“over”

In de blogwereld ben ik nog (te?) vaak een bleuke.
Soms voel ik  schrijfkriebels, soms  blijf ik inspiratieloos bij de pakken  titel zitten.

Digitale vrienden?,  conversaties opbouwen met mensen zonder beeld?, woorden zonder klank?, boeiende verhalen over mensen van vlees en bloed?, [alleen zag je het vlees nog niet 🙂  ] , poëzie, schitterende foto’s en toffe uitdagingen ontdekken in woord en beeld?, een fijn babbeltje met die andere ‘onbekende’??

Dat allemaal hoort bij de blogwereld, een wereld die ik nog niet zo lang ken, met grote ver/bewondering ontdek ik dat sommigen al meer dan 15 jaar bloggen, zelf had ik –tot een goede twee jaar geleden- zelfs nog niet gehoord over ‘het fenomeen’.
Klinkt wel heel on-aards?

Vaak lees ik eerst het item ‘over’, om meer te weten en begrijpen, om naar gelijkaardige verhalen of juist totaal andere interesses te zoeken.
Meegaand  als ik ben, wil ook ik dus graag die ‘over’ op mijn blogcover, alleen…. vind ik die knop nergens, weet niet hoe die een plaatsje te gunnen, en dus…. dus….. besluit ik simpelweg een ‘over’ in mijn categorieënwolk te plaatsen, hoe simpel kan leven zijn!, en hierbij beetje bij beetje  los te laten over mezelf, over mijn verleden, dat ondertussen groter is dan de toekomst, tenzij ik natuurlijk de oudste mens ter wereld mag/ moet worden.

Heb ik dan een speciaal, boeiend levensverhaal? Verre van, ik ben en blijf (graag) doorsnee, en toch vind ik- vreemd genoeg- mezelf belangrijk genoeg om te hopen, dromen, wensen dat ik er nog even, graag langer dan even, mag zijn…

En neen, niet alles was en is koek en ei, rozengeur en maneschijn, ik moe(s)t geregeld water bij de wijn doen, het gras groeide soms groener aan de overkant en vaak stap(te) ik met het goede been uit het verkeerde bed.
Oh ja, vergeten, oefening baart ook kunst !
En… de volhouder wint overaltijd.

Heel vervelend om een zin telkens met ‘ik’ te moeten starten of eindigen of bemiddelen.
Ik ben ik. Ik word zij. De baby, het kind, het pubermeisje, de jong-volwassene, mama en oma.
Ik schrijf over haar leven, haar beslommeringen, haar ervaringen, haar herinneringen. Alleen heeft ‘ik’ geen goed geheugen, en werd bij  ‘ik’ veel verleden diep verstopt in haar grijze hersenmassa.
Maar toch, hier en daar, dichtbij en ver weg, duiken soms nog souvernirkes op uit dat ver voorbije.
En vooraleer ze compleet de mist in dreigen te gaan, probeer ik ze hier te ‘vereeuwigen’.
Wat schreef ik ook weer over de volhouder en winnen?

Tipjes van de sluier oplichten, hoe doe je dat? Gewoon een sprookjesachtige start.

Er was eens, heel lang geleden, een Lieve meisjesbaby, geboren in een warm, fijn nest. Grote zus was terecht -tja- fier op dat  huilende hoopje mens.
Een zusje en kleine broer (zo werd de familienaam toch nog onverwacht verder gezet, vader krijgt  trots eindelijk een zoon, na drie dochters!) volgen, jaar na jaar.
Het huis was en blijft groot en statig, daar ergens diep verdoken in de Vlaamse Ardennen, pal op de taalgrens.

20190304_112619
Een Lieveke

Zij weet het enkel van horen zeggen, het huis getuigt  in vol ornaat van veel vruchtbaarheid en warme liefde.

Wordt vervolgd…..

41 reacties op ‘“over”

 1. Het nadeel van zo’n pagina “over” is dat die ongemerkt vaak een beetje “verjaard” dus jouw oplossing is eigenlijk een prima oplossing. Hoewel ik niet echt een categorie “over” heb komen er toch al sinds het begin ( in 2005) veel logjes waarin van alles over mezelf én Henk aan bod komt. Dat gebeurt gewoon als je min of meer autobiografisch blogt en dan is er meestal ook nog veel tussen de regels door te lezen. Dát is waarom je elkaar toch best goed leert kennen.
  Dat “ik” is inderdaad een valkuil maar ik merk zelf vaak dat ik , juist dingen die me raken, niet makkelijk in de eerste pers. enkelvoud schrijf. Alsof je makkelijker afstand kan nemen wanneer je het over “een ander”hebt. . Maar een leuke start van je over met dat lieve babywiegje met schattige baby.

  Geliked door 1 persoon

  1. Blij dat ik deze noodoplossing heb gevonden. En nog niet eens zo’n slecht idee eigenlijk.
   Schrijven over die ander voelt minder egoïstisch aan, ook al ben je zelf die ander😉

   Like

   1. Volgens mij kun je dan meer afstand nemen, ik wel in ieder geval. en we zijn er waarschijnlijk iets minder dan gemiddeld van overtuigd dat we een bijzonder mens zijn’-)

    Geliked door 1 persoon

 2. Heel herkenbaar … op een nieuw blog eerst eens ontdekken wie er achter verscholen gaat. Dus op zoek naar … OVER. Dat heb jij prima opgelost. Ik zag al vaker reacties van je op andere blogs. En weet je? Je naam valt op … Omabaard. Dat zet mijn fantasie aan het werk.

  Geliked door 1 persoon

 3. Met ik beginnen was uit den boze. Moeilijk om een persoonlijk verhaal zonder ik schrijven. Probeer het steeds maar weer. Misschien wordt het ooit een samenhangend geheel.
  Leuk om over dat lieve babytje te schrijven, ben benieuwd wat er nog meer gaat komen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik blog ook nog niet zo lang. Nog maar vier jaar. Ook ik heb het gevoel dat ik zomaar wat doe. Er zit niet echt een lijn in, maar dat is net het fijne aan het bloggen.
  Over… daar heb ik zo over zitten dubben… dat heb ik dus maar niet ingevuld… Ik kan mijzelf onmogelijk samenvatten in een paar zinnen. Niet dat ik zo gecompliceerd ben, maar ik vind het gewoon heel moeilijk. Een mens is ook niet statisch hé… je verandert, je evolueert, … dan klopt die ‘over’ ook al snel niet meer…
  Wie mijn blog regelmatig leest leert mij automatisch min of meer kennen.

  Wat een lief blogje over je geboorte. Een lieve Lieve. Mijn zus heet ook Lieve en het is ook zo’n lieve. Ik kijk uit naar het vervolg van dit mooie baby’tje.

  Geliked door 1 persoon

 5. Grappig dat je liever niet teveel zinnen met ‘ik’ laat beginnen. Doe ik ook niet graag. Sowieso niet de eerste zin. Mijn ‘over’ vul ik heel af en toe wel eens aan. Als categorie is ‘over’ eigenlijk helemaal zo gek nog niet.

  Geliked door 1 persoon

  1. In de school vroeger leerden we dat je in een opstel best niet te vaak met ‘ik’ begint …
   En het komt zo vreselijk egoïstisch over.
   Mijn onkunde heeft hier geleid tot een creatieve oplossing, en in stilte….. ben ik er best wel fier op. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 6. Ik blog al een jaar of tien en vindt het nog steeds leuk om doen.
  Of je de andere bloggers leert kennen via hun blogs weet ik niet zo goed. Je deelt nu eenmaal wat je zelf wilt delen.

  Geliked door 1 persoon

 7. De mogelijkheden zijn afhankelijk van het gekozen thema, bij mij staat onder de header een balk, waar je links kan plaatsen. Maar jij hebt het prima opgelost hoor.

  Geliked door 1 persoon

 8. Toch niks mis mee om een ‘over’ uit te splitsen over meerdere logjes. En het is zoals Melody zegt. We leren je tussendoor ook wel kennen als een oma die de moeite waard is. Ik maakte ook een aparte pagina ervoor aan. Dat lukte eerder toevallig, denk ik nu. 😉

  Geliked door 1 persoon

 9. Dan heb je vast ook al ontdekt dat veel mensen bij “over” heel weinig vertellen … bloggers leren kennen doe je het best via hun loginhoud alleen duurt dat veel langer natuurlijk 😉

  “Over” … kun je vullen in je beheer. Kies dan niet voor ‘nieuw bericht’ maar voor ‘nieuwe pagina’ . Vullen en publiceren op dezelfde manier als een nieuw bericht.
  Eventueel via ‘menu’ een andere plaats toekennen…

  Verder…. zolang het bloggen je plezier geeft komt al het andere vanzelf 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank voor de info.
   En omwille van je eerste zin heb ik dus maar beslist tippen van mijn sluier op te lichten via kleine ‘over’stukjes.
   Hier en daar, wanneer ik zin en tijd heb, wanneer inspiratie komt, wanneer…..

   Geliked door 1 persoon

 10. Ik ben in 2010 begonnen met een blog over mijn vader. Hij had Alzheimer en was een bijna onuitputtelijke bron van inspiratie. Die blog heb ik in 2017 ‘op slot’ gedaan nadat hij – mijn vader dus – is overleden. Intussen was ik al twee jaar bezig met mijn huidige blog. Ik doe maar iets, er zit eigenlijk geen lijn in maar dat vind ik niet erg 😀

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik doe ook maar wat, over van alles een nog wat. Maar wil van tijd tot tijd eens een ‘overtje’ plaatsen. De rest blijft in het nu. Alhoewel….. ik zie nu dat het niet verschijnt in mijn wolk? Verdorie toch?!
   Je vorige blog heb ik nooit gelezen, om de heel eenvoudige reden dat ik nog nooit over het woord had gehoord. je weet, heel on-aards… Nu volg ik je graag.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.