een ander dan het-nieuwe-normaal-dagje

Ik heb ‘last’ , in deze tijd relativeert een mens, en verdraagt hij geduldig, tot het overwaait. En wat als het niet overwaait? Ik trek dus richting huisdokter, met – ik geef toe- een akkefietje, dat me echter flink wakker hield en waarvan ik weet dat het zonder die kleine behandeling niet over  gaat.
De wachtzaal is leeg, en toch blijf ik liever buiten, tot hij me komt halen.
Het akkefietje wordt vlot in amper 20 seconden opgelost, ik ben verlost.

Hij begint te vertellen, zijn visie over dit leven. Ik ken hem al meer dan 30 jaar, heel vaak denkt en redeneert hij out of the box.
Hij ergert zich aan het gedrag van ‘de mens’, de mens die niet verder denkt, die vaak egoïstisch is, hij staat bijna aan zijn pensioen, en kan zich een duidelijke reactie al eens permitteren, hij moet niet langer aan klantenbinding doen en ervaart dat als een opluchting.
Ik kwam dus op bezoek, en luister geduldig naar zijn frustraties, hij excuseert zich ‘ik zou dit niet moeten vertellen, maar we kennen elkaar al langer”, dus luister ik met meer geduld, ik heb trouwens…. tijd.
Hij spreekt over frustraties, over hoe hij zich misbruikt voelt, over hoe ze nu plots de spil van de samenleving zijn geworden, en over hoe dit alles zal wegebben, eens deze crisis voorbij is.
Hij spreekt over ‘natuurlijke selectie’, ik slik en luister.
Over de ‘domme regeling’ van Wouter Beke, over de witte vlaggen die voor hem echt niet hoeven, over respect dat ontstaat in tijden van nood en verdwijnt als het normale terug opduikt.
Ik betaal voor “mijn” consultatie en redding, ben opgelucht, voel me bevrijd, maar zijn woorden blijven nazinderen.

Hoog tijd voor een minder belastend uitje.
Voor het eerst sinds weken gaan vriendin K en ik terug op wandel, we fietsen elk naar het punt van afspraak, we kiezen ergens het ‘tussenin’ (10 km voor mij, 4 voor haar 🙂 , maar daar is het mooi wandelen), we babbelen wat luider om  afstand te overbruggen, we passeren het lege terras en nippen aan ons watertje, rusten toch even uit op een verboden (?) bankje, veilig op  twee hoeken, uitkijkend op de stille plas,  paarden die geen ruimte opeisen, frisgroen lentegras,  wuivend riet.

Het gesprek overtuigt
dat we hier beter gaan uitkomen,
dat we het kleine doodgewone normaal meer gaan waarderen,
dat we ons met rust  laden,
dat we paaseitjes rapen in de zomervakantie,
dat we ‘lege koffers meenemen voor mooie verhalen’ (Loesje),
dat exponentiële functies hét onderwerp worden in lessen wiskunde,
dat de sleutel tot een zorgeloos leven het slecht geheugen mag zijn,
dat we terug vrolijk worden om die plek op de zetel, als restant van vuile kinderhandjes,
dat we tevreden het zilver in ons haar  omtoveren tot gouden lokken,
dat we in de nieuwe collectie fleurige kleuren zullen zoeken om  Coronakilootjes te verdoezelen.
Even buiten de comfortzone,  het doet deugd.

En dan weer de realiteit, 283 overlijdens vandaag….
“We zien dat de epidemie aan het verzwakken is, we hebben de piek gezien en de komende dagen en weken komen we wellicht in een neerwaartse daling terecht.’ (Van Gucht, hij blijft positief….)

72 reacties op ‘een ander dan het-nieuwe-normaal-dagje

 1. Dat de arts zich zo eerlijk uitsprak tegen jou, zegt veel over jou. Dat je goed kan luisteren zonder meteen een oordeel te hebben. Ik begrijp zijn argument. In NL is de afgelopen tien jaar de zorg afgebroken en uitgekleed tot op het bot. Door het huidige kabinet (Rutte III) en de vorige (Rutte I en II.) Banken werden financieel gered. Ziekenhuizen hebben ze laten doodbloeden. En nu iedereen die in de zorg werkt geroemd en gerespecteerd. Ik hoop dat ze dit NA de crisis ook in hun loonzakje merken.
  Logisch dat je dubbel en dwars toe was aan een goed gesprek! Sowieso even je vriendin zien en bijkletsen doet een mens goed. Een heel goed beslissing en bewegen is ook nog goed voor je.
  Fijn dat je akkefietje snel was opgelost!
  Lieve groet ♥

  Geliked door 1 persoon

  1. We kennen hem al meer dan 40 jaar, dat schept een band.
   De gezondheidszorg zou altijd op de eerste plaats moeten komen, maar ik geef toe, ik weet het soms ook allemaal niet meer met wat je goed doet.

   Like

 2. k vraag het mij af of we de piek al gehad hebben
  eigenlijk denk ik dat die komt na het mooie weer, want veel mensen zijn onvoorzichtig geworden vrees ik
  en als we dan terug mogen samen komen wie weet wie er nog drager is, dan kan het spel opnieuw beginnen
  echt betrouwen zal ik het toch allemaal niet
  al hunker ik zo naar afspraakjes met vriendinnen

  je hebt het allemaal mooi omschreven

  hou stand!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik vrees dat er na de eerste piek nog een tweede en derde zal komen, zolang er geen vaccin is. Wel met steeds lagere toppen.
   Een wandelafspraakje op afstand kan ik wel al genieten, ook al is het voortdurend opletten omdat sommige mensen die voorbijrijden de social distancing compleet vergeten.
   Langs de andere kant zijn ze nu ontgoocheld dat er nog maar zo weinig immuniteit is? Dit kan toch niet anders ?
   Soms weet ik het allemaal niet meer….
   We weten – denk ik- ook niet altijd de pure waarheid achter de schermen.

   Like

 3. Drie mooie gesprekken, ben ik geneigd te zeggen… en daarmee doel ik ook op bovenstaande tussen jou en Rietepietz. Fijn dat je huisarts zijn hart heeft kunnen luchten bij je, en jij vervolgens weer met je vriendin. En hoe ‘hard’ de woorden van je arts ook zijn, ja, het is (ook) wel realiteit. We leven tegenwoordig niet langer, maar sterven (soms) langer… En ik las eerder vandaag een kop uit een Italiaanse krant waarin stond (vrij vertaald) dat er de eerste drie maanden van 2020 MINDER doden waren geregistreerd dan de eerste drie maanden van 2019… dat zegt mij ook wel iets over alle cijfers… (waarmee ik niets wil bagatelliseren hoor). Houd vol, houd moed… knus!

  Geliked door 1 persoon

  1. Hier hoorde ik dat er nu veel mensen sterven op korte tijd, door het vreselijke virus, maar dat dit betekent dat er de volgende maanden minder mensen zullen sterven. Dit is alleen zo’n vreselijk pijnlijk onderwerp, de woorden van Riet en jou helpen relativeren, voor zover mogelijk.
   Hier in België loopt zoveel mank, wij hebben geen echte ‘leiders’…..
   Ik geef jullie graag, jou en Jacob, een zonnige, rustige Pasen langs het strand en wie weet….. vind je wel ergens een paaseitje 🙂

   Geliked door 1 persoon

   1. Ach wat lief omabaard ❤ dank je wel! Er moet heel wat gebeuren wil jouw goede hart krimpen door alles wat er nu wereldwijd gebeurt. Maar het helpt inderdaad niet echt met 'manke leiders'… Dat kan van 'onze' Mette niet gezegd worden… houd vol! Het gaat ooit goed komen! Knus!

    Geliked door 1 persoon

 4. Twee bijzondere gesprekken… Vooral van de dingen die je huisarts zei ben ik onder de indruk. Bijzonder ook wel dat hij dit allemaal deelde met een patiënt.

  Geliked door 1 persoon

 5. Die arts begrijp ik wel een beetje, mensen verwachten tegenwoordig dat het leven maakbaar is, er wordt (bijna) orgaan donatie geëist en krankzinnig dure medicijnen om het leven nog wat te kunnen verlengen. De bevolkingsgroei werd vroeger in evenwicht gehouden door oorlogen kindersterfte en epidemieën maar tegenwoordig wordt men soms met onmogelijke middelen in leven gehouden, zelfs als je zelf graag dood wilt mág dat niet. Nu klink ik vast net zo vreemd als jouw arts, vreemd zeker, maar wel reel !
  Maar gelukkig had je later alsnog een fijn gesprek, daar kun je weer even op teren denk ik. .

  Geliked door 1 persoon

  1. De arts zei letterlijk, je moest eens weten hoeveel mensen daar hopen op het einde.
   Ik ben blij dat je dit zelf aanhaalt, ik dierf het niet goed, omdat het zo hard klinkt, maar inderdaad wel realiteit. Neen, voor mij klink je niet vreemd.

   Like

   1. Het zal ook wel keihard klinken maar ik wil Henk niet op de IC als hij het virus zou krijgen (ik zelf trouwens ook niet) het zou voor hem verschrikkelijk zijn als hij na zoiets zou overleven, het is nu al een martelgang. Je wilt niemand kwijt maar overleven tot elke prijs is soms erger dan sterven.

    Geliked door 1 persoon

    1. Fijn dat je het zo eerlijk verwoordt. En ik begrijp je echt heel goed. Ieder mens zou hierin vrijuit moeten mogen kiezen.

     Like

     1. Er gebeuren veel tegenstrijdige dingen, in verpleeghuizen worden mensen vaak rustig gehouden met kalmerende middelen, als ik gemiddeld anderhalf pilletje per week gebruik kijkt men zuinig omdat het verslavend kan zijn. Maar ik draai geen 8 uur diensten en soms moet ik hem gewoon even uit zijn onrust kunnen halen om zelf bij te komen.

      Like

       1. Ze roepen ook allemaal hard dat ik voor goed voor mezelf moet zorgen maar zijn “niet thuis” als ik oplossingen kies. Ben wél enorm blij dat ik hem thuis heb nu! Hij loopt hier minder risico dan in een tehuis en kan ook meer doen dan daar.nu mogelijk is. De mensen daar komen dus al weken niet buiten, Henk vrijwel elke dag.

        Like

        1. Inderdaad, jij zorgt enorm goed voor Henk. Met dank aan jou kan hij blijven buiten komen. En die structuur doet hem zeker goed. Jammer dat hij toch onrust ervaart, wat het ook voor jou weer moeilijker maakt.

         Like

         1. Er komt weer wat meer rust in de tent, ik was zelf ook even niet helemaal op dreef en dan kan ik minder hebben, dat heeft invloed op hem en dan komen we in een cirkeltje terecht.

          Geliked door 1 persoon

 6. Wat je schrijft ontroert me.
  Ik zou nog zoveel kunnen zeggen, ik laat het maar.
  Wat verlang ik naar die plakhandjes. En ik hoop dat we met z’n alles lessen leren uit dit alles.

  Geliked door 1 persoon

 7. Dokters en verplegend personeel lopen dezer dagen op de toppen van hun tenen, persen al hun energie uit en hopen dat de tijden ooit keren. Als ik het nieuws hoor, luister ik ook eerst naar de ‘overlijdens’, en verwonder me ook over de positieve geluiden die de virologen steeds maar blijven herhalen. Hun woorden komen bij mij niet geloofwaardig over.
  Je vriendin heeft gelijk. We zullen na deze periode één en ander moeten inhalen, en het zal deugd doen!!!

  Like

  1. Ze kijken vooral naar het aantal nieuwe besmettingen die het ziekenhuis binnen komen, als ze zich positief uiten, vooral over die curve die niet over het aantal doden gaat.
   Ik had aanvankelijk heel veel bewondering voor de virologen, maar soms bedenk ik toch dat België op plaats drie staat wat de overlijdens betreft, zijn we dan goed bezig? hum?i

   Geliked door 1 persoon

 8. Ik begrijp jou dokter volkomen. Ik denk dat hij gelijk heeft.
  Je maakt er ondertussen toch het beste van. Mooi is dat. We houden de moed erin.
  Er komen betere tijden, alleen kan dat nog even op zich laten wachten. Ondertussen hoop ik dat er veel wijsheid bij is gekomen die onze wereld en maatschappij ten goede zal komen – en natuurlijk dat we gezond mogen blijven. Hou je goed omabaard.

  Like

  1. Hij zei ook zaken die vreemd klonken, over de ‘natuurlijke selectie in deze periode’.
   Ik ben vooral de zon erg dankbaar, die hulp is heel concreet voor de (eigenlijk gelukkige!) thuisblijvers.
   Hoewel ik iemand tegenkwam, mama van een kind van vier, die zei dat ze net niet zot werd, hét woord van het jaar is niet ‘quarantaine’ maar ‘mama’. Niet altijd eenvoudig denk, vooral als je man weinig thuis is.

   Like

   1. Het valt me ook op dat zoveel ouders ten einde raad zijn. Anderzijds hoor ik ook ouders zeggen dat ze énorm genieten van het samenzijn met hun kinderen en er eindelijk tijd voor hebben. Een jonge moeder verteld mij via mail dat ze het fijn vond eens geen keuzestress te hebben. Niet moeten kiezen voor de kinderen tussen zee of speeltuin, tussen bos of zwembad. Het is gewoon thuis. Dat en niets anders. En dat vindt zij het heerlijkste aan deze periode. En haar kinderen dus blijkbaar ook. Maar dat wisten ze nog niet. Dat ontdekten ze nu tijdens de lockdown. Ik vind dat 👍.

    Geliked door 2 people

    1. Er zijn zeker mensen die nu rust vinden. Maar als je als ouder én moet werken én voor kinderen zorgen, kan het wel zwaar doorwegen, vooral als je er grotendeels alleen voor staat.

     Geliked door 1 persoon

 9. zo’n babbel met een vriendin zal wel deugd gedaan hebben….
  de curve van het aantal overlijdens blijft wel maar stijgen
  of zou dit een detail zijn..?
  en of het met onze zes regeringen zal lukken, dat moet bijna wel

  en de helden van vandaag , zullen vlug vergeten worden…
  vroeg of laat zullen de media een ander item vinden

  groeten

  Like

  1. Dat vrees ik ook Willy. Ze zijn tevreden met onze aanpak, terwijl België op plaats drie staat wat het dodenaantal betreft. Ik heb soms toch mijn vragen….Maar het is natuurlijk voor iedereen onbekend, en iedereen doet zijn best.

   Like

 10. De kunst is om in onze nieuwe anderhalvemeterwereld als het even kan regelmatig een momentje van luchtigheid en ontspanning te organiseren. Daar houden we het denk ik het langst bij vol. En dat het een kwestie van volhouden is, wordt intussen wel duidelijk. Tegen de tijd dat we allemaal weer wat meer bewegingsvrijheid hebben dankzij een vaccin, zal een groot deel van de bevolking onder aanvoering van het grote geld de ‘kleinigheden’ die in deze tijd ontdekt zijn waarschijnlijk snel weer vergeten, vrees ik.

  Like

  1. Zoals je zegt ‘geld blijft het belangrijkste punt’, hoe je het keert of draait.
   En hier in België draait zoveel vierkant, met de regering al te beginnen, en dat zijn ‘onze slimme mannen’.
   Mijn grootste vriend deze dagen is de zon, die houdt het vooral leefbaar.

   Geliked door 1 persoon

 11. Waar ik woon (Kreis Heinsberg in Duitsland) lopen we volgens officiële instanties twee en een halve week ‘voor’ op vele andere gebieden in binnen- en buitenland dankzij vroege besmettingen tijdens carnaval. ‘We’ zijn nu niet langer risico gebied en heel langzaam wordt gedacht aan stapje voor stapje ‘loslaten’. Iets van 15% van de bevolking is besmet (geweest), dus hopelijk voldoende immuniteit om langzaam los te laten. Klinkt hoopvol in deze bizarre tijd. Toch?

  Like

  1. Jouw schrijfsels geven hoop.
   ik ben benieuwd hoe dat loslaten in zijn werk zal gaan en of er dan geen nieuwe piek aankomt.
   Is 15% besmetting niet aan de lage kant? Wordt er bij jullie meer getest?

   Like

 12. Wat fijn dat je even terug op adem kon komen door een fijne wandeling met je vriendin. Als we onszelf af en toe een plezier kunnen blijven doen, kunnen we het ook beter volhouden! Fijne zonnige dag!

  Like

 13. Fijn dat je even op adem kon komen met een wandeling en een babbel met een vriendin. Af en toe hebben we een klein uitspattingske nodig om er terug voor een tijdje tegen te kunnen. Geniet v

  Like

 14. Wat fijn dat je na het geluchte hart van de huisarts weer even kon laven aan het positieve gemijmer met vriendin. Ik blijf ook heilig geloven in wat ooit weer terug zal komen. Een hart vindt altijd haar weg. Heerlijk om weer even de kuierlatten te nemen met vriendin. Zo zie je maar dat de geest ook lafenis behoeft. Ik denk dat we met in acht neming van de regels hier en daar teugels kunnen vieren, met raambezoeken en wandelingen met afstand juist voor de broodnodige geestelijke voeding. ❤
  Lieve groet, Lieve

  Like

  1. Dat hoop ik ook, maar ik las ooit (vergeten te noteren wie die woorden sprak) dat een mens snel vergeet eens alles weer oké is.

   Like

 15. Ik deel ook de mening van de huisarts. Hoe snel gaan we dit weer vergeten zijn als alles weer normaal is.
  Van Gucht is niet meer dan een marionet, spreekbuis van deze zwaar falende regering.

  Like

  1. Ik denk ook steeds meer in die richting. We prijken op plaats drie waar het het aantal doden betreft.
   En toch ‘zijn we goed bezig”.
   Het is natuurlijk voor iedereen moeilijk en onbekend.

   Like

   1. Het is inderdaad voor iedereen moeilijk maar bij ons zijn ze wel heel laat in gang geschoten. Als je al van ‘in gang schieten’ kan spreken. En nu weer die 3 miljoen mondmaskers die afgekeurd zijn. Het is alle dagen iets anders maar nooit iets goeds. Ik word er echt kwaad van.

    Like

    1. Die mondmaskers…. het lijkt hier een aaneenschakeling van nederlagen….
     ik denk dat ze vooral in de rusthuizen veel te laat in gang zijn geschoten, mensen gingen wel in quarantaine, maar er was geen bescherming voorzien voor de mensen die moeten zorgen. Wouter Beke faalt immens.

     Like

 16. je hebt een heel wijze dokter , hij zal helaas ook dit x weer gelijk krijgen ben ik bang
  mooi jullie gesprek op het bankje bij de stille plas

  Like

 17. Ik deel zo de mening van jouw huisarts. Je ziet het nu al gebeuren, mensen beginnen al met het vingertje te wijzen wie zich wel en wie niet aan de regeltjes houden.
  Ondanks dat ik steeds meer naar het normale verlang huiver ik er ook voor.

  Like

  1. Brrrr, die onderlinge na-ijver, daar walg ik van. Vooral omdat het heel vaak over kleinigheden gaat. En dan de kliklijnen….

   Like

   1. Precies en dat gedoe over geld voor Italië en Spanje. Niet alleen wil met voorwaarden lenen maar nog meer landen terwijl Italië en Spanje al met de handen klaar staan om te ontvangen.
    Vreselijk hoe dit gaat. Wat de oplossing ook gaat worden ik zie het somber in.

    Like

      1. Ons huis staat nu een week in de verkoop. We kregen potentiële kopers uit Duitsland op bezoek vandaag. Het bezoek moest kort en veilig: met twee, met maskers, ontsmetting, handschoenen, etc… Die mensen reden vanuit de regio Keulen op en af voor deze bezichtiging. Toen ze hier voor de deur parkeerden, wandelde een koppel voorbij dat hen begon uit te schelden en te zeggen dat ze in hun land moesten blijven. Heb ik me geschaamd… Zo ver is het dus gekomen. Weet je dat ik bang ben als ik met mijn Nederlandse nummerplaat naar mijn moeder ga voor de mantelzorg? Mensen gaan nu heel erg veroordelen afgaande op uiterlijkheden. Alles en iedereen is verdacht.

       Geliked door 2 people

       1. Het is toch om je dood te schamen. Mensen kunnen zo dom en ongenuanceerd reageren. Zwart wit, goed of fout daartussenin is niets meer en wat is goed en wat is fout. Met deze crisis tast iedereen in het duister. Naarstig opzoek naar oplossingen maar die liggen maar zo niet voor het oprapen.
        Kan me goed voorstellen dat je je schaamt voor je Nederlandse nummerplaat.
        Hoop eigenlijk dat ondanks deze confrontatie de aspirant kopers het niet af laten weten.

        Geliked door 1 persoon

       2. Dit gaat echt wel heel ver!?
        Soms denk ik, worden we met zijn allen gek? Was dit de bedoeling om mensen zo bang voor elkaar te maken? Dan krijg ik echt wel angst voor de toekomst.
        Het zal voor die mensen ook geen warm welkom hebben gegeven…..

        Like

        1. De vrouw zei dat ze het wel begreep, dat zulke dingen nu heel gevoelig liggen. Gelukkig waren ze helemaal gefocust op het huis, en niet op deze verschrikkelijke passanten.

         Geliked door 1 persoon

 18. Het mag dan iets afzwakken, maar we kunnen nog lang niet terug naar “normaal”, wat dat dan ook mag zijn. Ik vraag mij zelfs af, of het ooit weer zal worden zoals voor de Corona.

  Like

 19. We hopen met zijn allen op een betere toekomst. Heel lang moet deze toestand niet meer duren vooraleer er mensen door het lint zullen gaan. Egoisme komt naar boven. Dus nog meer reglementen. Laten we genieten van de rust en het mooie weer.

  Like

Reacties zijn gesloten.