Geslaagd

Vandaag doet hij zijn jaarlijks examen.

Fris gewassen, met dank aan de vele regen van de laatste dagen, ga ik hem begeleiden, hij heeft nog even een detailstudie bij de man in grijze kiel . De afstand bedraagt amper twee kilometer, ik besluit geduldig te wachten. Met de belofte dat ik zal verwittigd worden indien ik hem terug kan oppikken, installeer ik me in de nieuwe gezellige zeteltjes boven, lekker warm, onmiddellijk wordt me een (gratis!) drankje aangeboden. De grote keuze aan koffiekoekjes maakt het extra lekker. Overal rondom me wachten mede-geduldigen, vaak verscholen achter de laptop om geen tijd te verliezen.

wp-15803084551112431517782588288761.jpg
Ik heb wél tijd, en verdwijn achter de krant, die ik breed open spreid, sorry, ik heb nu eenmaal twee zitplaatsen nodig….  Hij blijft weg, ik wacht, en wacht, en wacht.
Het dagblad is al driemaal doorploegd, dan maar de smartphone boven halen en ijverig tokkelen, zo lijk ook ik naarstig aan het werk.

Eindelijk word ik opgebeld, fier als een nieuwe gieter wacht hij me op. Voor de uitslag moeten we nog  verder doorrijden, ik blijf hem trouw, we hebben het goed samen.

Daar aangekomen wacht weer een lange rij. Deze keer blijven we in elkaars gezelschap, en meter voor meter schuiven we dichterbij. Boek in de aanslag, je kan moeilijk blijven gluren naar de medeschuivers.

Hij komt aan de beurt. Galante mannen onderzoeken, kijken, keuren, doen zelfs gemoedelijk een grappig praatje met me.
Waar is de tijd dat dat ik fluitjes of licht sexy opmerkingen hoorde te trotseren?
The times they are a’changing, zegt den Bob.
Of….. speelt mijn leeftijd hier een zekere rol?
Ik gok op allebei, om mezelf een te grote ontgoocheling  te besparen.

Hoera, hij is geslaagd, met onderscheiding, hij krijgt het op een kersvers blaadje gepresenteerd. Nog even dat diploma afrekenen, want dat papiertje is duidelijk geld waard. Glunderend rijd ik hem huiswaarts, hij mag weer een jaartje mee-bollen.

wp-15803102263906737133814435878642.jpg

36 gedachten over “Geslaagd

 1. Poehee … dat is een pak van mijn hart. Ik zat tijdens het lezen allerlei examens en keuringen af te vinken. Kortom: het duurde even voordat het kwartje was gevallen. Eind goed al goed, van harte gefeliciteerd! 🙂

  Like

 2. Tot op het laatst hield je me in het duister wie nou de gelukkige was (-:
  Fijn dat-ie weer een jaar mee kan. Ik wens je veel veilige kilometers!

  Like

 3. Gefeliciteerd , en gelukkig geen herexamen wat dat kost meestal een hoop extra. Goed verhaal, het bleef héél lang duister wie jouw vriend dan wel was;-)

  Like

  1. Dat was de bedoeling 🙂
   Inderdaad, een herexamen vraagt veel extra tijd én centen. Blijkbaar hebben jullie in Nederland een veel eenvoudiger systeem, las ik hier in de reacties. Als we ooit, wie weet….. OOIT? een regering hebben, kunnen ze er nog iets van leren.

   Like

 4. Gratis koffie, en koekjes, waar is die keuring bij julie met al dat lekkers in de aanbieding? 😉
  Ik maak heden ten dage altijd een online afspraak. Heb daardoor nog nooit moeten wachten. Zalig. Maar gelukkig weet jij van wachten een leuk moment te maken. Dat doe ik ook als ik niet anders kan.

  Like

  1. Neen hoor, die koffie en koekje waren in de garage, waar ik altijd eerst een onderhoud laat doen, om meer kans te maken op slagen 🙂
   Mijn logje is toch niet zo duidelijk…. Mea culpa.
   Wel dubbel wachten, maar als je daarvan ‘geniet’ valt het best wel mee.

   Like

 5. Dat heb je heel mooi verwoord. Blij dat ik niet meer naar de keuring moet in België. In NL doet de garagist dat. De garages worden steekproefsgewijze gecontroleerd op hun keuringen. Een stuk eenvoudiger en minder stressvol.

  Geliked door 1 persoon

   1. Dat ben ik met je eens. We plakken er wel altijd een onderhoudsbeurtje aan vast. Hoewel we niet veel rijden. Het voordeel is: hij doet het altijd. (afkloppen 🙂 )Dat is dan wel weer prettig.

    Like

    1. Ja dat doe ik ook altijd eerst. (vandaar dat koffietje 🙂 ) En ondanks dit, was ik vorig jaar niet geslaagd, en moest ik terug een half dagje garage én schouwing inlassen. Toen was ik echt boos!
     Dus een garantie is het niet noodzakelijk…. hier toch niet….
     Nu ben ik geslaagd, ik had me nochtans voorbereid.

     Geliked door 1 persoon

  1. Dat begrijp ik Karel, de APK keuring in België gebeurt niet in de garage zoals in NL, maar wel in een keuringscentrum. Het is hele onderneming met vaak lange wachttijden (aanschuiven) – en altijd spannend of hij wel wordt goedgekeurd. Zoniet moet je nogmaals terug en nogmaals betalen voor de keuring.

   Geliked door 2 people

   1. Matroos gaf reeds de uitleg, Karel. Ik wist niet dat het in Nederland zo simpel is? Hier zorgt het toch altijd voor wat spanning. Ik rijd altijd eerst langs de garage voor nazicht (vandaar die koffie), en dan direct naar de schouwing.
    Vorig jaar was ik er, ondanks de beurt die hij kreeg in de garage, toch niet door, en moest ik dus twee keer betalen. Dat is echt balen dan! Zowel qua tijdverlies als qua geld.

    Geliked door 1 persoon

    1. ja Matroos weet daar natuurlijk ook alles van , de Kapitein niet die doet het in NL 🙂
     ja hun hoofddoel is zijn natuurlijk de centen , hebben ze liever zelf dan dat ze het de garage gunnen , toch

     Like

Reacties zijn gesloten.