Ons Brugs dagje

Het gebeurt maximum  één keer in een mensenleven, een marathon aan getrouwde jaren achter ons. Putje winter besloten we eind jaren 70 de stap te wagen, het jaarlijks herbeleven gebeurt nog steeds putje winter, jawel, tussen de vele andere feesten door.

Vriendin is melanoompatiënt, ze kende vreselijke jaren in het verleden, nu is ze al enige tijd stabiel, de immuuntherapie doet wonderen. Samen met haar man en lotgenoten hebben ze de website op poten gezet, https://www.melanoompunt.be .
Geregeld worden ontmoetingsplaatsen en -activiteiten georganiseerd, waaronder de wandelzoektocht in hartje Brugge, mei 2019. Ze delen met ons.

Op ‘onze’ dag willen we ontdekken, smaken, herkennen en beleven. De papieren wandeltocht in handen, flink gewapend tegen de koude in warme handschoenen, die  niet altijd handig blijken…

We kiezen – ecologisch!- voor de bomvolle trein, waar het moeilijk een plaatsje vinden wordt. Die brengt ons in één ruk naar Brugge, waar drommen mensen uitstappen en in colonne richting centrum stappen.
Hellllllllllp, ik moet even op zoek naar ademruimte en neem afstand.
Rustig ontdekken is de boodschap, ik lees straatpoëzie in prachtig Cortenstaal, de poort tussen hier en daar.

Het kunstwerk komt uit de gouden handen van de kalligraaf Brodi Neuenschwander.

wp-15777209364913451403749112648853.jpg

 

 

“Van wat voorbij is, hoor je de slag
in het water en van de spatten
blijft alleen de spot
die het leven drijft
Het water is weer rustig
Het vergeet zo vlug
zijn rimpels”
(Armand van Assche)

 

 

 

 

 

 

We komen aan bij het Minnewater, het is er al aardig druk is, maar het blijft een romantische plaats, hoe kan het ook anders…..
Ook het begijnhof, waar zes échte stokoude begijntjes net naar de kerk gaan om  klokken te luiden en teksten te ‘prevelen’, nodigt uit tot stilzwijgende verwondering.
De kerk was de lievelingsplek van mijn moeder, ik omarm haar met een brandend kaarsje.

Via het Minnewaterpark bereiken we het Colettijnenhof, een woonwijk gebouwd op de grond van een voormalig klooster van de Arme Klaren. Er staan 27 prachtige,witte huizen. Het moet er héérlijk wonen zijn, rustig vlak bij de bruisende stad.

wp-15777210151093276356577693637638.jpg

Op het vroegere kloosterdomein van de Rode Nonnen (met dieprood habijt) situeren zich nu 32 woningen en 72 studentenkamers, het prestigieuze bouwproject de Wispeltuin, een eigentijds woonproject, in heel aparte stijl. Bijna 4 jaar geleden ging 7 jaar voorbereiding onverwacht in  vlammen op, een paar maand voor de deuren zouden open gaan…  Nu is het bewoond, maar heel veel luiken zijn dicht, waardoor het geheel een beetje donker oogt.  De zon schittert haar winterse stralen op het houten, unieke geheel.
Ik kijk rond, en rond en rond, maar ontmoet niemand… jammer….

wp-15777210540088684866329445788541.jpg

Godshuis Hertsberge 1683. In het verleden was het godshuis een huis voor arme mensen, gebouwd door het rijker evenbeeld. Het beluik bestaat nu uit zeven kleine huisjes , bestemd voor weduwen. Klein, maar fijn, en wellicht gezellig. De tuin is voor gemeenschappelijk gebruik.
Ik lees de herdenkingsplaat ” Je staat verbaasd dat er zoveel mooie woorden zijn“.

wp-157772108137743338126892520432.jpg

We volgen het kronkelende Groeninge, over de Eekhoutrei.
Op de kusjes-Bonifaciusbrug krijgen we de opdracht een knappe persoon te kussen en een fotootje te nemen als bewijs. We kiezen voor elkaar, manlief en ik, bij gebrek aan knapper iemand. En het bewijs staat op die geheime selfie.

Langs Guido Gezelle en ’t Schrijverke, het bisschopshuis bereiken we het indrukwekkende Sint-Jans-hospitaal. Een kruid in de tuin deelt zijn naam met de patroonheilige. Een mooi bewaarde site, waar het heerlijk kuieren is.
Luc Vanlaere speelt er een stemmig harpconcert en geeft uitleg over de vele instrumenten. ZEN ZEn Zen zen….

wp-15777211145621816122878144381838.jpg

Tenslotte nog even binnen wippen in de historische brouwerij De Halve Maan, waar de terrasjes vol zitten met flink ingeduffelde jassen en sjaals, het nieuwste alcoholvrije bier kreeg de ludieke naam  ‘Sportzot’. Maar toch zie ik op de tafeltjes vooral straffe Hendriks en Brugse Zotten.

In de patisserie De Tavernier wacht ons een carpe diem, de ‘opoffering’ is niet groot. . Een aangename babbel met twee Brugse dames naast ons, we begrijpen niet alles-spreken ze een andere taal? 🙂 – werkt verrijkend.

wp-15777211420509202509664953525580.jpg

Nog even licht-rijk genieten vooraleer de tjokvolle trein weer ons zweet opeist.

Brugge, die scone, heeeeel erg de moeite, jammer dat niet enkel wij dit beseffen…

 

 

46 gedachten over “Ons Brugs dagje

 1. Gefeliciteerd Lieve. Ik ben twee maal naar Brugge geweest. De eeerste keer met zuslief, vooral de kameren en het huis van Guido Gezelle intens beleefd. De tweede keer met mijn mmeisjes. Heerlijk ontbijtje gegeten en ernstig kou geleden. Iets engs, met enge beelden in een torentje bij een brug. De herinneringen zijn om te koesteren. ❤

  Like

 2. Het lot van meer mooie stadjes, het is echt lastig een minder drukke dag te vinden. En tja, die trouwdag is natuurlijk niet zomaar even te veranderen, van harte Gefeliciteerd.

  Like

  1. Wat volk maakt een stad wel gezellig. Maar over de koppen lopen is nooit fijn, inderdaad het lot van mooie plaatsjes die we met zijn allen willen genieten

   Like

 3. Van harte met jullie huwelijksverjaardag. Geen betere stad dan Bruge om het te vieren.
  Luc VanLeare is er ook nog steeds zie ik. Heerlijk om daar een possje te zitten na een dag wandelen lanfs hofjes kerken e.d.

  Geliked door 1 persoon

 4. Altijd interessant om ‘mijn’ Brugge eens te lezen uit de pen van een ‘binnenlandse toerist’. Je hebt er de mooie plekjes uitgekozen. Het gedicht in de tuinpoort van ons oude Sint Jansziekenhuis (waar ik bij mijn wandelingen altijd eens stilsta om het rustig te lezen), het Begijnhof met zijn super gevaarlijke kasseien maar prachtige huisjes, de Katelijnestraat en zijn omgeving. Heel mooi, L

  Like

  1. Inderdaad de vele kasseien hebben me wel geërgerd 😉. Maar ‘jouw’ Brugge is schitterend. Kan je het eens vrij houden voor mij alleen?

   Like

 5. Van harte proficiat met de trouwdag! Brugge is prachtig, hoewel veel van onze vrienden hun neus ervoor ophalen: te druk, te toeristisch, te commercieel. Allemaal waar, maar ik herinner me een van de weekjes in de stad toen er een straatfeest was in het buurtje waar we logeerden. De gemoedelijkheid, het kalme plezier, de wonderlijke uitstallingen en de taal… Nog steeds spreken we vol liefde over ‘Braghhh’, en ik heb stiekempjes gekeken of er niet ergens een huisje voor ons te koop is. 🙂

  Like

  1. Dank je.
   OH ik heb ook stiekem gekeken én veel ontdekt. Maar of het betaalbaar is???
   Wij deden nu ook rustiger buurten en daar was het echt fijn wandelen. Bruhhe die scone😉

   Geliked door 1 persoon

 6. Gefeliciteerd met jullie trouwdag!
  Ik ben nog nooit in Brugge geweest. Telkens kwam er iets tussen…
  Het lijkt me heerlijk daar rond te kuieren. Vooral in de hofjes. De foto (en tekst) van de poort is een pláátje.
  Lieve groet

  Like

 7. Brugge is prachtig, maar de hoeveelheid mensenmaat het minder mooi. Inmiddels is dat niet alleen in Brugge een probleem. Gent vind ik als stad nog bruisende. Fijne jaarwisseling!

  Like

 8. Ja Brugge is mooi hé. En het was in Oostende gisteren ook op de koppel lopen. Gelukkig gaan wij vroeg zodat we bij de grote drukte al terug naar huis kunnen. Heel mooi relaas van een prachtige dag!

  Like

 9. Mooie rondleiding in Brugge breng je ons hier.
  Ik krijg zin om weer eens die stad een bezoekje te brengen.
  Proficiat met jullie huwelijksverjaardag.

  Like

 10. van harte met jullie huwelijksfeest
  een mooi verslag van het mooie Brugge
  ik had ook gekozen voor de Brugze Zot 🙂

  ik ben 3x aan huidkanker geholpen , niet kwaadaardig gelukkig

  mooi verhaaltje over de oma’s hé 🙂 laat het je kleinkinderen eens lezen
  en vraag hen of het zo is 🙂
  fijne avond groet

  Like

 11. Wat een sfeervol stukje. Ook van harte gefeliciteerd met jullie huwelijksverjaardag!
  Brugge is zo mooi, zeker in de winter. Het is van hier maar een half uurtje rijden, maar ik vrees ook steeds de drukte in Brugge…

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je.

   Ik denk dat een regenachtige weekdag in Brugge rustiger is 🙂
   Paraplu, botten, gele jekker, en het lukt wel.
   Maar…. Brugge met zon is zoveel lieflijker!

   Geliked door 1 persoon

 12. Mooi en ook een beetje nostalgie. Tijdens mijn leraren-opleiding (Nederlands / Geschiedenis) eind 70’er jaren ben ik dikwijls in Brugge geweest. Oa als gids met schoolklassen en collega-studenten. In 2017 kwam ik er weer. Buikje, grijze haren en veel (details) vergeten maar nu met mijn Afrikaanse vrouw die jarig was. Dus een herontdekking van de stad aan het Minnewater.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dan ken je de plek nog op je duimpje?
   Een fijn verjaardagscadeau voor je vrouw! Het is er zo romantisch mooi, en in deze kersttijd dubbel.

   Like

Reacties zijn gesloten.