Mia Leijssen

Bij een rustmoment, gezellig met een dagblad en theetje, in de nieuwe zetel (die overigens nog helemaal niet voldoet aan mijn beoogde zitcomfort…), ontdek ik een artikel van deze Vlaamse professor, die een cursus geeft over ‘existentieel wel-zijn’.

“Er zijn vier dimensies belangrijk voor ons mens-zijn: de fysische, de sociale, de psychische en de spirituele. Je kunt de ene niet van de ander scheiden. Elk fanatisme brengt de mens uit evenwicht’

Onmiddellijk ben ik gaan googelen, dé verslaving van deze tijd! Een boeiende vrouw, misschien moet ik eens een boek van haar kopen, of goed’koper’.. opzoeken in de bib.

Ik ben zeker niet de mens, de vrouw die zich altijd en overal 100% gelukkig waant.
Maar ooit leerde een cursus mindfulness me tevreden  staan in het nu,  en rustiger te aanvaarden  wat mij overkomt.

Fysisch ken ik de nodige problemen, die voet-spier-perikelen blijven mijn trouwe bondgenoten, al vele, lange jaren…. Dagelijks word ik geconfronteerd met bijhorende beperkingen. Ermee leren leven is de boodschap van elke dokter, elke neuroloog, elke vriend. De ene dag lukt beter dan de andere, maar ‘That’s life’. Elke mens wil gezond zijn.

Sociaal geniet ik van de mensen rondom me : familie, vrienden.
Sinds mijn pensioen mag ik hier  uitgebreid  in oefenen.
Onlangs leerde ik dit restaurantje kennen, puur ‘mijn stijl’, in het centrum van Sint-Niklaas. Een houtstoof, super lekkere slaatjes, beetje chaotisch, maar oergezellig, de leuke babbel deed de rest.
Gisteren rendez-vous met twee jeugdvriendinnen in Gent.
We voelen elkaar perfect aan, we luisteren en oordelen niet. Het verleden bespreken is voor later, als heimwee naar ‘de tijd van toen’ opduikt. Nu babbelen we over nu en later, over onze levens, over wat ons overkomt, over wat ons wacht. (soms met stille angst, hoewel we er allen vooral in slagen te leven in  het hiernumaals)

Psychisch tel ik mijn ‘zegeningen’. Mijn grootste zegening is mijn familie, manlief, kinderen, schone kinderen én kleine kinderen. Liefde kan zo mooi  zijn, in alle aspecten.

“Zij zijn belangrijke bronnen van vrolijkheid in mijn leven en in hun grote gevoeligheid en openheid ook wegwijzers op mijn spiritueel pad. Sinds hun geboorte heb ik meermaals letterlijk ervaren dat ‘de wonderen  de wereld niet uit zijn’ “.
Beter verwoorden dan Mia kan ik  echt niet.

Hoe fijn kan het zijn, tijd hebben en vooral maken voor alles wat me omringt.
Even aandacht geven aan  kleine toevalligheden, de ratrace van de dag ontvluchten, en genieten van het nu en gewoonweg mogen bestaan.
‘Geen zorgen om de dag van morgen’, woorden die een mens in zijn broekzak zou moeten steken, maar die soms weggespoeld  geraken in de was….

Mia nodigde me vandaag uit stil te staan bij de vier aspecten, die wel-zijn bevorderen, maar niet noodzakelijk altijd zullen verwezenlijkt worden.

Een ‘zwaar blogje’!! Of nodigt een regendag hiertoe uit?

Een reactie op “Mia Leijssen

  1. Knap, Lieve, zo ken ik je!
    Ik ben heel dankbaar om de vriendschap die onze fysische, psychische, sociale en spirituele waarden voedt.
    Ik las het artikel ook, deze morgen. In een comfortabele zetel op de trein naar de westhoek, genietend van de ‘vooruitgang’ zonder zorgen.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.