Zwerven op de grens

Onverwacht krijgen we de kans om de luchtwachttoren in Eede (Zeeuws-Vlaanderen, net over de grens) te bezoeken. Hij is bijna 14 meter hoog, gebouwd in 1954.
De toren werd  door vrijwilligers bemand tijdens de koude oorlog om mogelijk vijandelijke vliegtuigen door te seinen naar het luchtwachtcentrum.
Ze staan telkens met drie ‘ in formatie’ in elkaars buurt, zodat onderling contact  de vliegroute kan duidelijk maken.

Het is heel eenvoudig om de coördinaten af te lezen, we testen het zelf met een vogel en een sporadisch vliegtuig. De toren in Eede is niet zo hoog, maar toch indrukwekkend.
Onze gids geeft enthousiast en met veel humor uitleg.  Hij kent de streek én de toren op zijn duimpje.

 

Een fietstocht, prachtig uitgedokterd door onze mede-sportieve vrienden, kan uiteraard niet ontbreken. We worden geloodst langs kreken en enorme (vlas)velden, we walsen op, tussen en over de grens, doorheen Nederland (Zeeuws-Vlaanderen) en België (Meetjesland). De verschillende grenspalen zijn het ‘levend’ bewijs.
Er heerst daar een grote stilte, de rust is er hoorbaar. 🙂

Hotel Godshuis is een ommetje waard. Het monumentale gebouw, pal in het centrum van Sint-Laureins, werd gebouwd rond 1840 als ziekenhuis, voor mensen met moeraskoorts, een ziekte die indertijd regelmatig voorkwam omwille van de  kreken in  het Meetjesland.
Gedurende de vele jaren kreeg het een functie als bejaardenhuis, weeshuis, een onderwijsgebouw, en nu functioneert het  dus als statig, luxueus hotel.
We lopen binnen en worden gecharmeerd door de immense gangen, de hoge koepel, alles ademt rust en grootsheid. Een gebouw met geschiedenis.

Van fietsen krijg je honger. Bij het avondgloren (overdag misten we de zon wel wat….) eten we in  de Roste Muis middenin het prachtige poldergebied.
De geschiedenis van de naam lees je  als je hier even klikt.
De mossels smaken, het frisse roze glaasje helpt nagenieten, het terras is mooi gelegen aan de Oudemanskreek, waar ook het kunstwerk van de vos, die zijn passie preekt aan de volgzame ganzen, het Meetjesland symboliseert.

19 gedachten over “Zwerven op de grens

 1. Hé op die toren heb ik nog niet gelet. Dochter woont in Middelburg en we reden onlangs door Eede naar St Laureins met de fiets. Ik zal de volgende beter opletten en de info opslaan ook die van St Laureins! De Roste Mus is legendarisch bekend !!!!

  Geliked door 1 persoon

  1. De toren staat wat achterin, deze werd verborgen gehouden met bomen indertijd.
   Wij reden door Middelburg, mooie buurt om in te wonen voor je dochter.

   Like

  1. Inderdaad er werd niet veel bespeurd. Het feit alleen al dat ze met vrijwilligers werkten, die wel een opleiding kregen.
   Ok wij hebben alvast een oorlog gewonnen en winnen er gegarandeerd nog meer.

   Geliked door 1 persoon

 2. Alleen maar bijzondere gebouwen in dit logje, met de toren natuurlijk als hoogtepunt. Toch nog een hele klim zo te zien maar wel met uitzicht onder het klimmen.

  Like

 3. Neen toch!? Ik reed gisteren voorbij de toren en heb nog gemijmerd dat ik er nog nooit dichtbij ben geweest… Wij aten ook mosselen – ik ook met een Roséetje – maar dan niet in de Roste Muis (leuk hé daar) maar in Aardenburg, het stadje naast Eede. Wat een toeval. Heel leuk om dit hier te lezen.

  Like

Reacties zijn gesloten.