Geheugentraining les 6 en stressy happy day

Last but not least trek ik deze ochtend terug naar ons kasteeltje.

Zeg nu zelf, hier kan je toch heel fijn bijleren?

20191010_0952424131472680614600279.jpg

Om het geheugen goed te laten werken zijn aandacht, gemoedsrust en beweging van kapitaal belang.
De gemoedsrust laat vaak sporen na, niet simpel als je soms een vat vol emotie bent.

Er is externe, fysieke beweging, de stappenteller bewijst dat ik niet slecht bezig ben.
Er is interne beweging, de intentie om te leren en te onthouden, vaak de broodnodige eerste stap.
De bedoeling is de grijze massa te laten bewegen. Het brein kent geen verschil tussen werkelijkheid en fantasie. Je kan ‘wandelen in de zetel’, ‘yoga-oefeningen doen in gedachten’, we kunnen ons brein echt  alles wijsmaken.
Toch wel een verwarrende ontdekking.

We oefenen nog even met de methode van Loci, waarbij woorden worden toegekend aan plaatsen in huis. Ik herinner me de student die  vlot 60 cijfers van het getal pi op het bord schreef, zomaar voor de vuist weg, hij was bekend met Loci, ik kon enkel verbaasd toekijken. Na vele jaren kende ik er amper zes….
Bij mij werkt dit niet, blijkbaar heb ik (te?)veel fantasieruimte in het hoofd.

We nemen afscheid, van elkaar en van de lesgever, zie ik her en der een teleurstellende blik?, warme groeten wijzen nogmaals op een fijne groep.

Ik moet spurten, de stad door. “Zelfs de hoeders van de wet kijken minzaam als ik fout parkeer” . Een plaatsje voor de fiets is niet direct voorhanden, paniek overvalt me, ik besef, dé verkeerde emotie.
De eerste trein haal ik nipt, de tweede slaat de deuren parmantig voor mijn neus toe, de derde heeft vertraging, dus moet ik hollen naar de zaal, waar  het grootouderfeest  reeds is gestart. Ik (Chinese vrijwilliger) mag op het podium klimmen, en zal mijn palmboomrol voorbeeldig spelen, stormen en klippen leer ik overwinnen.
Kleinzoon moedigt  aan, handjes klappen uitbundig, fier als een gieter kruipt hij dicht bij oma, ik knuffel  intens, en voel het emotievat vlot overlopen.

Hij heeft een verrassing voor me!
Zelf gemaakt oma!
Zijn werkje weerspiegelt in het glas van de trein, ik geniet dubbeldik.
Het krijgt een ereplaats in huis.
20191024_1916113308563576321011357.jpg

35 gedachten over “Geheugentraining les 6 en stressy happy day

 1. Je zou alleen al voor je plezier naar dat mooie gebouwtje gaan , als je er ook nog iets leert is dat mooi meegenomen. Maar het cadeau van de kleinzoon mag mee naar huis, het krijgt een ereplaats, daar is geen discussie over. en je gaat het natuurlijk ook nooit vergeten, al word je 100.

  Like

 2. Ik heb die methode van Loci een paar keer geprobeerd intussen, maar dat maakt het voor mij nodeloos ingewikkeld. Gewoon doorgaan met mijn eigen manier van ‘beelddenken’ en in alle opzichten in beweging proberen te blijven, lijkt me nog het meest effectief.

  Wat een prachtig knutselwerkje van je kleinzoon, daar kan weer niets tegenop.
  Ik heb gisteren voor het eerst sinds een jaar of vier weer een uitstapje met onze oudste, intussen bijna 14-jarige kleinzoon. Een heel andere fase, maar zeker niet minder mooi en dankbaar. 🙂

  Like

  1. Ik denk dat iedereen zijn eigen tips en trics moet kiezen. Ik denk in beeldverhalen , heb ik nu ontdekt.

   Oei, was het vier jaar geleden dat je je kleinzoon zag? Woont hij niet in het land?

   Geliked door 1 persoon

   1. Nee hoor, we zien elkaar regelmatig. Maar vanaf zijn vijfde jaar maakt we vaak een wandelingetje ergens in de natuur. Omdat ik de laatste jaren veel minder op pad kon ivm gezondheidsproblemen, zijn onze wandelingen er ook bij in geschoten. Het was meteen weer leuk gisteren, en dus hebben we afgesproken om vanaf het voorjaar weer eens wat vaker samen een uitstapje te maken.

    Like

 3. Weet je? Emotie is ook beweging… emotie is ook gheugenwerk… je wilt toch niet dat je geheugen vergeet hoe je je voelde toen je kleinzoon je dat cadeau gaf, een onbetaalbaar iets toch, die gift van emotie, die gift van liefde?!

  Like

  1. overigens… iemand die moeiteloos een regel uit een lief van Clouseau van 30 jaar oud neer kan pennen heeft volgens mij nog geen geheugenproblemen 🙂

   Like

 4. Zoiets moois gemaakt voor Oma, verdient absoluut een ereplaats hoor! Een mooie locatie voor die cursus, met een beetje weemoed afscheid van elkaar genomen?

  Like

 5. Heb nog een paar lesjes in te halen. Ben toch al wat wijzer geworden. En kleinzoon knutzelt zonder enige angst voor geheugenverlies de liefste dingen voor oma inelkaar.

  Like

Reacties zijn gesloten.