ook blij maken, niet echt om de kleinigheid maar om het feit dat je aan hem gedacht hebt.

    Geliked door 1 persoon

 10. schitterend , ja wie goed doet die goed ontmoet
  een praatje doet ook zo goed , denk dat jou dipdagje na zoet en ommetje met praatje als de bekende sneeuw vertrok

  Like

 11. Wat een heerlijk verhaal op deze duistere 1meidag.
  Een taartje kreeg ik ook, en enkele tomatenplantjes. ‘k Moet dus nog kweken, maar ’t maakte ook mijn dag bijzonder. Zolang we genieten van zo’n kleine dingen…
  Laat het je smaken, dat witte goud (met een emotioneel tintje!).
  Lie(f)s.

  Like

  1. Ik was echt ontroerd dat zo’n onverwacht gesprek met cadeautje én het taartje plots mijn moedeloze gevoel konden keren. Je begrijpt het, Lies.

   Like

 12. Wie goed doet, goed ontmoet.
  Wat een fijne verrassing op een druilerige dag.
  Voor hem, voor jou.
  Laat het smaken!

  Like

Reacties zijn gesloten.