lang leve Leuven

De Hoge Hoed  speelt een lied voor mij, of beeld ik het me in en hang ik enkel de narcist uit?

20191116_1711416407366435916363996.jpg

 

Zomaar, langs de kant van de weg, de piano op rollers.
Zijn muziek klinkt betoverend mooi, asociaal wurm ik me naar de frontlinie om hem alléén in beeld te krijgen.  Zijn schouders en rug poseren strak. Hij kijkt niet op of om, verdrinkt in het melodische spel .

In Leuven snuiven we pure nostalgie, naar lang vervlogen tijden, intense jaren van vrijheid, blokstress en  niet-en-wel-ware-liefde ontdekken én smaken. We waanden ons  dé grote wereldverbeteraars, toogdiscussies  leken van kapitaal belang en zolang het geen ochtend werd, voelden we ons niet au sérieux genomen.

Op de Oude Markt ontdek ik prachtige authentieke trapgevels.
Vreemd….nooit gezien vroeger??
Leuven genieten vanuit een andere hoek met wisselende ‘wijzere’ look.

Het Groot Begijnhof dateert uit de dertiende eeuw. Vier eeuwen geleden woonden er nog 400 begijnen, nu kuieren we gezapig  door de  hobbelige kasseiensteegjes (ai, mijn moeilijke voeten…)  en pleintjes, doorkruist door snelstromend water.
In 1962 kocht de universiteit het woonerf op onder voorwaarde dat er dringend  gerestaureerd werd. Tegenwoordig wonen er oud-studenten, professoren, buitenlandse onderzoekers. We horen er bitter weinig Nederlands.
De mini-stad in de stad. Serene rust, eenvoud, een fijn hoogtepunt op onze dag.
Sinds 1998 staat het -verdiend- op de lijst van Werelderfgoed van de Unesco.
Eerlijk? We hebben er geld en verplaatsing voor over hebben om daar een vaste stek te bemachtigen. Maar dromen zijn bedrog…. vaak toch….

20191116_145507396697181876859442.jpg
Begijnhof Leuven, een fotogenieke plek

48 reacties op ‘lang leve Leuven

  1. Ik blijf ook wel verknocht aan die prachtige stad. Wat fijn om een zoon te hebben die daar woont. Ik ben hem niet tegengekomen met zijn trompet. Misschien als volgende keer de pianist opschuift?

   Like

 1. Pas geleden las ik op het blog van Willy over Leuven. Of lezen, hij heeft vooral een fotoblog. Al die gebouwen van bijzondere architectuur, het Begijnhof…om te smullen.
  De pianist is zijn benen kwijt (-: Maar die staan natuurlijk op de pedalen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Leuven ken ik niet maar andere Belgische steden die ik wél bezocht geven toch een idee,
  Afstand nemen is altijd de beste manier om met “andere ogen” te kunnen kijken dus waarschijnlijk keek je vroeger inderdaad gewoon langs de trapgeveltjes naar andere dingen.
  Geweldig die pianist, alsof hij een paspop is, omdat de benen vervangen zijn door de poten van de kruk;-)

  Like

     1. Ik val gewoon op leuke dingen;-) foutjes vallen me meestal niet echt op , en zo, reageer ik hoogstens als er daardoor duidelijk iets staat dat verwarring kan scheppen en zo niet bedoelt kan zijn, óf ik moet er iets grappig mee kunnen.

      Geliked door 1 persoon

  1. Ik geniet daar altijd de stille (als er niet teveel toeristen zijn), rustige en nostalgische sfeer, het ruikt er naar vroeger, toen eenvoud en zelf gekozen armoede nog hoog in het vaandel stonden. En het principe van een begijnhof heeft op mij veel meer aantrekkingskracht dan een klooster.

   Geliked door 1 persoon

 3. In Leuven ben ik hééél lang geleden eens geweest werken…sporthal inrichten op de universiteit…van al dat moois hebben we toen niet kunnen genieten….dus blijf ook dromen om er ooit te komen….

  Like

  1. Welkom hier.
   Dromen
   om er ooit te komen
   Zo mooi gerijmd!

   Pas als je er rond wandelt en echt voor je én omhoog kijkt (wat jij misschien enkel in de sporthal moest doen 🙂 ), ontdek je zoveel moois, maar dat zal jij zeker weten, als fotokenner.

   Geliked door 1 persoon

 4. De afgelopen jaren heb ik al heel wat fotogenieke begijnhoven voorbij zien komen op weblogs.
  In Leuven ben ik nog nooit geweest, maar jij hebt er een paar mooie foto’s weten te maken. Zowel je foto van die piano spelende hoe hoed als dat fraaie doorkijkje mogen gezien worden.

  Like

  1. Die Hoed was fascinerend mooi, ik kon het niet nalaten, ondanks de wet van de privacy?!
   Alleen…..kan ik niet om met een echt fototoestel, wat ik blijf als een gemis zien. Dat maakt foto’s zoveel mooier…..
   Wie weet….ooit???

   Geliked door 1 persoon

 5. Leuven is inderdaad een mooie stad. Ik verbaas me altijd over het ‘kantwerk’ van het stadhuis. Zó mooi. Ik sprak vroeger vaak af in Leuven met mijn zus omdat het ongeveer op de helft is tussen onze beide woonplaatsen.

  Like

   1. Net zoals ik in Antwerpen. Het duurde tot buitenlandse kennissen er mij op wezen wat voor mooie gevels de (lelijke) Meir sieren. Pas sinds toen ben ik naar boven beginnen kijken en heb ik ‘mijn’ stad op een andere manier leren kennen.

    Geliked door 1 persoon

 6. Een paar jaar geleden stond hij in Maastricht met zijn piano. Heb hem nog opgeslagen om er wat mee te doen. Hij speelde toen ook al de sterren van de hemel. Maar voor nu moeten we echt nodig naar Leuven.

  Like

 7. Ik vind het begijnhof in Leuven toch wel verre het mooiste begijnhof dat ik tot nu toe gezien heb. Verder vonden wij de stad een fijne sfeer uitstralen en zeker de Kruidtuin met haar mooie orangerie konden wij wel heel erg waarderen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s