Geheugentraining les 5

Laat het alvast een troost zijn (voor de lezers 🙂 ) dat het maar om zes lessen gaat!

Ze mogen voor mij best nog langer duren, we – ja ook ik- zijn een positieve groep, we hebben plezier én leren bij, we zijn een enthousiaste bende, volgens de lesgever onthoud je dan het best.
Dus yes we can! Obama wist het al, lang voor mij.

Er is zij die in het koor zingt, hij die juwelen maakt, hij die vaak bridge speelt, het ultieme geheugenspel waar hij soms faalt, zij die met haar 81 jaar haar uiterste best doet, open en spontaan, hij en zij die als koppel de uitdagingen aangaan, zij die net haar man is verloren maar zich beter voelt onder de contacten, hij die laconiek zegt dat hij niet meer gelooft in sprookjes, zij die mijn vriendin is, hij met droge humor…., zij….., hij…..

Ik gluur door het openstaande raam, vanop mijn bankje, de herfst strooit met goud.

20191017_1002106892968483760146958.jpg
delete de auto en het gebouw, goud weerkaatst in het glas.

Gecharmeerd door dit spektakel, neem ik snel een (paar) verdoken fotootje(s).

Betrapt…..geen hoekstraf, even later kijken we met zijn allen naar het schitterend natuurspel en vertelt de lesgever over het blad dat kleurt, hoe, waar en waarom. Boeiend, ik prent de biologie over fotosynthese en ‘uitzweten’ in het brein, want interesse schept concentratie. We zijn weer bij de les.

We horen algemene geheugentips van aandacht, over tijd naar technieken.
Er zit een aangeboren luiheid in het kind én in de volwassen persoon, wij willen vaak enkel horen, niet leren. Correct, ik ben een levend bewijs. Maar het hoeft ook niet. Nog meer akkoord.

Onthouden lukt beter via associatie, zoals tegengestelden (zwart-wit), onderdelen (vinger-hand), nabijheid (vogel-nest), oorzaak en gevolg, identieke betekenis, en….. ai, de zesde techniek ontglipt me compleet, of waren het er maar vijf?….. draad kwijt…. gat in mijn brein….

Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden, we oefenen via visualisatie, voor mij persoonlijk werkt het verhaal en de fantasie duidelijk beter, hét grote voordeel van gefantaseerde verhaaltjes voor de kleintjes.

De lesgever informeert even kort naar onze bevindingen ivm de lessen, ik hoor 14 positieve verhalen, jong en oud(er) motiveren elkaar, er volgt nog een lange nababbel onder de kleurrijke boom, ‘jammer dat de reeks niet langer duurt’.

27 gedachten over “Geheugentraining les 5

 1. De leuke sfeer in het clubje zal ook zeker meewerken om het geleerde te onthouden,, leuke dingen onthoud je nou eenmaal beter. Bovendien onthouden we tegenwoordig veel dingen makkelijker doordat we bijna overal foto’s van maken, zie de prachtige foto van je uitzicht, die blijft voor eeuwig verbonden aan de sfeer van de les.

  Like

 2. Formeel gesproken is het natuurlijk maar bijvangst, maar je foto is wel erg mooi geworden. Mooi dat iedereen zo tevreden is over die cursus.
  Ik ben vooral een ‘beelddenker’ als het om om het herinneren van bepaalde zaken of gebeurtenissen gaat.

  Like

  1. Jij hebt een geoefend oog voor beelden. Daar getuigen je foto’s van. Vaak sta ik echt versteld van je prachtige foto’s. Zo subtiel, sfeervol en vaak fijn ontroerend.

   Geliked door 1 persoon

 3. Klinkt hartstikke gezellig inderdaad….

  En ja misschien is het jammer dat het afloopt maar anderzijds is dat misschien juist wel een punt van uitdaging voor jou… Volgens mij ben jij slim genoeg om zelf iets te verzinnen om het rijtje van ‘trainingen’ te verlengen… misschien kun je zelfs wel trainingsjuf in blogland worden 🙂

  Like

   1. Oei, ik was weer te snel. Dat ligt aan mijn tempo deze dagen… Afhandelen en doorgaan en weer opnieuw en weer opnieuw…
    De laatste loodjes en dan herfstvakantie!

    Like

    1. Ik herken het hoor. Ooit liep ook ik in die vreselijke ratrace.
     Na de herfstvakantie kreeg ik gewoonlijk een ‘rustiger gevoel’, dat gun ik je heel erg graag.
     Maar eerst nog de laatste zware loodjes doorworstelen. Goede moed, ik leef nog steeds echt mee met het onderwijs en het verdrinken in het (te) vele werk…..

     Like

     1. De vernieuwing van het onderwijs… amai… Ook het systeem van de lerarenstages zijn helemaal veranderd. Dat én een vak dat ik in geen twintig jaar heb gegeven. Ik ben er zoet mee. Uren werk ik aan een lesvoorbereiding want ik moet mij de leerstof nog eigen maken + een mens moet om de tien minuten veranderen van werkvorm, zeker in die ene pittige klas waarin ik kom. Gelukkig heb ik heel fijne collega’s. Helaas gaat mijn vriendin-collega deze week met pensioen. Het doet me wat… ik mis haar nu al…
      Het komt wel goed. Het is gewoon een heel zware start, daar moet ik even door. Ja, het wordt vast wat rustiger na de herfstvakantie. Dat hoop ik toch, maar zeker weten doe je het nooit. Ik sla er mij wel door.
      Nog een fijn weekend!

      Like

      1. Constante vernieuwingen in het onderwijs zorgen telkens voor een zware dobber. Worden de leerlingen er beter van???
       Moet jij nu nog als geroutineerde een nieuw vak geven? Vreemde directie?!
       Bij het ouder worden miste ik ook steeds meer collega’s die op pensioen gingen, tot….ik zelf aan de beurt was.
       Prettig WE. Tijd om te bekomen. In de regen?

       Geliked door 1 persoon

       1. Het nieuwe systeem lijkt op niets. Het zal geen 5 jaar duren of het wordt weer afgevoerd. Het lijkt goed op het mislukte VSO van destijds.
        We zien wel. Misschien een wandelingetje tussen de buien door.

        Geliked door 1 persoon

 4. wat ik leuk vind of mij interesseert onthoud ik beter en vlugger dan iets dat me niet interesseert. Zo zal dat wel bij de meesten zijn. Wel interessante cursus.

  Like

Reacties zijn gesloten.