Brief zonder postzegel

Dinsdag 24/3/2020

Dag J of C of L of G of H of M of A of T of ……

In een ver verleden vlogen brieven over en weer, we hadden allebei de schrijfmicrobe te pakken, en deelden de diepste zielenroerselen. Die tijd is even geleden, nu zijn er mails en andere digitale mogelijkheden.
Misschien me toch nog eens wagen aan een klassiek briefje over het leven zoals het hier is? Tijd is nu geen zorg meer.

Een vreemd asociaal virus houdt ons strak in het vizier. De vijand ligt overal op de loer. Om de hoek, in de supermarkt, bij de man met dikke sjaal, misschien zelfs bij die hond?
Bestaan  hondmaskers al?
Niemand is nog te vertrouwen, het schept afstand, letterlijk en figuurlijk.
Het voelt een beetje allenig, onzeker, wreed voor de één, minzamer voor de ander.

Kranten staan er vol van, TV-beelden blijven nazinderen, de lange donkere nacht.

Weet je, we kunnen enkel afwachten, en blijven hopen dat slimme koppen het bij de lurven vatten. Wij moeten enkel regels volgen. Niet voor iedereen evident.

Bij vriendin slaat Corona  genadeloos toe, haar schoonmoeder is één van de 122 slachtoffers. Dat komt binnen, keihard.

’s Morgens denk ik eerst diep na, welke dag zijn we?, gisteren lijkt op eergisteren, op morgen en op vorige week ….
Vandaag is onze traditionele opvangdag, al zes jaar lang,  herprogrammeren dringt zich op.
Poetsen is geen hobby, toch leg ik mezelf wat klussen op, met gezonde tegenzin, ik zoek structuur. Vandaag word ik verwend, manlief trekt de koksmuts op, ik onderga én ja, keur goed.

De zon houdt er de moed in,  met haar uitbundige lach maakt ze veel draaglijker.
Weet je nog hoe we vroeger samen fietsten?
Vandaag biedt nieuwe kansen, we trekken de natuur in, de luchtkwaliteit is goed, met ‘dank’ aan Corona én de zuivere poollucht.
De 3-meter-regel wordt strikt gehanteerd (voor de zekerheid heb ik er zelf een extra metertje aan toegevoegd).
Spring is the time of year when it is summer in the sun and winter in the shade.”(Ch Dickens)
De tocht leidt ons onbewust langs het huis van vrienden, onze fietsbellen rinkelen een luid concert.
Zij en hij  verschijnen aan de voordeur, een gezellige babbel ontstaat spontaan.
Het doet écht deugd, zonder knuffel, zonder koffietje, de grote voortuin als veilige barrière. De gekende, lieve buitenwereld zien, horen, voelen geeft een tweede adem.
We maken vooral geen fouten, de biechtstoel hoeft echt niet, overigens een onmogelijke opdracht met gesloten kerken, waar zelfs  paasvieringen niet langer doorgaan.

Laat de zon in je hart, trek je op aan de kleine dingetjes, leef niet teveel in morgen, sorry voor de clichés, lieve vriendin, maar ze helpen wél een beetje vooruit.

Houd het gezond!

Lieve groeten

55 gedachten over “Brief zonder postzegel

 1. De rare sensatie dat je moet oppassen voor andere mensen beklemt mij ook enigszins. Het is net alsof de ander de vijand is geworden, terwijl dat natuurlijk op zich niet zo is. Maar dat komt door die 1,5 meter afstand.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het is voor alles en iedereen een waardeloze situatie, maar we zullen het ermee moeten doen. Er is volgens mij maar één manier om er zo goed mogelijk doorheen komen. Afstand houden en proberen de dag en de avond zo goed, vrolijk en optimistisch mogelijk in te vullen. Als ik dit zo lees, komen jullie er wel.
  Maak er een mooie dag van!

  Geliked door 1 persoon

  1. Met dank aan de zon lukt het veel mensen om positief te blijven (denk ik)
   Maar ik voel me tegenwoordig vaak een vreselijk asociaal mens, die met grote bogen om de ander heen loopt. Ik vind het geen leuk gevoel.

   Like

 3. toen ik op pensioen ging, is mijn levenswijze sterk veranderd..

  en ik moest vooral wennen aan het gebrek aan sociale contacten..

  gezien we nu bijna verplicht moeten thuisblijven,moet ik wel een andere invulling aan mijn dagen geven..

  op zo’n zonnige dag als vandaag, zal het geen probleem zijn

  hoe je haaks !!

  Like

 4. ja oma zo breng ik wat natuur binnen
  en via m’n blog steden en andere plekjes , komen nu mijn wandelingen mooi van pas
  je zag mooie heide , en ja dat maakt blij
  volgende keer is het weer de zee

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik moet soms even nadenken om te weten welke dag we zijn. Gisteren is weg en over morgen weten we nog niets. Een heel andere manier van leven die ons opgelegd is dankzij dat coronavirus.

  Like

 6. Ik onthoud de dagen aan de tekeningen waar steevast een datum onder komt en aan de blog. We schrijven vandaag…O ja, gevoel voor tijd is kwijt. Langzaam draait de dag in de nacht en de nacht in de dag en alles rijgt zich aan elkaar als een lang snoer. De dagen wrikken zich vast. Het gaat uiteindelijk weer goed komen Lieve. Daar gaan we voor. ❤ Zo plotseling als het ons overvallen is, zo plotseling lijken de dagen weer als vanouds. ❤ ❤ ❤

  Geliked door 1 persoon

 7. deze dagen ben ik blij (raar woord in deze context overigens) dat ik al jaren door ziekte aan huis gekluisterd ben geweest en door mijn ziektes veel familie en ‘vrienden’ heb verloren … ben dus al jaren redelijk veel op mezelf aangewezen en dat is nu nog erger… maar voor mij is het nu ‘makkelijker’ dan voor menig ander…. ik wens jullie toe dat er vrede komt met de huidige situatie want dan is het iets makkelijker te dragen.

  Like

  1. De tijd zal helpen, of juist niet? Gelijk hoe, tijd brengt altijd raad.
   Ja voor jou is het al langer moeilijk. Voel je je ondertussen al wat beter, Melody?

   Like

 8. O ja, dat schrijven met een correspondentie vriend of vriendin, zo leuk destijds. En eigenlijk toch een soort voorloper van het bloggen, Maar zoals je het beschrijft is wel duidelijk dat we snel de draad oppakken van het “nieuwe leven” omdat we doordrongen zijn dat de gezondheid het belangrijkste is dat we hebben. Mooie dag geweest toch alles bij elkaar.

  Like

  1. Pennenvrienden, heerlijke tijd. ik had er meerdere, waaronder twee in Nederland, waar ik geregeld ook ging logeren. Toen kon ik nog over de grens 🙂

   Like

 9. Het leven dat vroeger zo gewoon was, is ineens bijzonder geworden.
  Ik heb een vaste structuur, omdat ik die nodig heb vanwege mijn ME en fibromyalgie. Dat mijn man en dochter nu thuis zijn, maakt het gecompliceerder, terwijl het mijn twee favoriete mensen zijn. Wij vergeten ook steeds welke dag het is. Het is alsof we in een film zitten waar we geen speler in willen zijn. Nu nog de kunst positief te kunnen blijven. Ik zie het als een geestelijke vorm van fysiotherapie (-:

  Like

 10. Ik heb een lege agenda, de enige zorg is het hebben van voldoende eten in huis om 5 volwassenen een gezonde maaltijd voor te (laten) zetten. Boodschappen doen was al nooit mijn hobby, nu vind ik het bijna doodeng …..

  Like

 11. We zijn echt in een slechte film beland. Wij bekijken de wereld voornamelijk vanachter het glas, laten onszelf soms even uit en gaan dan weer op een draf het huis in.
  Mooi geschreven, prachtig.

  Like

  1. Inderdaad, buitenkomen voelt altijd aan als een draf, niet leuk. Zeker voor jullie ook extra moeilijk met je dochter. Moed!

   Like

 12. Wat een fijn schrijfsel weer… je geeft zo open-hartig je gevoelens weer van twijfel, zorg, genieten, alles tegelijk, en toch ook weer niet… Moeilijke tijden. Ik heb het zeer met jullie te doen! Hier verandert – nog steeds – zo weinig aan ons leventje… Sterkte! Ik denk veel aan jullie!

  Like

  1. Jullie namen de tijd om te wennen aan een rustig buitenleven, ons wordt het hier op korte tijd opgedrongen, we wonen ook ‘op elkaar’. Hier is veel minder ruimte. Dank voor je lieve woorden.

   Geliked door 1 persoon

 13. Het is allemaal zo onwezenlijk… Ik denk nog steeds dat ik in een slechte film zit.
  En ik wil zo graag naar mijn moeder maar niemand die mij kan helpen aan een attest om de grens over te gaan. Ik blijf proberen…
  Hou jullie goed daar!

  Geliked door 1 persoon

   1. Momenteel is mijn moeder wel in goede handen, er wordt goed voor haar gezorgd door mijn broers en zussen, maar ik hou dit geen 8 weken vol als ik haar eens niet kan zien. Mijn moeder en ik… als ik haar begin te missen dan is er geen houden meer aan…
    Ondertussen bekijk ik de kleine sluipwegen op de kaart. Mogelijks kan ik daar met de fiets over. Ik verzin vast wel iets om wekelijks of tenminste twee wekelijks daar te geraken. Dat moet gewoon. Ik kan ook zo’n vignet afdrukken voor vitale beroepen, daar valt het onderwijs ook onder… maar dat is dan bedrog want ik word echt niet meer verwacht op school.
    Dan word ik nog liever betrapt op mijn véloke bij de grens. Dat lijkt mij toch iets meer te verantwoorden.
    Morgen bel ik nog een instantie om te vragen of ik een attest kan krijgen. Heb al heel wat gemaild en gebeld maar voorlopig zonder succes… van dokter tot consulaat, van politie tot ziekenkas.

    Geliked door 1 persoon

    1. Oohh Bea dit is vreselijk. Ik voel de stress hier. Ik hoop dat het je lukt. Geloof dat ik het ook zou proberen maar het voelt alsof we in een oorlog beland zijn.
     En dan alle muren waar je tegenaan loopt. Ik begrijp best dat we nu in een moeilijke situatie zitten maar volgens mij kan er zo af en toe ook wel eens meegedacht worden.
     Ik duim heel hard dat het je gaat lukken.

     Geliked door 1 persoon

     1. Schitterend nieuws. Deze ochtend kreeg ik bericht van mijn dochter. Zij kon voor een attest zorgen dat bewijst dat ik voor mantelzorg voor moeder of de grens kan. Zo dankbaar. Een uur later kreeg ik van mijn algemeen directeur dan toch ook nog een vergunning waarmee ik de grens over kan. Dubbel geluk. Ik ben heel erg opgelucht en dankbaar voor zoveel lieve mensen die hebben meegedacht en meegeleefd. ❤️

      Geliked door 1 persoon

      1. Ooh wat een fantastisch nieuw. Ben zo blij voor je. Gisteren schoot het even door me heen als Bea er maar niet onderdoor gaat. Vreselijk vond ik het om te lezen hoe het ervoor stond bij jullie.
       Ik ben heel erg blij voor jullie. Het klinkt raar maar geniet van elkaar zoveel als het kan. We weten totaal niet waar dit naartoe zal gaan. Knuffel Xxxxxxx 💋💋💋💋

       Like

       1. Mijn grootste angst was vooral dat mijn moeder zou ziek worden en dat ik er dan niet meer naartoe kan. Die verhalen over mensen die alleen sterven in Italië. De familie die geen afscheid kon nemen… dat moet verschrikkelijk zijn. Je moet weten dat mijn 97-jarige moeder toch best broos is. We moeten realistisch zijn. Ik ben heel bang voor haar, maar ben wel heel blij dat ik nu naar haar toe kan. Ook al is het dan helemaal ingepakt met masker, handschoenen, en op afstand…

        Geliked door 1 persoon

        1. Dat begrijp ik heel goed. Mijn grootste angst is dag onze dochter ziek zou worden. Het is onmogelijk om bij haar te komen. Bovendien zou ze quarantaine moeten, voor iemand die totaal afhankelijk van de buitenwereld is een complete ramp.
         Eigenlijk zijn de overeenkomsten groot wat dat betreft met jouw moeder, tel daar haar leeftijd bovenop en ik zou ook helemaal in de stress schieten.
         Gelukkig mag je gaan. 💪💪💋💋💋💋

         Geliked door 2 people

         1. Ook voor jullie is het vreselijk om zo afgesloten te zitten van je dochter. Proberen niet te negatief te denken, en hopelijk went Whatsapp voor haar?

          Like

      2. Heeeeerlijk Bea! Dat is ontzettend goed nieuws. Ik lees de kreet om hulp in je vorige reactie, het is nu geen moment om je moeder te moeten missen. En voor haar ook vreselijk. Ik ben samen met jou zoooo blij vandaag!

       Geliked door 1 persoon

        1. Ik hoop het allerbeste voor jullie dochter. Dat is een heel grote zorg. We mogen er niet van uitgaan dat ze doodziek worden. Het gevaar is zo groot voor ouderen en zwakkeren en dat maakt het zo beangstigend als je dan niet bij die persoon kan of mag. Hou de moed erin. Lieve groet ❤️

         Like

 14. wat een heerlijk schrijven
  ook al trok ik het ff in twijvel
  ik leef totaal andere tijden sinds mijn pensioen
  en nu moet ik dat nog eens doen
  en geloof me , ik ben er van uit mijn doen 😦

  Like

 15. Ja, het is raar. Voorlopig heb ik nog niet echt problemen om mezelf bezig te houden. Het is voor iedereen een uitdaging. En ik kan maar hopen dat het snel overgaat. Veel sterkte.

  Like

 16. Ook ik moet soms denken welke dag het is. Alle dagen zijn hetzelfde. Wat huishoudelijke taken (ik heb zelfs de ramen gewassen vandaag!), boodschappen, ’s middags een ritje met de fiets of een wandeling. Gelukkig dat het nog mooi weer is en we nog buiten mogen.

  Like

 17. Ik heb altijd een vaste structuur, maar daar kan gemakkelijk van afgeweken worden… !
  Vereenzamen doen we (ik!) sowieso, helaas…
  En elke avond, voor ’t slapengaan, wordt er een kalanderblaadje afgescheurd. ’s Morgens weet ik dan tenminste welke dag het is…
  Lie(f)s.

  Like

 18. Welke dag zijn we, inderdaad, ik moet soms ook diep nadenken. Mijn wederhelft gaat nog werken, dat houdt er wat meer structuur in, gelukkig.
  Kan me goed voorstellen dat het er diep inhakt als het zo dichterbij komt… brrrr.

  Like

Reacties zijn gesloten.