samen 123

Manlief + Nederland + Fiets = de perfecte heilige drievuldigheid.

De (enige) beloofde goed-weer-dag én zijn dagje/jaartje ouder inspireren ons tot  een twee-daagjes-uit. De frisse (of eerder koude), bewolkte fietsdag nemen we er  maar voor lief bij. Ik ril me kapot, en zelfs het lekkere aspergemenu ’s avonds slaagt er niet in me terug op normale temperatuur te brengen. Verjaart manlief wel degelijk in mei??

In de grote stad Zaltbommel, bommel
Heerste grote watersnood
En zo menig arme drommel, drommel
Die niet zwemmen kon ging dood

We logeren in het gloednieuwe Van der Valkhotel in de ‘stad’ . Youtube helpt ons herinneren.

Een uitgebreid ontbijtbuffet belooft de volgende dag zonnig te starten. Thuis ontbijt ik graag sober, maar het ‘grootse’ hoort nu eenmaal bij ‘weg zijn’. We hebben er zin in! Heerlijk…. aanschuiven en kiezen, eten en laten bakken, gezond en ongezond, zoet en zout, koffie en sapjes, broodjes en koeken, ….. We zijn en blijven Bourgondiërs.

Ontspannen schieten we wakker uit een diepe ochtendslaap, ‘een fijne verjaardag’ …… tot we ontdekken…het is tien voor tien!!! En….. ontbijten is mogelijk tot tien uur?? (zo meen ik me te herinneren?)
De zon straalt achter het verduisterende gordijn, dé reden van een stressy ontwaken…
Gelukkig blijven Nederlanders overaltijd gastvrij en vriendelijk, knikken begrijpend naar ‘de leeftijd’, begeleiden ons naar het (gelukkig nog gereserveerde) tafeltje, en zeggen vriendelijk dat we ons vooral niet moeten opjagen, want ‘slecht voor het – jarige- hart’.

De dag start paniekerig, maar vooral heel lekker. De kok blijft nog even zijn eitjes roeren, de koffie blijft warm, de broodjes blijven vers, de fruitjes zijn nog niet bruin.

De Linge ‘s’linge’rt zich onze baan doorheen het Gelderse landschap. Romantische dorpjes met theetuinen, vlak aan het water,  witte huizen met bijpassende rieten daken, sporadisch  een paar sterke bloesems die de lentekou nog overleven, een azuurblauwe lucht, groene s’linge’rende fietspaden, en vooral veel sympathieke Hollanders- die ons hartelijk welkom heten- , vergezellen ons die stralende dag. Fietswegen (België kan ervan leren!!!)  en terrassen aan het water wisselen elkaar af en vullen onze dag.

In de Stapelbakker genieten we (tot twee keer toe…., we blijven Bourgondiërs.. weet je wel…) van pannenkoeken, en missen  de kleinkindjes op het gezellige terras met grote speelweide.
We voelen ons heerlijk welkom én thuis op ‘Heerlijk’heid Mariënwaerdt.
De natuur is puur, weids, warm, groen, kortom ‘heerlijk’.

DSCN3999

Acquoy ligt ten oosten van Asperen aan een voormalige u-vormige zijtak van de Linge, de ‘Dode Linge’ genaamd. Het is één van de mooiste dorpen langs de Linge. Het heeft niet voor niets de status van beschermd dorpsgezicht gekregen. Fietsen over de Lingedijk doet je denken aan de vijftiger jaren. De tuinen van de bewoners langs deze dijk zijn goed onderhouden en vaak een bezienswaardigheid.

Het terras ‘RUST WAT’ in Rhenoy nemen we letterlijk, vlak naast het water, we proeven  een typisch Hollands “sapje en streekgebakje”.

De ‘glazen winkels’ in Leerdam etaleren prachtig glaswerk van eigen bodem.

 

Heeeeel veel files leiden ons naar deze schitterende omgeving, fileloos geraken we terug thuis.

 

Een gedachte over “samen 123

Reacties zijn gesloten.