Oefening baart kunst

Het voor-mezelf-traktaat is verdiend, met veel zin stap ik de boekenwinkel binnen.
Daar waar de meeste mensen op zoek zijn naar het geluk, besluit ik mezelf ‘de kunst van het ongelukkig zijn‘ aan te leren. Voor 20 Euro heb ik het boekje van amper 105 pagina’s in handen, ik lees het op twee avonden uit, hoop wijzer te worden en begrijp dat deze kunst niet altijd simpel is in een mensenleven. En daar ik momenteel in verwoede studiemodus sta…..

Ik ben vurige fan van Dirk De Wachter, hij relativeert, is zachtaardig, kan het goed verwoorden  én heeft humor. Niet onbelangrijk, dat laatste!

Ja, hij is boeiend verteller en schrijver.
Ja, ik ben een meer dan trouwe volger.
Neen, hij zegt niet veel nieuws.
Ja natuurlijk, hij heeft groot gelijk.
Misschien is herhaling broodnodig?
Ja, het onderwerp blijft zijn mantra.
Ja, ik kan hem geen ongelijk geven.
Neen, ik heb niet veel bijgeleerd.

En toch voel ik me hier geroepen zijn woorden letterlijk aan te halen, woorden met een fijne, correcte  gedachtegang. (enkel ….als je hem niet goed kent…..)
Woorden die me treffen, maar reeds (te) verankerd zitten in mijn – ondertussen flink geoefend- brein.

“De mens bestaat in de blik van de ander
Niet iedereen vertrekt vanuit de ideale basis.

Er zijn kinderen die suïcide plegen omdat ze het leven niet aankunnen, zelfs zonder traumatische omstandigheden….. Gelukkig zijn het grote uitzonderingen” 
Mijn bloedeigen zus was die uitzondering….

“Het klopt niet dat je geluk in de hand hebt……want het bestaat uit een hoop onvoorspelbare toevalligheden, chance en malchance”

De kunst van het leven is accepteren dat lastigheden en tekorten bij leven horen, en ze delen met anderen. Als je dat doet, zal verdriet, groot en klein, draaglijker worden”. 
“Verdriet dat ingeslikt is wordt verbittering”
Ik ben goed bezig, ik deel graag.

Vriendschappen verhogen het geluksgevoel aanzienlijk. De Belg heeft gemiddeld vijf goede vrienden, wat een zegen! ……..één op de tien Belgen heeft helemaal geen vriend….

“Verdriet en ongeluk, hoe lastig en moeilijk bespreekbaar ook, zijn toch waardevol. Ze geven aanleiding tot nabijheid, en nabijheid werkt gelukkig-makend’ 
Ik hou van verbinding, die ontstaat bij geluk, maar zeker ook bij on-geluk. Meerdere keren mocht ik waardevolle blijken van mee-leven ontvangen, die helpen wonderlijk.

Grenzen, normen en waarden moeten in de eerste plaats in het gezin worden gecreëerd. Kinderen die geen grenzen worden opgelegd en extreem verwend worden, lijden onder ernstige verwaarlozing. Nooit terecht worden gewezen kan hen later voor grote problemen stellen

We neigen in deze tijden naar een pamperingscultuur waarin alle kinderen fantastisch zijn…. Als Brammetje is blijven zitten, gaan de ouders naar de advocaat om de school aan te klagen. Zouden we niet beter Bram op de vingers tikken en zeggen dat hij niet zijn best heeft gedaan? Vergeef mij deze polemische uitspraak”

We zijn op de aardbol gesmeten, door een reeks toevalligheden. Het enige wat we kunnen doen is er iets zinvols van maken”
“Een beetje ongelukkig kunnen zijn lijkt het eigenlijke talent van het leven”
En ja, ik doe mijn best, met of zonder succes, altijd weer opnieuw.

Hij is een wijs man, ik hou van wijze mannen, herhaling doet goed aan ‘de leeftijd’.
Hij zegt in de Afspraak “Ik blijf consequent. Ik denk dat de kunst van het leven is : de ongelukkigheden, de tegenslagen een plaats te geven“.
Ik ga volmondig akkoord en zoek ijverig naar vrije plaatsjes in mijn brein, dat soms overvol zit.

Veeeeel te lang, deze ‘plagiaatlog’, ik begrijp het perfect als je tussendoor afhaakt. Het is je vergeven.

 

 

 

 

26 gedachten over “Oefening baart kunst

    1. Nog nooit gehoord van de “grote psychiater De Wachter”?
      Blijkbaar blijft hij beperkt tot België, en ik die dacht dat we hier een BWB (bekende wereldburger) hadden? 🙂

      Like

      1. Dat is wel heel toevallig, zie ik net in de TV gids een aankondiging van een radioprogramma van de psychiater Dirk Wachter die in korte tijd een bekendheid geworden is., Dat zou me zonder dit logje natuurlijk nooit opgevallen zijn;-)

        Like

  1. Ik haak absoluut niet af. Mocht iedereen maar meer naar deze wijze man luisteren, de wereld zou er sterk op vooruit gaan. Het is ook goed dat hij in herhaling valt. Goede herhalingen blijven hangen en worden een goede gewoonte.

    Like

    1. Eigenlijk wel tof als je zo pertinent bij jezelf kan blijven, ook al cal je voor de buitenwereld misschien in herhaling.
      Hij heeft veel wijsheid in pacht.

      Geliked door 1 persoon

  2. Ik haak niet af. De man zegt zinnige dingen die iedereen eigenlijk al zou moeten weten. We hadden het er net met jongste nog over. Hij kan dat goed zegt hij, ongelukkig zijn. Maar hij ziet zijn vrienden worstelen ..

    Like

  3. Ik ben heel erg fan van zijn uitspraken! Het leven bestaat immers uit aaneenschakelingen van geluk, verdriet, tegenslag , weer geluk nog meer geluk, een dipje……. en zelfbeklag en perfectionisme zijn daar niet goed voor! Fijna avond Omabaard.

    Like

    1. Ja mag altijd delen Chrissebie. Dat schept verbinding en helpt on-geluk verteren. Zelfbeklag is toegelaten!
      Ik vertaal zijn woorden.

      Like

  4. Absoluut niet te lang. We worden nog een smet onze neus op de feiten gedrukt. Goed ! KNap van hem, fijn van jou, om wat je met ons deelt !
    Lie(f)s.

    Like

Reacties zijn gesloten.