met de gids door Gent

Met een vriendengroepje van negen trekken we richting Gent, om er de meest verborgen hoekjes en kantjes te ontdekken. Gids voorop, wij luisteren, worden teruggeworpen via  een boeiende vertelling in de Middeleeuwen.
Gent toen, verrassend Gent nu, met oude en nieuwe sporen.
Met veel aandacht voor het verhaal achter de gebouwen en de rustieke pleintjes, voor de legende en het echte leven.

Vooraleer hier te verzeilen in een Wikipedia-pagina, haal ik simpelweg wat herinneringen op, die me hebben geraakt, geen simpele weetjes die elke encyclopedie kan weergeven.

Het vertrek is gepland aan het mystieke Gravensteen, die van burcht -over gebouw voor het rechtswezen -over de binnenin ondergebrachte fabriekjes -naar terug burcht is geëvolueerd, hét pronkstuk op de wereldtentoonstelling in 1913 .
Dit gebouw is een topic in Gent, wij gaan voor de stillere, prachtige omgeving van de Lieve, die in het verleden een grote rol speelde voor graan- en wijnvervoer van en naar Damme. We zitten op bankjes bij de prachtig groene wilgen die treuren over de vergane glorie van het kanaal.

Hier zou ik willen wonen…. pure rust vlak bij het bruisend stadsleven. We dromen over een huis met verschillende verdiepingen, om er met vrienden te gaan samenwonen, onze ‘seniorentoekomst’ indachtig 🙂 . Eerst nog de Lotto winnen!

Op de deurbel van een ossenbloedrood imposant pand  prijkt de naam ‘Verhofstadt- Verkinderen’. Is hij het? Ja hij is het die hier woont!
Tot de ‘kers op de taart’ himself aan de overkant van de straat loopt, en zijn vrouw de deur opent en iets mompelt van ‘ja, hij woont hier’. Ideale timing door de gids 🙂 .

We stappen richting Prinsenhofplein, waar de luisterbankjes ons geduldig opwachten.
Enkel een resterende muur en poort getuigen nog van het bestaan van de immense residentie van de Bourgondische hertogen, waaronder de beroemde/beruchte keizer Karel.
De keizer die de Gentenaars de naam ‘stroppendragers’ bezorgde, door in een ver verleden ‘creesers’ (krijsers) met de strop om de hals door de laan te laten lopen, als vernederende straf voor de opstandigheid.
Het 180 kg zware beeld van Chris de Mangel staat uitdagend, blootsvoets, richting keizer Karel, te staren. De duim tussen ring- en middelvinger als teken van pure verachting.
De zichtbaarheid van de mannelijkheid is enkel een gevolg van de wind, die het hemd tegen het lichaam aandrukt.

stroppendrager

We krijgen -onverwacht, maar fijn geregeld door de gids-  toegang tot de tuin van het klooster van de ongeschoeide karmelieten. Deze paters leiden (of lijden?!) een leven van armoede, gebed en contemplatie.
De voorwaarde is dat we heel rustig zijn en enkel fluisteren. No problem!
De oude leeuwenkooi, waar ooit de leeuwen van keizer Karel verbleven en waaruit eentje ontsnapte om bloeddorstig drie mensen aan stukken te rijten, gaf plaats aan de dierentuin, die drie volle eeuwen overleefde.
Een blik achter een eigenlijk ontoelaatbaar scherm wordt ons hierbij gegund.

Via de kleine straatjes van Patershol keren we terug. We herkennen het échte hol, waar de arbeidersbevolking in de Middeleeuwen water uit de gracht kwam halen om het leer te looien. Het stonk er toen vreselijk naar urine.
In de jaren 60 had dit ‘hol’ geen goede naam, nu proeven we nog enkel nog de rijkere sferen.

We praten na , genieten na, lachen na, proberen ons in te leven in de ‘goeie oude tijd’ (?)   in een gezellige brasserie de Stokerij, een voormalige brouwerij en jeneverstokerij, waar de broers Claes als architecten zoveel mogelijk de oude elementen van het beschermd gebouw verwerkten.
Het interieur is fraai en ongedwongen, de bediening galant, het eten lekker, het gezelschap fijn.

We leerden een mooi stukje Gent kennen via intrigerende verhalen van onze gids.

Waarvoor dank, manlief 🙂

 

 

 

18 gedachten over “met de gids door Gent

 1. Zag je nieuwe blogje en dacht dat ik al eens eerder wat had gelezen erover en dat was dus dit blogje en ik ben ook graag in Gent alleen nu met deze c tijd zie ik er door mijn gezondheid maar even van af. en ik genoot dus ook van dit blogje.bij je nieuwe kreeg ik het reactie formulier niet te zien dus vertel ik hier maar even dat ik ook de bellenblazer eens had ontmoet daar. Kinderen en volwassene vond het prachtig. Wens je mooie dagen in het verschiet en dat je er ook ban geniet.Voor mij is het even dat de mooie stad Gent mij even niet ziet .

  Geliked door 1 persoon

  1. Mijn man is gids in Gent, hij kent er dus veel van. En daarenboven een goed verteller. Het was er vrij druk, mensen vergeten toch soms te snel. Gent gaat niet lopen hoor

   Like

 2. O ja, Gent is prachtig en zeker de moeite waard om te bezoeken. Toch herinner ik me het best een grote toeristische trekpleister , de St Baafs ! Práchtig!

  Like

Reacties zijn gesloten.