Wonderlijke kunst

Neen, een kunstkenner ben ik niet, maar de nieuwe tentoonstelling in MSK Gent “Van Eyck. Een optische revolutie” kan me wel boeien, de gratis kaarten helpen de eventuele laatste twijfel smelten als sneeuw voor de zon. Want het mag gezegd worden, ze zijn niet goedkoop!, Jan Van Eyck was natuurlijk ook een groooot man.

Met manlief vertrek je altijd goed intijds, deze schrijfster  heeft het soms wat lastiger met nog een laatste ditje of een snel datje. Ik weet en besef, mea culpa.
Gelukkig helpt de liefde verdragen.
Twintig minuten later zitten we vast in een – volgens de radio- zware file, een ongeluk op de E 19. Beetje bij heel erg beetje schuiven we op.
Manlief blijft kalm, maar na 42 trouwjaren voel je elkaar woordeloos aan.

Rustig  begin ik te tokkelen, de app zal ons uit de nood redden. Maar ook hierin verschillen we, hij vertrouwt enkel op kaarten, ik ben de ‘digitale expert’. Na een half uur stapvoets rijden, geeft wijze Waze de raad om de volgende afslag te nemen, de blauwe lijn zal de weg tonen. Enthousiast geef ik de info door aan man, dé oplossing in zicht. Maar zijn wantrouwen blijft, een mens verandert niet in één seconde.
‘Ik ken deze weg niet’ .
‘Geen probleem, ik zal uitleggen, stel je voor dat de appstem zou missen’.
Hij blijft achterdochtig.
‘Zo’n omweg is geen doen’.
‘Neen toch niet, het gaat maar om een kleine omleiding, parallel aan de autostrade en na het ongeluk komen we er zo weer op, maar kies jij maar’.
Oef, de woorden zijn eruit, er volgt een ijzige stilte…… tot we de afslag bereiken en hij onverwacht toch naar rechts zwenkt. Klassieke disputen ivm het vroegere kaartlezen dwalen door mijn geheugen, ik geef toe, ik ken weinig verschil  tussen links en rechts, maar….. een blauwe pijl volgen, lukt me écht wel. Verschiet niet van mijn kunnen!

We begeleiden hem samen, de vrouwelijke Wazestem en ik, langs donkere wegen, schaars verlicht, de mooie (?) boerenbuiten, en plots staan we weer veilig op de autoweg. Langzaam komt het gesprek terug op gang, dat manoeuvre is alvast overwonnen.

Van Eyck maakt veel goed, met dank aan de man.
Stemmig, mooi, de audiofoon brengt ons met klassieke muziek in romantische sferen en een zachte mannenstem vertelt over hoe de schilder vernieuwend was voor zijn tijd, over de vele merkbare details, over de intense kleuren, over dieptewerking, over de 70 verschillende boomsoorten en planten op het Lam Gods, haarfijn weergegeven, waarbij hij “het zicht van God” wil beklemtonen.
Overal staan bankjes, om weg te dromen, te genieten, te leren begrijpen, en bewonderen.
De lange gewaden golven naturel, schaduwen liggen altijd correct tot in de kleinste details. Zijn werken geven een optische revolutie weer.
Het kleine 20-bij-30-cm-pareltje wil ik graag thuis een prominente plaats geven, de wijze man, over de boeken gebogen, in een oud keukentje, waar elk element een bijzonderheid wordt.  Het zit veilig achter glas, helaas…..

Met het rijk geïllustreerde boek rijden we huiswaarts. Een mooi aandenken, ons gegeven.
En ja, I love this man.
Who?
The painter and my husband.

wp-15817851173456058767903620329602.jpg
Een must see in Gent!

44 gedachten over “Wonderlijke kunst

 1. Bij de reactie van Schrijfsels moest ik even grinniken: ‘Mijn man en ik hebben nooit ruzie, behalve in de auto’. Zo gaat het hier ook wel, sinds we geen navigatie meer hebben en manlief blindvaart op mijn woorden en ik de kaart dan nog wel eens anders interpreteer dan bedoeld… aiai. Je hebt het mooi beschreven, zoals altijd, ook het genieten van de tentoonstelling… (ik ben een cultuurbarbaar – sorry!)

  Geliked door 1 persoon

 2. Leuk om lezen. Mijn man was ook niet vatbaar voor het digitale en, dikwijls reden we verkeerd of misten we een afslag.. Ik maar wijselijk zwijgen want ik kon er toch niks meer aan veranderen. Eén keer rede we liefst 150km om in Duits

  Like

  1. ai tekst was gaan lopen … Duitsland om op de bestemming te geraken. Van Freudenstadt naar Echternach op een belangrijks verkeerswisselaar een afslag gemist!
   Ik had geen gratis ticket maar met de trein aan 7.20 euro geraakte ik er toch redelijk goedkoop want geen benzine verbruik en geen parkeergeld! 🙂
   Ja die audiofoon gaf zeer goede uitleg en de zwarte knoppen werkten ook prima wanneer je bij een bepaald schilderij meer duiding wilde.
   Ik heb vele jaren geleden het geluk gehad het Lam Gods te mogen aanschouwen in de St Baafskerk en uitleg heb gekregen van de hulpbisschop( op dat ogenblik wist ik niet dat het de hulpbisschop was) Die had gezien dat mijn oudste zoon (toen amper 20 jaar oud) zo erg geïnteresseerd was dat hij nader kwam en ons een persoonlijke uitleg gaf. (stoefstoef 😉 )

   Like

   1. Dan kon je nu niet meer zoveel bijleren, vermoed ik, over het Lam Gods. Er waren nog veel andere schilderij ook. Sommige vond ik prachtig.
    Wij rijden nog niet ‘senior’ met de trein, daarvoor moet je 65 zijn en dan gaan we er zeker van genieten!

    Geliked door 1 persoon

 3. Wij hebben destijds veel zulke ritten gemaakt die eindigden in discussie welke afslag wel of niet. Ik ben ook geen kunstkenner maar geniet toch van bepaalde musea bezoeken.

  Like

 4. IK zou er ook wel graag eens naartoe gaan! Mijn man is niet zo kunst en museum-minded, maar misschien heeft mijn dochter wel een gaatje om eens samen te gaan.

  Like

   1. Ik moet echt tijd maken voor zo’n dingen, zelfs voor dat luisteren. Mijn normale ikke zou daar doorcrossen en zeggen, mooi, ik heb het gezien. Ik kan nog veel leren aan u!

    Geliked door 1 persoon

 5. Leuk om te lezen (over de omleiding) en over de tentoonstelling. Maar ook AUW want ook deze tentoonstelling zal ik missen. SNIK.

  Like

 6. Van Eyck! Samen met kunstbroeders als Van der Goes, Bouts, Massijs en natuurlijk de ontzaglijk Van der Weyden behoort hij tot de grootsten. Of het me voor de 30ste april lukt om nog in Gent te komen weet ik niet. Maar daarna zal Het Lam ongetwijfeld terugkeren naar de Sint Baafs. Ik heb er al foto’s van gezien. Het Lam met een mensengezicht. Enneh… het klopt. Na zoveel tientallen gezamenlijke jaren voel je elkaar volledig aan. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja dan gaat het Lam terug verhuizen. Ze restaureren nog.
   In de kerk staan enkel de panelen. Op de tentoonstelling zijn meerdere schilderijen.
   Fijn, die herkenning van ‘samen onderweg’😉

   Geliked door 1 persoon

 7. Ook ik zou mezelf niet als kunstkenner afficheren, maar met gezamenlijke autoritten al dan niet over bekende wegen heb ik wel ervaring. En die heb je hier weer erg mooi en beeldend weten te beschrijven.

  Like

 8. samen kwamen jullie aan op de bestemming
  hoe , dat maakt niet meer uit
  het genieten kon beginnen , en dat is precies wat jullie deden

  Like

 9. Zo heeft ieder huwelijk z.n eigen “rolverdeling”. Hier ben. en was, ik altijd degene die staat te wachten tot manlief ook zover is. Geografisch was hij beter maar met routeplanner is weer mijn ding, net als bij jou.
  Grappig, ik zie nét op Tv een reclame voor die tentoonstelling. Staat (of hangt) “het Lam Gods” niet in de prachtige St, Baafs ( of zoiets) in Gent? Herinner me die prachtige kathedraal als de mooiste die ik ooit zag.

  Like

  1. Ja normaal staat ze in st Baafs. Nu zijn de panelen overgebracht naar de tentoonstelling. Tijdelijk dus. Er staat nog een replica in de kerk, dacht ik.

   Met wat uitleg zijn die panelen echt wel prachtig om te ontdekken. Dan let je meer op de details.

   Like

 10. Hij het papier, ik het digitale. Zo was het bij ons ook maar de man wil mij nog wel eens volgen op dat gebied en ja als hij begint weet hij in een mum van tijd er meer van af dan ik. Dat is dan ook weer handig.
  De tentoonstelling is om te onthouden. Wie weet. Het seizoen breekt weer aan.

  Geliked door 1 persoon

 11. Veel herkenbaars in je verhaal … hij altijd veel te vroeg, ik net op tijd of ietske te laat … hij de man van het papier, ik de digitale … Het is natuurlijk heel vervelend als je in een file zit en een time-slot hebt, dan zou ik zelf toch ook beginnen panikeren.
  Fijn dat jullie het de moeite vonden. Ik ben niet zo’n oude meesters fan.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.