Op de cadans van de zee

Met uitzicht op het oneindig golvend watergeweld, neem ik de tablet en wordt mijn dag een herinnering.

Moederziel alleen trek ik, totaal onverwacht, richting zee na een kort bericht over het leegstaande appartementje.

Plan noch doel in het hoofd.

Enkel rust, weidsheid en de eeuwige cadans van eindeloosheid lokken me.

De lift, mijn nachtmerrie en obsessie, voert me geluidloos 8 verdiepingen lager. Trillend en bevend waan ik me sterk, er kan niets gebeuren toch? Eén oog, twee ogen open, ik ontdek mezelf en lees dankbaar het complimentje.

Overal regenschermen, wandelende jassen onder kletsnatte kapjes en dapperen die trotseren.

Goed beschut in de Nieuwe Gaanderijen langs de Zeedijk laat ik me mee slepen op het ritme van de zee en mijmer langs de prachtige foto’s van Pierre Moreau.

Ze vertalen het contrast tussen de grote sterke zee en de kleine nietige mens. Elk ‘schilderij’ krijgt een passende poëtische tekst van Isabelle Bielecki, met bijhorende vertaling door G Bastin. De foto’s nodigen uit tot dromen over eeuwigheid en begrenzing, over natuur en ons, over altijd en nu, over rust en onrust.

De Gaanderijen in Oostende

Mens en natuurelementen inspireren tegenwoordig de creaties van Moreau. Ik fotografeer de mij meest aansprekende foto’s. Weinig creatief, maar ontroering heeft ook recht op beeld.

34 gedachten over “Op de cadans van de zee

 1. Net als met alles dat je kunt bedenken valt ook Kunst onder de noemer smaak…

  De tegenstellingen die je noemt horen daar onlosmakelijk bij, zoals bij het leven.

  Geliked door 1 persoon

 2. Jammer van het herfstweertje, de zee is altijd een beetje mooier met een streepje zon erbij. Maar genieten kan in elk seizoen. Veel plezier.

  Geliked door 1 persoon

 3. Oh, jij voert mij galant terug naar Oostende, ik verbleef er een paar maanden geleden en het was genieten, ondanks de kou. Met een beetje geluk breng ik er de volgende winter door, cross my fingers 🤞

  Geliked door 1 persoon

   1. Dikke kans, toch? Dat wordt gezellig koffiedrinken. En vergis je niet, omabaard, na de ellendige horrorwinter op Kreta vorig jaar, is Vlaanderen (in casu de kust) voor ons een uitkomst!

    Geliked door 1 persoon

   1. Het was raak vandaag. Wij gingen voor een wandeling van 14 km met zus en zwager. Na 3 km begon het te regenen. We zetten door. De regen ook. Het liep op den duur door de naden van de regenkledij. En toch was het leuk!

    Geliked door 1 persoon

  1. 8 hoog trappen was teveel van het goede. Maar het blijft met een klein hartje. Ooit zat ik vast, het bezorgde me een trauma blijkbaar.

   Like

Reacties zijn gesloten.