Geheugentraining, les 3

Vooraleer ik riskeer het te vergeten, en zoals beloofd, schrijf ik hier snel de bevindingen neer van de derde les. De tweede les ‘moest’ ik dus spijbelen, een heel fijne vriendenbijeenkomst maakte deze onmogelijk, en… ik heb er géén spijt van, we hebben vele herinneringen opgehaald, en past ook dat niet in dit kader?

“Het negatieve van het geheugen is dat de negatieve herinneringen het beste blijven hangen”. Ik overweeg om af te haken, anderzijds…. ik heb betaald én wil waar voor mijn geld.

We dénken vaak dat we aandachtig zijn, terwijl we eigenlijk het beeld van de werkelijkheid volledig vervormen om het te laten passen in onze leefwereld. We letten niet altijd op, we weten (of denken toch) wat er gaat gebeuren.
Een open houding oefenen, dat blijft de boodschap.

Vaak zitten we gevangen in onzekerheid en een tekort aan zelfvertrouwen, vooral opgebouwd door oordelen van de ander, die op zijn beurt beïnvloed wordt door zijn omgeving.
De mentale toestand van angst om te vergeten helpt vergeten.
Gemoedsrust én rust zijn broodnodig, on-gerustheid een slecht teken.
Mensen zijn verschillend, altijd geweest, emotie en acceptatie zijn tegenpolen. Ik hoor te vaak bij de eerste categorie…

Een test volgt, hebben we een visueel, auditief of een tast-geur-geheugen? Ik herinner me hoe ik vroeger vooral visueel studeerde, ik zag op het examen de (jammer genoeg niet altijd juiste) woorden voor me op de cursuspagina.
Dit blijkt ook uit mijn test, alhoewel…. ik auditief plots beter scoor?
The times, they are a’changing, Bob Dylan wist het al.
’t Kan verkeren, ook Bredero begreep het al.

De lesgever wijst op het belang van meditatie en mindfulness, die duidelijk invloed hebben op de doorbloeding van het brein, de bekabeling in de hersens , de hartslag én vooral het verouderingsproces.
Veelvuldig onderzoek op het brein van boeddhisten en niet-boeddhisten bewijst dit.
Wist ik dat niet al? Waarom lukt het me niet? Te druk bezig vaak? Volgde ik niet ooit -in een vorig leven- acht lessen mindfulness, waar ik verder nog weinig mee deed? Gewoon omdat het dagelijkse leven teveel beslag legt op mijn denken en voelen?

We krijgen huiswerk mee, wie niet waagt, niet wint toch?

MR (neen, geen partijgedoe) en ik laten de zware materie verteren bij een hapje en een drankje.
De veggieschotel en de gezellige nababbel zijn er ‘koek en ei’.
Een no-nonsens-concept waar ik wel van houd.
https://www.groepintro.be/nl/maatwerk/horeca/koek-ei/
“Een h’eerlijke lunch voor een h’eerlijke prijs.”

De nadruk van de lesgever op veel beweging indachtig, stap ik tevoet naar huis, de volle vijf km, fiets aan de hand. Een lieve man vraagt of alles oké is, en ik misschien hulp kan gebruiken bij de reparatie van mijn (perfecte) fiets. Ongelooflijk attent!
Ik glimlach lief terug ‘alles in orde, want ik oefen mijn brein’.

Verlicht kom ik thuis, letterlijk en figuurlijk.

Tipje voor het brein : schrijf het alfabet van z naar a met je niet-dominante hand 🙂

43 gedachten over “Geheugentraining, les 3

 1. Toch maar weer aan het mediteren gaan, dus…
  Bedankt voor het interessante resumé!
  Ik zal proberen het te onthouden 😉

  Like

 2. Nou… mediteren is echt niet mijn ding.. wordt er mega onrustig van.. een puzzelboekje daarentegen. Daar word ik blij van ! En ik denk.. ook goed voor de doorbloeding 🤩

  Geliked door 1 persoon

 3. Met rechts schrijven is bij mij al vrijwel onleesbaar, met links kan nauwelijks slechter zijn maar ik ga het proberen. Toevallig hoorde ik vanmiddag een “prof” vertellen dat ook kauwen erg goed voor de hersenpan is. Die lunch achteraf is dus eigenlijk een verkapte oefening, en nog een leuke ook 😉

  Like

  1. Inderdaad, mijn leerlingen vroegen indertijd of ze mochten kauwgum kauwen tijdens de examens omdat dat stimuleert. Stimerol he😉.
   Ik mag er niet aan denken met al die geluiden erbij..

   Like

 4. Jaren geleden, heb ik een tennisarm gehad, en moest toen alles met links doen. Het schijn erg goed te zijn voor je motoriek, nu doe ik nog steeds sommige dingen net zo makkelijk met links.

  Like

 5. O wat zou ik zo’n cursus goed kunen gebruiken. IEr is van alles gaande in mijn hoofd, overwegend angst voor de toekomst en heel sterk aanwezig de angst voor dementie.

  Geliked door 1 persoon

  1. En juist die angst is moordend voor het geheugen! Letterlijk gehoord in de les. Daarvoor raadt hij dan mindfulness aan. Je gedachten rust geven en er niet in mee gaan. Een poging waard?

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik drink nu maar twee kopjes koffie meer per dag en het scheelt al een pak dat ik rustiger ben. Ik hou mezelf goed in de gaten.

    Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad, de eerste drie lessen waren tot hier toe vooral begrijpen en bewust worden van, eigenlijk nog maar bitter weinig training gehad. En dat vind ik goed!

   Like

 6. We, allee ik, zit(ten) ook gevangen in onzekerheid en een tekort aan zelfvertrouwen, misschien wel leeftijdsgebonden ?!
  Vanaf ‘de nadruk…’, dat is iets wat je bij blijft…, ook zonder geheugentraining ! Mooi !
  Dank voor de derde les !
  Lie(f)s.

  Geliked door 1 persoon

 7. Negatieve herinneringen heef ik een plaats. Goede herinneringen heb ik ook meer dan genoeg. Bewegen is altijd goed voor de bloeddoorstroming. Of we daarmee het geheugen sterk maken weet ik niet.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.