De niet-geboorte van een boek

Ik denk erover  mezelf te ‘vereeuwigen’ op papier, iets te betekenen voor klein- en achterkleinkinderen die uiteraard met mijn boek – trouw elke nacht opnieuw- onder het hoofdkussen zullen gaan slapen.
Want die (groot)oma was toch best boeiend, origineel, inspiratierijk én geweldig?
Niet toch?

Hoewel wolkenspel me heel erg charmeert, vertrouw ik ‘the cloud’ voor geen cent.
En zit niet juist daar een groot deel van mijn ‘schrijverscarrière’  verstopt?

Waarom geen auteur worden van een eigen creatie?
Het moet heerlijk zijn om op je sterfbed te kunnen zeggen ‘draag goed zorg voor MIJN boek, over de vele generaties heen’.
En uiteraard zullen ze dat doen, ze zullen oma’s werk koesteren, kreukels vermijden, plat strijken tot woorden vervagen, lezen en herlezen en her-herlezen.

Dat alles maak ik mezelf graag wijs.

Nu nog enkel de koe bij de horens vatten…. ik surf, speur, zoek, ontdek, vergeet en herontdek mogelijkheden om mezelf te vereeuwigen.
De knoop hak ik door na een paar intensieve opzoekuurtjes. Ik besluit in zee te gaan met into real pages, de woorden spreken voor zich, vanuit de wolken naar écht papier (inderdaad een real boek!) toveren op een  vlotte manier, zelfs een leek kan ermee overweg, wordt me beloofd.
En inderdaad, mijn kennis reikt voldoende ver om mijn blog vlotjes, soms  via een sporadisch ergerlijke hinderpaal, om te toveren tot een prachtig boek, dé vereeuwiging die ik voor ogen heb.  Na een uurtje staart mijn  creatief werk me uitnodigend aan  vanop het scherm, de foto’s schitteren in volle, vrolijke kleuren, de tekstjes verschijnen origineel kolomsgewijs  in MIJN boek.
Ja hoor, ik stap de bekendheid binnen, ik moet alleen nog beslissen hoeveel lijvige exemplaren ik laat drukken.
Even nadenken, hoeveel mensen kunnen écht niet zonder? Teveel om op te tellen….

Maar laat ik het eerst houden bij een eigen kerstgeschenk, ik zal inpakken in een vrolijke kerstfolie, leg het onder de groene boom en overdonder mezelf én de familie, zal er dagelijks met plezier uit voorlezen aan de nakroost, die ‘waaahhhh’ en ‘ohhhh’ en ‘gewèèèèèldig’ zullen stotteren van verbazing, en ik weet zeker, nadat iedereen zich heeft laten verrassen door dit prachtige exemplaar, begin ik met extra’s bij te bestellen, hopelijk krijgt de drukkerij deze grote klus rond…..

Okido, ik ben klaar om te laten drukken, een tevreden oma-mens, nog een laatste kleinigheid, ik zal graag met de glimlach betalen. Enig speurwerk vooraf leerde me dat nergens werd gesproken over betalen en bijhorende kost, maar geen zorg, de prijs van een fotoboek veronderstel ik….
Ik klik, en laat me terug verrassen, voor amper 170 Euro krijg ik mijn eigen schrijven in druk, dat is het boek  toch zeker waard? Verzendkosten  niet inbegrepen uiteraard.

Of toch niet?

Plannen smelten als sneeuw voor de zon, uren surftijd zijn verstreken, ik word geen BV, mijn nakroost zal het moeten stellen met  woorden op het scherm, ergens verborgen in the cloud , maar ze zullen zoeken en vinden, genieten en ergeren,….. maak ik mezelf terug wijs.

En ondertussen lees ik aandachtig de dagelijkse mail van de website met de melding dat ik ‘vergeten’ ben af te ronden vooraleer mijn prachtige compositie in de brievenbus kan belanden….

voeten op de grond
ik word geen auteur en blijf
zweven in de cloud

 

50 gedachten over “De niet-geboorte van een boek

 1. Wooow, dat is wel heel erg veel geld…
  Ja, fotoboeken zijn duur he…
  Misschien kan je een gewoon boek laten drukken, waar in de laatste pagina´s wat zwart-wit foto´s staan? Dat zal per exemplaar toch veel goedkoper uitkomen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja maar het vraagt veel meer werk, want dan moet ik alles knippen en plakken. En ben ik daar nu net ietsje te lui voor?
   Maar wie weet doe ik het nog wel.
   De website werkt wel supertof en -gemakkelijk. Mag ook voor zoveel geld 🙂

   Geliked door 1 persoon

 2. Bij dezen wil deze Opabaard jou graag aanmoedigen om te gaan voor een boek. Je schrijft vlot, leesbaar en boeiend. ‘Springen’ dus, go for it !

  Geliked door 1 persoon

 3. Een boek uitgeven is duur, op welke manier je het ook zou willen doen. Het is net als met alle andere schone kunsten: slechts enkelen van ons kunnen er iets mee verdienen, verder is het vooral uitgever of galerie die er iets aan overhoudt…

  Like

  1. Het zou enkel en alleen voor mezelf zijn. Een aandenken aan….. mezelf 🙂
   Maar ik had nooit verwacht dat het zo duur zou worden…

   Like

   1. Kan ik me voorstellen! Wellicht is Blurb dan redelijker geprijsd… en ik zal ook een andere blogster eens raadplegen, die ook alleen voor zichzelf gedichten heeft laten drukken

    Like

    1. Blurb doet dat niet direct, daar heb je blijkbaar wel veel knip en plakwerk, en laat ik daar nu net geen zin in hebben…. Beetje lui van aard zeker?!
     Als je meer moest weten, info is altijd welkom!

     Like

 4. Interessant. Ik wil al langer gewoon mijn blog afdrukken. Ben altijd bang dat ik alles kwijt raak aangezien het enkel ergens digitaal zweeft… De reacties hoef ik niet. Enkel de teksten en plaatjes. Het is enkel voor mijzelf, niet om uit te geven of zo.
  Dat ga ik ook eens proberen.

  Geliked door 1 persoon

  1. En laat me dan weten wat je ervan vond.

   Ik zag op internet dat er nog andere websites bestaan die dit kunnen verwezenlijken.
   Deze werkt echt wel heel simpel, maar….. niet goedkoop….

   Geliked door 1 persoon

     1. Ik blijf benieuwd en geduldig wachten. Bij mij lukte het wel. Ik herprobeer eens met een andere keuze met drie kolommen. Misschien goedkoper dan???

      Like

      1. Ik probeer het nog eens… met drie kolommen… wie weet! Ik hoop dat het me lukt. Heb ook al geprobeerd om te werken via Firefox ipv Safari. Misschien nog eens Google Chrome proberen…

       Geliked door 1 persoon

       1. Blijkbaar vind je op Facebook ook vrij veel info, heb ik net ontdekt. (ivm introrealpages) En ze geven geregeld een kortingsbon (momenteel 20% met winterspring2018 meen ik te ontdekken)

        Geliked door 1 persoon

        1. Het is mij nog niet gelukt, maar ik heb mijn blog via Blog2Print kunnen omzetten in PDF voor 8 dollar. Dat is al heel wat. Nu even laten rusten en ik zie later wel wat ik ermee doe. Ben blij dat ik het nu in ieder geval in een afdrukbaar bestand heb dat ik ook kan kopiëren naar een externe schijf om te bewaren.

         Like

          1. Dat is nog een probleempje… de blogposts waar ik de foto als ‘uitgelichte afbeelding’ plaatste, die hebben geen foto in pdf. Dus nu ga ik alle blogpost (bijna 500) overlopen en telkens de uitgelichte afbeelding boven de tekst plakken. Op die manier zou het dan volledig in orde moeten komen.

           Geliked door 1 persoon

  2. Schrijf jij rechtstreeks ‘in’ je blog? Ik maak op mijn pc eerst een (word)document. Zodoende heb ik alles wat ik ooit op het www heb geschreven ook op mijn harde schijf

   Geliked door 2 people

   1. Zou beter idee zijn geweest…..
    Ik schrijf inderdaad rechtstreeks in de blog. En heb nu geen zin om alles te kopiëren en plakken….
    Maar dan horen de foto’s er nog niet bij?

    Like

    1. Nee, de meeste blogfoto’s gooi ik meteen weg. Sommige bewaar ik ‘voor later’, al heb ik geen idee waarom of voor wie… 😬

     Like

   2. Neen, dat heb ik dus niet. Ik schrijf een kladversie, plaats het in concepten en werk daar verder. De kladversie gooi ik nadien weg. Niet slim hé.. misschien moet ik maar eens beginnen met dat te veranderen. Ik zoek naar een oplossing. Word zit al zo vol met mijn school- en andere documenten… Ik ervaar dat dan weer als ‘werken’ in Word. Vreemd hé.

    Geliked door 2 people

    1. Ha, helemaal niet vreemd hoor, zo werkt dat met associaties. Wellicht kun je een andere teksteditor vinden en gebruiken? Na een crash van mijn pc gebruik ik Pages (gratis op een Apple). Heerlijk programma. En zo zijn er meer…

     Geliked door 1 persoon

     1. Ik zie dat je bij Pumbo boeken kan afdrukken, maar dus niet rechtstreeks vanuit de blog. Dus toch weer veel extra werk… Bedankt voor de tip.

      Like

 5. Wat knap om in een paar uurtje een boek samen te stellen van je logjes. Ik heb er wel eens naar gekeken ( ik heb immers mijn drukkerij relaties) omdat er nogal wat mensen om me heen helemaal niets meekrijgen van mijn blog. Maar ik was na 2 uur al volkomen moedeloos, wát te kiezen, heel veel foutjes rechttrekken, , zijn mijn logjes niet juist leuk dóór de reacties en kan ik die er dan zomaar bij zetten?
  Zucht allemaal vragen waar ik niet uit ben gekomen. Maar ik denk dat het boek ( gemiddeld) goedkoper wordt wanneer je meerdere exemplaren besteld en anders…voor een cadeau aan jezelf miet je niet gierig zijn;-)

  Like

  1. Het werkt inderdaad vrij vlot hoor. Je kan het zelf ook eens uitproberen? (je kan stoppen vlak voor de betaling )
   Het werkt mooi en ordentelijk, juiste foto’s tussenin. Maar de reacties kwamen er niet bij. En het kost een serieus centje.
   Ik ben niet gierig voor mezelf, maar dit vond ik er toch wat over. Met mijn logjes van twee jaar had ik toch al een kleine 300 pagina’s.
   wie weet bedenk ik me nog wel 🙂

   Like

   1. Op de drukkerij wij nog steeds kind aan huis zijn zou ik voor mezelf best voor een redelijke prijs een oplage kunnen laten maken, is een kwestie van wachten tot ze een keer een klant hebben voor een boekje waar dan mijn oplage achteraan zou kunnen draaien, dat drukt de kosten enorm. Maar ik heb al ruim 2000 logjes en echt van alles door elkaar ,is gewoon niet uit te zoeken. En eigenlijk vind ik veel reacties er echt bij horen omdat ze iets toevoegen dus het zal er niet van komen denk ik, ben ook wel lui in die dingen.;-)

    Like

    1. Het voordeel van die website is dat je blog volgens datum met juiste foto op een heel gemakkelijke manier in een boek wordt gegoten. Je moet niet knippen en plakken.
     Enig surfwerk leerde me dat je ook soms reacties kan erbij plaatsen. Maar dan via andere websites, die bij mij niet altijd lukten.
     Maar met 2000 blogs zal je al een kanjer krijgen, de prijs dus navenant 🙂

     Like

Reacties zijn gesloten.