1 april

Ondanks de blijvend donkere schaduw, schijnt de zon uitbundig, ik laat de lente volop binnen.

Het is al jaren een maandelijkse traditie, met 9 man/vrouw scharen we ons aan de ronde tafel, gezellig dicht op elkaar, eigenlijk kan er amper 6 man zitten, wij maken ons dunnetjes, iedereen wil vooral iedereen horen en verstaan. Niet zo evident voor de wat oudere oortjes.
Allen delen we eenzelfde verleden, vijf jong gepensioneerden en vier bijna-afvloeiers. Die lunch wil niemand missen, of overmacht moet de spelbreker zijn. Die speelt het nu echt hard, keihard.

Om elkaar toch te ontmoeten, omdat gesprekken zo’n deugd kunnen doen, omdat we er ons van willen overtuigen dat we  allen  gezond en wel zijn, besluiten we een “Zoom”sessie (klik) te houden, datum en uur worden concreet afgesproken.
Tot ik plots de datum van vandaag ontdek (tja, alle dagen zijn hier gelijkaardig…), ondanks alles, moet ik daar iets mee.

De beloofde link wordt vervangen door een knalgele mail.

wp-15857484057467013001329531453284.jpg

Je leest het, ik ben een empathisch persoon, en omdat iedereen er veel zin in heeft, heb ik dan toch even later de échte link verstuurd. Een grap kan niet blijven duren?!

Fijn om iedereen te zien en te horen!

Hij probeert eindeloos in te loggen, hij hoort ons duidelijk, wij hem niet, tot het gebrek aan camera op de computer het probleem lijkt, hij kan het onderonsje niet vervoegen.
We houden een apero’tje in de hand, en klinken op …… ja, op wat?
Een mede-collega is ernstig ziek, Corona is bevestigd, hij ligt al meerdere dagen in het ziekenhuis, de hevige koorts blijft halsstarrig. Net op dat moment komt de radeloze SMS binnen van zijn vrouw. We slikken, kunnen enkel duimen. Het komt akelig dichtbij.

Partners duiken op achter de chatters, het voelt fijn aan ook hen terug te zien.
De dokter verschijnt ook even op het scherm, zijn vrouw neemt het woord en drukt ons op het hart dit alles vooral niet te onderschatten.
De praktijk wordt niet langer bezocht, niemand durft nog langs komen, waar blijven al die breuken, hartkwalen en andere ‘kleine’ (alles is zo relatief nu) kwalen? Enkel de Corona-triage trekt volk.
In de krant lees ik de oproep van de viroloog om vooral de huisdokter wèl te blijven bezoeken bij een ander probleem, zij zorgen voor een veilige omgeving, maar toch, maar toch, de angst blijft soms te hardnekkig…..

Anderen vertellen hoe het lesgeven nu wordt geregeld, er komt veel extra werk en organisatie bij kijken.
Zij heeft  een smartboard geïnstalleerd thuis om zo de lessen live op te nemen.
Studenten blijven motiveren blijkt een zeer zware opgave.
Andere zij is oma geworden, ze hield het kleinkind één keer vast (vlak voor Corona) en volgt haar verhaal nu verder op foto of video.
Zijn stem breekt, zijn moeder is gestorven net voor de crisis, blij dat ze dit niet meer moet meemaken, maar er is zoveel verdriet, verdriet dat nog veel tijd vraagt.
Zij gaat in juni op pensioen, met gemengde gevoelens, de laatste lesmaanden blijken anders dan gehoopt.

Ieder heeft zijn verhaal in deze stille dagen…. Gesprekken verlopen anders, zwaarder dan normaal. Wat is  normaal? Het lijkt zo lang geleden….

44 reacties op ‘1 april

 1. Wat fijn om dit zo te kunnen doen! Toch even samen-zijn, in vreugde, verdriet en onzekerheid. Gedeelde smart is halve smart, maar bij gedeelde vreugd werkt dat juist andersom. Je maakt er hoe dan ook het beste van in deze lastige tijd, petje af!

  Like

  1. Overal het beste van maken, lijkt de nieuwste boodschap.
   En met een groep vrienden gedachten uitwisselen doet echt wel deugd en vermijdt het opkroppen.
   Geniet ook daar van de rust, de zee, de hopelijk blauwe lucht. Hier doet de zon enorm haar best, het klaart dan toch wat op.

   Geliked door 1 persoon

 2. het is een ander samenkomen dat is duidelijk
  zelf had ik een babbel aan het raam met een vriendin
  harde verhalen, triestige verhalen en soms zijn er ook verhalen van hoop
  verzorg je goed

  Geliked door 1 persoon

 3. Best wel veel heftige verhalen, die je dan tóch gelukkig bij elkaar kwijt kunt. Ik hoor ineens ook overal over zoom en heb een uitnodiging van Ruud liggen om zaterdag “samen” thuis te eten.

  Geliked door 1 persoon

 4. Eva had vandaag last van haar keel. Even naar de dokter gebeld en die zou briefje klaarleggen aan het onthaal. Eva zelf mocht er niet om, dus moest ik. Voorzichtig kan niemand genoeg zijn.

  Geliked door 1 persoon

 5. Knap dat je het voor elkaar hebt gekregen, lijkt me ter vervanging erg leuk. Ik ben een beetje bang voor het nieuwe normaal straks.

  Like

 6. Buurman zit met ‘C’ thuis, hoge koorts en hoest zijn longen uit zijn lijf… Zijn echtgenote ligt aan de beademing, op intensieve… Ook hier gevaarlijk dichtbij dus… Er zijn ook nog ‘milde’ in de straat…
  Geen idee van hoe ik zou moet ‘Zoomen’. Het hoeft niet.
  Lie(f)s.

  Like

 7. De cijfers van slachtoffers zijn duizelingwekkend. Het is niet te vatten. Iedereen kent ondertussen wel iemand die het heeft, had of nog erger…
  Toch knap dat je desondanks de ontmoeting digitaal liet doorgaan. Het is ook belangrijk om nu te doen wat belangrijk is en wat je graag doet… in de mate van het mogelijke.

  Like

 8. Best ingewikkeld dat digitale gedoe…
  Wat tot voor kort doodgewoon was, blijkt vandaag de dag ineens bijzonder. Sowieso blijft 1 april speciaal: dan is m’n dochter jarig. En ik was ook op die dag uitgerekend (-:
  Lieve groet, sterkte en blijf gezond ♥

  Like

 9. Knap dat je je – met wat hulp op afstand – op Zoom hebt gestort. Dat is op zich alweer een overwinning en een klein stapje om de situatie leefbaar en draaglijk te houden. Het hakt er allemaal flink in, bij de een meer dan bij de ander, maar het raakt zo langzamerhand iedereen. Dat maak jij met het treffende verslag van je eerste zoomsessie wel duidelijk.
  De volgende zoomsessie is meteen gepland, neem ik aan? 😉

  Like

 10. Het zijn bizarre tijden. Mensen gaan zomaar dood, en dat in onze welvarende maatschappij. Niets zal ooit nog hetzelfde zijn.
  Fijn dat er zoiets als zoom of skype bestaat. Even contact hebben is nu dubbel zo belangrijk.

  Like

 11. Wat goe heb je dat op je entje uitgevist hoe je die conferentie online moet organiseren! Ja, t zijn moeilijke tijden, en willen allemaal iets waar we ons een beetje kunnen aan optrekken. Een beetje goed nieuws. Veel sterkte en geniet van het avondzonnetje!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.