Si & la

Hij schrijft  mooi, ontwapenend eerlijk, aangenaam leesbaar.
In de WE-magazine van de Standaard schrijft hij  over ‘Si & La’.
Bernard Dewulf beheerst het spelen met woorden, met klanken en met gedachten perfect. Duikt daar enige jaloezie op?

Een vorm van  (h)erkenning komt  bij me op. Hij schrijft over dagdagelijkse dingen, die een diepe waarheid bevatten. Een waarheid die we soms doelbewust buiten sluiten om elke confrontatie te  vermijden.

Deze week gaat het  over ‘de donkerte die begint. Te praten. Soms is het maar even, nu is het dus dagen’ De donkerte die in  elk van ons zit, maar tussendoor blijven we “schrijven, gebaren, kijken, lief hebben, ademen , schateren en huilen en er gewoon omheen wonen”. Parels van woorden of woorden als parels.

“Dat heeft toch iedereen, ergens een donkere vlek? We zijn allemaal met een haperende vulpen geschreven.”  Sublieme  zin.

“Daarom ook hebben we onze verbeelding. Waardoor ik  in dat zwarte gat een sneeuwklokje kon worden”  Heerlijk visuele woorden.

“Dan stuur ik ze weleens door naar een vriend met ook zo’n vloeiblad. En dan krijg ik de zijne terug. Gek genoeg helpt dat een beetje”  Herkenbaar, en weer vindt hij de juiste tonen.

Ik herken de donkere vlek op het vloeibad soms ook. Ik hoor (gelukkig) niet bij de heel donkeren, die we liever mijden, “als een soort dieptevrees”.

Maar licht-donkere gedachten, een plotse weemoed, een onverwachte melancholie, een hoop vragen zonder antwoord, een schaduw “out of the blue, zonder agenda, zonder tijdstip, geen aanleiding”….. Ik (her)ken het. Dan doet het deugd om dit artikel te lezen en  te beseffen dat je vooral niet de enige bent. “Soms heel even, soms als een stroomstoot of een duizeling. Waaronder het wit van het sneeuwklokje”.

Vandaag zoek ik het licht op, samen met een vriendin, tijdens een wandeling, in een babbel,  bij een lekkere lunch, en vooral op het bankje achteraf in de zon met zicht op de schittering van het water . Ze is er slechts voor even, de zon, maar ze belooft terug te komen.

2 gedachten over “Si & la

Reacties zijn gesloten.