Alphen aan de Rijn

Of het stadje veel te bieden heeft, weet ik niet. Ook al logeerden we er twee volle dagen.
Maar dat er fijne activiteiten te beleven vallen staat als een paal boven water.

Schoolvakantie, door weerman Frank verzekerde  zon, nood aan een uitje, veel belovende to do’s, ouders die al eens kinderloos willen behangen, gooi alles op een hoop, en weg zijn we, we gritsen nog snel de twee oudste kleinkinderen bij de hand.
Die zeggen vooral geen neen.

Avifauna is het hotel waar we heerlijk overnachten, een fijn ontbijtbuffet- puur feest voor de kinderen!- inbegrepen. Het vogelpark met dezelfde naam grenst aan ons logement en tickets krijgen we er  ‘gratis’ bovenop bij. We ontdekken unieke vogels, informatie te over, en een heel romantisch water waar het ontspannen (bespeur ik daar toch ook enige spanning bij de kinderen?) rondwandelen is tussen de stokstaartjes en de pelikanen.
Mooie bomen zorgen voor veel schaduw en kleurrijke bloemen verrassen.
Kleindochter is superblij als ze dapper haar angsten overwint en de Lori’s lekker uit haar hand komen eten. Kleinzoon verstopt zich veilig achter opa’s rug.
We kijken onze ogen uit, slagen veel nieuwe informatie op (voor zover dat hier nog lukt 🙂 ), maar toch blijven ook twee bedenkingen ergens bovendrijven.
Waarom bestaan kindermenu’s enkel uit frietjes, worstjes, nuggets…., alles gebakken in flink veel vet? Zijn kleinere grote-mensen-porties geen doenbare oplossing?
De kooien van de roofvogels zijn vaak  te klein, dan zie je de dieren hopeloos fladderen tegen de omheining of muisstil verstenen op een tak, dan duikt hier toch  mede-lijden op….

De volgende dag zwerven we doorheen de geschiedenis in het educatief openluchtmuseum Archeon.
We keren terug in de tijd van de prehistorie, de Romeinen en de Middeleeuwen.
Hutten, huizen, winkeltjes, smidse, bakkerij, kerk, klooster … werden gereconstrueerd volgens gedetailleerde archeologische vondsten in Nederland.
Het voelt vreemd aan om te zien, voelen en ruiken hoe mensen vroeger leefden, als jagers, vissers, in een half-open piepklein hutje.

 

20190531_120726
Romeinse villa

Het badhuis van de Romeinen charmeert en imponeert, net zoals de rijke villa’s. Overal beoefenen mannen en vrouwen als (gedeeltelijk) vrijwillige acteurs de oude ambachten, vertellen enthousiast en vlot over ‘hun leven, hun werk’.

 

 

Kinderen mogen helpen, gewoon gezellig mee  rond de tafel.
20190531_163214

 

Het grappige en spannende spektakel van de ridder op zijn paard en het gladiatorengevecht in de grote arena zijn ontzettend leuk.
Slaapplaatsen evolueren van schapenvellen op de grond, over strokussens naar zowaar ‘een bikkelhard bed op poten’. De schapenvellen charmeren zacht.
Jong en oud, kind en grootouder , we leren ontzettend veel bij, op een speelse, boeiende wijze.
We komen niet rond met één dagje om alles te horen en zien, hier moeten we dus terug heen!
Ons Belgisch Bokrijk lijkt het kleine broertje doorheen andere tijden.

 

 

Het was een heel fijne, boeiende, zonnige, leerrijke, spannende, humoristische, vrolijke, intense ervaring. De kinderen dragen het mee, hun luxe-leven in.
Een historische lesje in real life.
Zij willen liken, vinden het mega-super, en zetten me aan het werk, fotootjes sorteren, bewerken en afdrukken, indrukken vergaren voor in de fotoboekjes. En laat dit nu net oma’s hobby zijn!

 

35 reacties op ‘Alphen aan de Rijn

 1. Archeon vonden wij ook zo geweldig. Vooral leuk dat al die vrijwilligers met zo veel plezier vertellen over het leven in die tijd. Dan gaat de geschiedenis echt leven.

  Geliked door 1 persoon

 2. Deze Afrikaanse Bompa broedt nu dankzij Omabaard op een vergelijkbaar plan. Dank voor de inspiratie. Ik zal er tzt vast over bloggen.

  Geliked door 1 persoon

 3. We gristen nog snel even 2 klein kinderen mee. Oh heerlijk is dat toch. Met (klein)kinderen beleef je alles toch anders, intenser, vrolijker, er is geen vuiltje aan de lucht.
  Jullie hebben genoten samen. Heerlijk.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ook wij hebben van Alphen a/d Rijn niets gezien buiten de Van der Valk. We waren daar voor een huwelijk enkele jaren geleden. Archeon: onthouden dus voor als kleinzoon wat ouder is. Zal nu alvast al zijn mama verwittigen, dan kan ze zich er op voorbereiden dat we hem twee daagjes meenemen (binnen een jaar of drie dus).

  Geliked door 2 people

 5. En niet te vergeten de leuke speeltuin in avifauna en mocht je nog eens gaan, er is ook een mooie rondvaart te maken met een brunch waarbij toegang tot het vogel[park is inbegrepen. Ook erg leuk met een groep als je iets te vieren hebt en het niet thuis wilt vieren. Maar zeker het Archeon is een aanrader met kinderen. Ik zie jullie in gedachte genieten , want je begrijpt, wij waren er ook al eens , logeren hoeft dan niet want is met een goed half uur aan te rijden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik vreesde er al voor, dat we veel te weinig tijd hadden.
   Ja, die speeltuin is heel leuk! Daar hebben ze ook heel wat tijd doorgebracht, en opa en oma op het terras tussen de vogels, die op restjes uit waren.
   Die rondvaart, dat ga ik onthouden!
   Archeon was heel, heel erg de moeite. Als er nog een derde dag kon worden aangebreid, waren we jullie richting uitgereden. Maar de kinderen hadden ‘geen vrije tijd meer’ 🙂

   Like

   1. Je kunt de boottochten vinden op het internet, ze zijn meerdere opties, met brunch, met diner, kort en lang wij vonden het heel goed verzorgd en een mooie vaartocht in dat gebied en erg leuk als je met “een eigen groep” bent.
    Het Archeon zou ik ook best nog eens heen willen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ja het Archeon is geweldig voor groot en klein! Ik heb er niet op gelet of het zo rolstoelvriendelijk is? in de huizen kan je wellicht niet dan.

     Like

Reacties zijn gesloten.