Meißen en Dresden

We logeren in Meißen, ongeveer 25 km van Dresden.
De ‘normale mens’ overnacht in Dresden, en brengt een dagbezoek aan dit prachtige stadje met gezellige pleintjes en heerlijke restaurantjes.
Maar wij kiezen voor omgekeerd, ‘niet-normaal’ als we zijn.
Een rustige kamer met uitzicht op de Elbe wordt ons tijdelijk verblijf.
We zwemmen de Elbe over waar de mobilhome van onze vrienden aan de oever staat te blinken in de zon. Of bleef dit bij een droom? Negeer het ‘zwemmen’, er bestaat zoiets als bruggen. Opstaan bij het kabbelend water, waar de stralende zon vele gouden druppels tovert. Hoe mooi kan een sprookje zijn!

De immense dom domineert de skyline, je moet er wel wat klimwerk over hobbelige stenen voor over hebben. Maar het prachtige uitzicht over het stadje dat zig-zag naar de top reikt én de sobere kerk belonen.

In 1708 werd in Meissen  het eerste Europese porselein vervaardigd. Tot dan was enkel China hiervoor bekend.

Porselein manufactury meissen1
Vele soorten vogels in schitterend porselein

Een must is dus een bezoek aan  de Porzellan Manufaktur Meissen.
Belangrijke tip : doe de rondleiding!! Je ziet de verschillende stappen waarbij Duitse kunstenaars elk porseleinen stuk uniek maken.

 

Met oortjes waardoor  Nederlands klinkt kan je volgen tot in de kleinste details. We horen en zien een boeiend verhaal.
Nu begrijp ik waarom porselein er zo vreselijk duur is, alles is  handwerk en het proces neemt veel tijd in beslag. Ik ben kenner, noch liefhebber, maar ontdek prachtige stukken.

 

20190517_111254.jpg
Onze rode ‘loper’

 

Met de fiets langs de Elbe rijden we Dresden binnen. De rode meidoorn-‘loper’ ontvangt ons feestelijk. Ik kan een fotootje plaatsen, enkel de rode loper, of wij in de rode loper. Voor één keer kies ik voor het laatste, we voelden ons zo feestelijk onthaald.

 

 

 

 

 

Ook Dresden kent een zwaar oorlogsverleden, waarna de stad en haar verval vele jaren werd verstopt achter het ijzeren gordijn, maar wij zien een mooie stad, waar de gebouwen eigenlijk vooral replica zijn, opgebouwd na de val van de muur.

 

20190517_144006
Frauenkirche, speels en licht

 

 

Twaalf jaar heeft de heropbouw van de Frauenkirche geduurd, een combinatie van oude zwarte  en nieuwe stenen. De binnenkant is licht, speels, uniek!

My style!!

 

 

 

 

We rusten uit in de zonnige binnentuin van de Zwinger ( betekent letterlijk ‘tussen vier muren), waar ook een kunstmuseum is. We snuiven er als het ware de sferen van het Louvre in Parijs op. De architect wilde vooral imponeren, waar hij wonderwel in geslaagd is.
Slenterend ontdekken we de stad, snuiven vooral sferen op, voelen het pijnlijke verleden soms intens aan, genieten terrasjes met uitzicht op de weidse Elbe, ontdekken vele wijnranken op de flanken die naar prachtige villa’s leiden, dat is voor ons echt vakantie!
Geen overdaad aan culturele bezoeken, her en der pikken we iets mee, gebouwen met een verleden, maar overdaad schaadt, we willen ook natuur, mooie pleintjes  en gezellige terrasjes proeven.
We voelen en beleven de stadjes, mooie plaatsjes, het verleden, vrolijke en ontroerde sferen onder mensen van alle huidskleuren en  rassen. Bijbabbelen doen we bij een glaasje wijn of warm drankje, waar Duits en Nederlands vlot combineren en één maken.

Het was een heerlijke reis, besluiten we alle vier. Een ideale mix van cultuur en natuur, speelse en lekkere momenten, luchtige en ‘zware’ babbels, intense en vrolijke bezoeken.
Nieuwe plannen worden gesmeed.

Les voyages ne sont agréables que lorsqu’on les partage avec ses amis.” (J Claretie)

 

 

 

 

33 gedachten over “Meißen en Dresden

 1. Schitterend daar dus 😉 Mooie rode loper ook .

  IK was er nog nooit maar hoop wel eens die kant op te gaan… al is het dan voor ons erg ver weg

  Geliked door 1 persoon

 2. Helemaal mijn idee van een vakantiereisje, . Niet achter alle culturele hoogtepunten hollen maar er een paar mengen , als een soort krenten in de pap, tussen ontspannen in de natuur en wat luieren op daarvoor uitnodigende plekjes! Leuke foto met de rode loper die natuurlijk eigenlijk meer een baldakijn is;-)

  Geliked door 1 persoon

  1. We genieten nog volop na, en bij het schrijven dubbel!
   Ook voor jou een fijn zonnig WE en daarna een korte schoolweek. Einde in zicht 🙂

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb nog wel een paar stukken Meissener porselein staan (geërfd van de schoonouders). Ik zal het maar goed bewaren! Ja, die vogels zijn prachtig. Net zoals dat mooie paar onder de meidoorn.

  Geliked door 1 persoon

  1. Goed bewaren!! Ik vrees dat ik er bij de opruim van mijn ouderlijk huis naar de kringloop heb gebracht….. Ik was me er niet bewust van. To late.

   Like

   1. Moest jij er niet over geschreven hebben, had ik het ook niet geweten. En misschien moet ik nu maar dankbaar zijn dat ik een man heb van wie ik NIKS mag weggooien. 😉

    Geliked door 1 persoon

 4. Aangenaam kennis te maken met jullie. Op de rode loper nog wel. Leuk om er een gezicht(en) bij te hebben bij het lezen van je blog.
  Het porselein is prachtig. De overweldige luxe van vroeger is prachtig om te zien. Toch blij dat ik niet leefde in die tijd.
  Mooie reis hebben jullie gemaakt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja voor het eerst een ‘gezicht’, de rode loper was zo uitnodigend dat ik het even niet kon laten 🙂
   Dat porselein was grotendeels heel modern getint, dus écht niet kitscherig, het zou hier best wel passen, maar na de reis was de geldbeugel leeg ….

   Like

  1. Ik heb nog véél meer prachtige foto’s van….. het porselein 🙂
   De moderne stijl daar trok me heel erg aan, maar niet echt betaalbaar.

   Like

Reacties zijn gesloten.