De gave van het woord

Langs 851,32 meter bos- en weilandwegel keer ik terug uit de bib.
De plaatselijke bib met gezellige leeshoek en felgroene zeteltjes, haar grote broer ligt 5 km verder, de keuze is er veel ruimer, het leeshoekjes minder huiselijk.
Ik ben boekenfan.

Onderweg flits ik snel dit plaatje. Laatste getuigen van een stralende dag.

wp-15766836885614347419575663455079.jpg

De titel van dit logje heb ik gestolen van, of beter ontleend aan de woorden van Inge Schelstraete in de krant van 17 december. Het draait om etiquetteregels bij een boek als kerstcadeau. En laat dit nu nét ons lumineus idee zijn voor de kleinkinderen bij het einde van het jaar….. Ze zijn zich  ‘van geen kwaad’ bewust, lezen hier nog niet mee, de presentjes wachten vol ongeduld. Fijn snuisteren in boeken, weg van scherm en TV, ik smaakte het vroeger reeds, en lectuur blijft een constante in mijn leven, zolang tijdsgebrek geen spelbreker is.

In een ideale wereld zijn boeken van de persoonlijkste cadeaus die er zijn, geschenken die de ontvanger het warme gevoel bezorgen dat jij hem of haar helemaal kent
Of wij die ideale wereld kunnen benaderen? De aap komt pas volgende week uit de mouw. En dan nog zowel letterlijk als figuurlijk, meer info kan ik hier nog niet lossen 🙂

Dring kinderen geen boeken op ‘omdat lezen zo goed voor hen is’, dat kan een averechts effect hebben. Je moet mensen verleiden tot lezen, dan ontdekken ze wel wat er zo plezierig aan is. Dat vereist het juiste boek
Uiteraard kozen wij het juiste boek en maakten wij blijkbaar nu reeds de kapitale fout om bij élke aankoop (waar trouwens veel zoekwerk én energie werd in gestoken!) te denken dat lezen goed is voor hen….

De regel van  professor en auteur Gekoski is : schrijf niets in het boek dat je cadeau doet, tenzij jij de auteur bent. (Ik denk het niet). Een derde van de kerstcadeaus belandt toch bij iemand anders of de kringloopwinkel. (Doet me er aan te denken dat ik in de loop van januari daar zeker eens moet binnen springen! Alvast cadeautjes kopen voor eind 2020!) Het maakt niet uit hoe dol je bent op die persoon, je beschadigt het boek
Oeps, de zoveelste zware fout…. De geschreven woorden vegen zich niet meer uit. Gelukkig lees ik even verder dat daarover te discussïeren valt en dat een persoonlijk woordje misschien juist een meerwaarde kan betekenen. Ik doe mijn best daar stellig in te geloven.

Probeer een beetje origineel te zijn (laaaaang gezocht én gevonden…… dénk ik ….)…. 80% koopt dezelfde kookboeken (oef wij niet)… Geef geen dieetboeken (geen haar op ons hoofd heeft hieraan gedacht voor het kleine grut). Geen zelfhulpboeken. (voorlopig kunnen ze gelukkig nog zonder) Of andere boeken die als verdoken kritiek kunnen worden beschouwd.  Na drie glazen champagne (drinken ze nog niet, oef!) kan dat leiden tot scènes die ver afstaan van vrede op aarde aan alle mensen van goede wil.

De cursief geschreven  woorden én de titel komen uit de mond van I Schelstraete.

42 gedachten over “De gave van het woord

 1. niet eenvoudig om een boek te schenken..
  voor jonge kinderen valt dat wel mee…
  het is niet omdat je interesse hebt voor een bepaald onderwerp, dat je er ook boeken gaat over lezen

  groeten

  Like

 2. Mooi cadeau. Mooie kinderboeken hebben iets (en vaak ook nog afbeeldingen). Bij de boeken die meegingen met de emigratie, zitten toch een aantal kinderboeken. Heerlijk ook die we ooit kregen van mijn overgrootmoeder, met tekst. (Nu ga ik het boek toch weer even pakken 🙂 , de sprookjes van Grimm). fijne kerst met uitpakken alvast, groetjes, Hanneke

  Like

 3. Samen lezen is heerlijk en met kleinkinderen zal dat zeker zo zijn.
  Hier worden meest tijdschriften en kranten verslonden maar een boek ligt altijd klaar om opgepakt te worden.

  Like

 4. “Wie boeken leest, leeft dubbel.”
  Ik vind dat zo’n prachtige spreuk.
  Je zou eigenlijk tijd moeten kunnen kopen als je een boek koopt (-:
  Mijn dochter is net zo’n lezer als ik. We delen (titels van) boeken. We kunnen ons er helemaal in verliezen. Wel in een echt boek, hè? Zo ene van papier!

  Like

 5. Onze oudste kleinzoon vindt boeken al vanaf heel jonge leeftijd erg leuk, met de tweede duurde het wat langer, maar die lijkt het virus nu toch ook te pakken. De keuze voor het juiste boek is wel bepalend en lang niet altijd makkelijk.
  Die etiquette om niks in het boek te schrijven is nieuw voor en ik zou ik me er ook lekker niks van aantrekken, 🙂

  Like

 6. Vooral kinderen die pas hebben leren lezen vinden het geweldig om te lezen en dat mag best aangemoedigd worden door ze een boek te geven. Ik kocht kort geleden ook een boek voor Levi’s 7de verjaardag. Daar had ik eigenlijk best iets in kunnen schrijven want een boek van je overgrootouders krijgen overkomt toch niet iedereen;-)

  Like

   1. dat zal inderdaad de tijd leren. Feit is wel dat vrouwen steeds ouder zijn wanneer ze moeder worden en dat telt bij een volgende generatie dubbel. Overgrootouders worden is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. Ik duim voor je want het is me toch leuk!

    Geliked door 1 persoon

 7. Ik koop ook vaak boeken voor Ellie, het stuurt namelijk heel gemakkelijk in een grote enveloppe. Maar ze is dan ook gek op boeken. Ik hoop dat al jullie kleine kadeetjes heel blij zijn met wat onder de kerstboom ligt. Fijne feesten en een jaar vol nieuwe dromen om te verwezenlijken.

  Like

 8. ik las altijd veel , nu nog , maar bijna enkel online 🙂
  kreeg het lezen dan ook met de paplepel ingegeven , mijn vader had veel boeken en las ook graag
  en ik ben het met je eens , schrijf niks in een boek
  fijne avond groet

  Like

 9. Oei…, die aap…
  M’n boekenkast is beperkt. ‘k Lees wel, meestal uit die kleine bibjes, onverwacht leuke/boeiende boeken. ‘k Lees zeker niet zoveel als jij, je weet dat ik ook lees door m’n lensje…
  Lie(f)s.

  Like

 10. Ik vind het juist zo mooi als ik een tweedehands boek tegenkom waar iemand heel vroeger iets in geschreven heeft. Da’s een verhaal in een verhaal!

  Like

Reacties zijn gesloten.