Dilemma

Na een fijne, deugddoende én inspiratievolle vriendinnenbabbelkletsnamiddag, besluit ik de laatste vier km te stappen, fiets aan de hand, want die is nu éénmaal mijn trouwe metgezel. Het klinkt sportief, ontspannend, dé ideale beweging na ettelijke zituren.  Vooral broodnodige spierbewegingen na mijn vieze vuile val van gisteren, simpelweg over twee onnozele trapjes, die ik overigens al jaaaaaren ken….

Ik ben over halfweg, het is donker, de straatverlichting wijst behulpzaam de weg naar huis. De witte bestelwagen stopt 50 meter voor me, hij blijft pinken, niemand stapt uit. Gezwind stap ik voorbij, de bestuurder heeft het raam geopend, wacht me duidelijk op en vraagt vriendelijk:
Heb je fietspech, mevrouw? Ik kan je gewoon thuis brengen, fiets in de koffer’.
‘Neen hoor’, antwoord ik even vriendelijk, ‘ ik wil enkel een andere beweging’.
Prima, ik dacht dat je in de problemen zat’
‘Heel lief van jou, superdikke merci! Ik ben aangenaam verrast’
Byebye, veel plezier nog’
‘Dank je nogmaals’
Ik denk ‘weinigen deden het je voor…’

De voeten stappen ijverig  verder, de radertjes gaan terstond in werking.
Wat als ik écht pech had, mijn fiets loodzwaar moest meeslepen?
Zou ik dan zijn ingestapt?
Ik geloof stellig in het goede van  elke mens, sommigen noemen me naïef. Die man leek 100% betrouwbaar en attent.

Ik kom thuis, aangenaam moe, voldaan na een fijne dag, en weet nog steeds niet in hoeverre je op zo’n sympathiek aanbod kan ingaan?
Jammer toch, niet echt durven vertrouwen op de heerlijk uitgestoken helpende hand….

 

33 gedachten over “Dilemma

 1. Moeilijke. We hebben hier (het stukje NZ waar we wonen) overdag wel een paar maal een lift aangeboden gekregen en zijn daarop ingegaan toen we lopend iets groters probeerden thuis te krijgen. Daar was ik heel blij mee. Maar ik weet niet of dat hetzelfde is. groetjes, Hanneke

  Like

 2. Mijn eerste gedachte is twijfel, net als jij. Waarom zou iedereen altijd het meest verkeerde willen maar als ik alle reacties lees wordt ik toch wat angstig en weet ik het niet meer of ik wel in zou stappen.

  Like

  1. Ik besef eigenlijk nu pas ook , na de reacties, dat van instappen eigenlijk geen sprake zou mogen geweest zijn, terwijl ik bijna zeker weet dat deze man me enkel wilde helpen!

   Like

 3. Ik kan me ook wel voorstellen dat hij het goed meende, maar ik zou er ook voor geen geld in de wereld op ingegaan zijn. Dutroux-trauma zeker? Ik blijf zo ver van bestelwagens als ik kan.

  Like

 4. Als denkbeeldige chauffeur van dit witte bestelbusje zal ik ook een volgende keer mijn hulp aanbieden en begrijpen dat het geweigerd wordt.

  Like

 5. Ik vind het ook een vriendelijk aanbod, maar herken ook je aarzeling. Ik weet ook niet of ik zou zijn ingestapt. Erg eigenlijk…

  Like

 6. Ja, ik weet ;t niet, ik vind het heel lastig.
  Sinds ik al in 1978 tijdens een liftvakantie al eens een oneerbaar voorstel heb gehad, twijfel ik nogal over het meerijden met vreemden. Als vrouw zijnde zou ik me denkelijk zeker tweemaal bedenken.

  Geliked door 1 persoon

  1. Als je objectief rond je kijkt, besef ik dat het de beste oplossing is er niet op in te gaan. Maar ik ben ervan overtuigd dat die man me écht wilde helpen, en dan vind ik het jammer dat mensen die het (wellicht) zo lief bedoelen ook niet kunnen vertrouwd worden.

   Geliked door 1 persoon

  1. Zelf ben ik niet snel bang. Ik heb te (?) vaak het gevoel ‘dat overkomt mij niet’.
   Toch zonde dat mensen die het goed bedoelen hier de dupe van moeten zijn.

   Like

 7. Ik was met geld toe niet ingegaan op dat voorstel…ik zou daar al niet eens gelopen hebben …. maar ja ik ben dan ook absoluut niet in staat tot een objectief oordeel.

  Onze hedendaagse maatschappij is er helaas eentje van veel ellende in tal van bewijzen tegenover het tegenovergestelde … dus tja.
  Better safe then sorry… zeggen de Engelsen.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ja ongetwijfeld. Maar als met deze goedbedoelende meneer zijn er andere goedbedoelende mensen die geen poot aan de grond krijgen omdat de narigheid zoveel malen groter is…. en daarbij de jurisprudentie corrupt en ondermaats is.
    Goed bloedt voor kwaad, helaas maar al te waar.

    Like

 8. Ik zou niet durven instappen, ook al stond mijn band plat en woog mijn fiets loodzwaar. Sterker nog… ik begin al inwendig te panikeren als zo’n bestelwagen naast mij vertraagt… allerlei doemscenario’s wellen dan in mij op. Jammer maar helaas.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.