Kerst zonder mis

De dagen zijn sfeervol, ik geniet telkens heel intens van de kerststemming!
Witte takken in huis met vooral veel lichtjes, sneeuwpopjes (al dan niet zelf gemaakt), kaarsjes (al dan niet nep), een lint vol kaartjes (de digitale worden verbannen)….

Ik blijf voorstander, en ervaar die tijd niet direct als opgefokt (zoals ik soms hoor).
Wandelen in mooi verlichte straten, overal lampjes en schitterende bomen, zelfs de melige kerstsongs neem ik er graag bij.

De mis is er niet langer voor mij, ook al heb ik mooie herinneringen aan de goede oude middernachtmis, met sneeuw en een stemmig koor vanuit  het kerkportaal.

We zijn weer ‘eenzaam’ en alleen thuis, kinderstemmetjes zijn verstomd sinds kort, cadeautjes zijn meester gemaakt, verloren inpakpapier  her en der getuigen nog van het voorbije feest, de laatste etensrestjes liggen te bibberen in  de diepvries .
Een slinger met ‘super jaar’ straalt in huis. (origineel cadeau! Bedankt J!)
De gezellige warmte is nog overal voelbaar.

Creatieve mama’s zorgen voor een leuk kinderspel, dat met veel enthousiasme (en soms ook ontgoocheling en traantjes bij verlies) wordt onthaald door klein én groot.
Gewèldig toch, de blijheid van het jonge volkje, die stralende gezichtjes, want feesten is de max!

Iedereen blijft slapen, kamers liggen bomvol, luchtmatrassen worden boven gehaald, kindjes liggen gezellig dicht ‘op een hoopje’.
Het gevoel  van een gevuld huis, zoals vroeger,  geeft me ‘rust’.
Ook al bonkt het kleine ventje erop los, de hele nacht door 🙂
Hij mag! Hij is zelfs in zijn slaap blij.

Een kerstbrunch fleurt de voormiddag op, misschien toch  wat te vroeg voor een avondmens als ik. De morgenstond heeft goud in de mond…., maar liefs toch niet ‘te morgen’….

Heerlijk alles, allemaal en ‘overaltijd’.

Deze dagen is ook sterk  het gemis aanwezig van hen, die er zovele jaren trouw bij waren, maar nu ‘elders’ zijn. . Zo graag schuif ik een extra stoel voor hen aan…
Ook mijn 93-jarige vader, eenzaam op zijn serviceflat, speelt voortdurend door mijn hoofd.
‘That’s life’……, maar ik zag het toch liever anders….

 

dsc_6965c